AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cini sanati hangi uygarliklarda gorulmustur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çini sanatı hangi uygarlıklarda görülmüştür?​

Yaklaşık bin yıllık bir geçmişe sahip olan, ilk örnekleri Karahanlılar dönemine ait yapılarda görülmeye başlayan çini sanatı, Karahanlıların, Uygurların Harzemşahların, Gaznelilerin döneminde kullanılmış. Özellikle Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları zamanında gelenek haline gelmiştir.
Hangisinde Anadolu Selçuklu çini sanatının etkisi görülmüştür?
Konya Alaaddin Camii Anadolu Selçukluların en önemli merkezi olan Konya’daki mimari yapıları süsleyen çiniler, kentin bu sanat dalında da seçkin bir merkez olduğunu göstermektedir. Alaaddin Cami’nin mihrabında ve kubbeye geçiş bölgesinde çini süslemeler bulunmaktadır.

Çini ne demek türkçe sözlük?​

Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk karşılığı Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans olarak verilmiştir. Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci karışlığı Sırlı ve süslü, pişmiş balçıktan yapılan olarak verilmiştir.
Çini mozaik ne demek?
Mozaik çiniyse, çini levhanın pişmeden önce küçük parçalara bölünmesiyle hazırlanır. Çini mozaik tekniğiyle, yapıların iç ve dışlarında, düz ya da eğik yüzeyler kaplanabilir. Geometrik ya da bitkisel motifler ve yazılarla bezenen çiniler, istenilen boyutlarda, istenilen yüzeylerin örtülmesinde kullanılabilir.

Çini sanatı nerede ortaya çıkmıştır?​

Kütahya’da ilk çini örnekleri 14. yüzyılın sonlarında görülmeye başlanırken çinide asıl ilerleme İznik’in çini sanatının zirvesinde olduğu 16. yüzyılın ikinci yarısından sonra başlar.
Anadolunun ilk önemli çini merkezi neresidir?
Dini yapılarda daha çok geometrik kompozisyonlar, rumi ve palmet gibi soyut bitkisel motiflerle zenginleştirilmiş kıvrık dallı süslemelerin yanı sıra, iri kufi ve sülüs yazılarla yapılmış çok etkileyici süslemelere yer verilmiştir. Anadolu’da ilk önemli çini merkezi Konya’dır.
 
Geri
Üst