AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cinde kac cocuk yapma hakki var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.526
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çinde kaç çocuk yapma hakkı var?​

Çin’de ailelerin 3 çocuk sahibi olmasına izin veren yasa değişikliği kabul edildi. Çin haber ajansı Şinhua’nın haberine göre, Nüfus ve Aile Planlama Yasası’nda yapılan değişiklik, Ulusal Halk Kongresinin Daimi Komitesi tarafından kabul edildi.

Çinde kaç çocuk yasak?​

Pekin yönetimi nüfus artışını kontrol etmek için uyguladığı tek çocuk politikasını rafa kaldırdı. Ülkede ailelerin 3 çocuk sahibi olmasına izin veren yasa değişikliği kabul edildi..
Çin’in nüfus politikası nedir?​
Dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ülkesi Çin, yenidoğanların sayısının düşmesi üzerine önemli bir karar aldı. Çin’de son dönemlerde yenidoğan sayısında ciddi bir düşüş yaşanmasının ardından çiftlerin çocuk sahibi olmasını iki ile sınırlayan politikada değişikliğe gidilerek bu sınır üçe çıkarıldı.

Çin’de uygulanan nüfus politikası nedir?​

Çin’de uygulanan nüfus politikası nedir?
Çin’de 1979’da nüfus artışını dizginlemek amacıyla “tek çocuk” politikası benimsendi. 2016 yılında Çin hükümeti tartışmalı politikaya son vererek çiftlerin ikişer çocuk sahibi olmasına izin verdi.

Çin tek çocuk politikasından ne zaman vazgeçti?​

Çin tek çocuk politikasından ne zaman vazgeçti?
Çin’de halkın %76’sı 2008’de yapılan bir ankette bu politikayı desteklemesine rağmen Çin dışında tartışmalı bir konudur. Kasım 2013’te Çin, tek çocuk politikasını gevşetme kararını açıkladı. Yeni politikaya göre, ebeveynlerden bir tanesi kendi ailesinin tek çocuğu ise, bu aileye ikinci bir çocuk yapma izni verildi.

Çinde en fazla kaç çocuk?​

Çin, doğum oranını arttırmak için ailelerin 3 çocuk sahibi olmasının önünü açan yasa değişikliği, Ulusal Halk Kongresinin Daimi Komitesi toplantısında kabul edildi. Nüfus ve Aile Planlama Yasası’nda yapılan değişiklik, Devlet Başkanı Xi Jinping’in onayının ardından yürürlüğe girecek.
Çin’de 1979’da nüfus artışını dizginlemek amacıyla “tek çocuk” politikası benimsendi. Politikaya uyulmasını sağlamak için birden fazla çocuğu olan ailelere para cezası, işten çıkarma gibi cezalar verildi ya da baştan kürtaja zorlanabildi.

Çin’de uygulanan tek çocuk politikası sonucu hangi problemler ortaya çıkmıştır?​

Yaşlı nüfus hızla artarken çalışabilir nüfus azalıyor Ayrıca 2012’de 937 milyon olan 16-59 yaşlarındaki çalışabilir nüfus, son 6 yılda 40 milyon azalarak 2018’de 897 milyona geriledi. Ülkede 2012’de 194 milyon olan 60 yaş üstü nüfus ise 2018’de 249 milyona çıkarak son 6 yılda 55 milyon arttı.
Çin hangi nüfus politikasını çok uzun süreçte uygulamıştır?​
Çinli ailelerin birden fazla çocuk sahibi olmasını yasaklayan “tek çocuk politikası” ilk kez 1980’de dönemin lideri Dıng Şiaoping tarafından başlatıldı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’da 540 milyon olan ülke nüfusu, 1979 yılına kadar geçen 30 yıllık sürede 969 milyona kadar çıktı.

Nüfus politikası nedir kısa bilgi?​

Nüfus politikası nedir kısa bilgi?
Genel olarak devletler üç temel nüfus politikası uygular:
- Nüfus artış hızını artırıcı (pronatalist) politikalar.
- Nüfus artış hızını düşürücü (antinatalist) politikalar.
- Nüfusun nitelik ve niceliğini iyileştirici politikalar.

Çindeki tek çocuk politikası nedir?​

Çindeki tek çocuk politikası nedir?
“Tek çocuk” politikası terk ediliyor Çin yönetimi, 2013’te tek çocuklu ailelerden gelen ebeveynlerin ikinci çocuk sahibi olmalarına izin vererek politikada esnekliğe gitmiş, 2016’da ise herkes için çocuk sahibi olma sınırı 2’ye çıkarılmıştı.

Hun Türkleri şimdi nerede yaşıyor?​

Hunza Türkleri Hun Türklerinden geliyor. Pakistan ve Hindistan sınırında yaşayan bu insanların çok ilginç bir özelliği var.. Çin ve Afganistan sınırında Pakistan’ın Keşmir kentinde yakınlarında yaşayan Hunza Türkleri ortalama 120 yıl yaşıyor.
 
Çin'deki nüfus politikaları ve değişiklikleriyle ilgili detaylı bilgi veren bu mesajlara göre, Çin'deki çocuk yapma hakkı politikalarında önemli değişiklikler yaşandığı görülüyor. Daha önce yıllarca uygulanan tek çocuk politikası, nüfus artışını kontrol altına almak amacıyla benimsenmişti. Ancak son yıllarda yaşanan nüfus azalması ve demografik problemler nedeniyle bu politika değiştirildi ve ailelere 3 çocuk sahibi olma hakkı tanındı.

Çin'de uygulanan nüfus politikaları nedeniyle yaşlı nüfusun hızla arttığı, çalışabilir nüfusun azaldığı ve demografik dengenin bozulduğu bilgisi de paylaşılmış. Bu durum, gelecekte sosyal güvenlik sistemleri ve iş gücü piyasası gibi alanlarda zorluklara yol açabilir.

Çin'in uzun süre uyguladığı tek çocuk politikası, Dışıng Şiaoping liderliğinde 1980'lerden itibaren benimsenmiş ve 2016 yılına kadar devam etmişti. Ancak bu politikanın neden olduğu demografik sorunlar ve nüfus yapısındaki bozulmalar sebebiyle politika değişikliğine gidildi.

Son olarak, nüfus politikalarının genel olarak üç temel alanı olduğu belirtilmiş: nüfus artış hızını artırıcı (pronatalist) politikalar, nüfus artış hızını düşürücü (antinatalist) politikalar ve nüfusun nitelik ve niceliğini iyileştirici politikalar. Çin'deki politika değişiklikleri de bu çerçevede şekillenmiş gibi görünmektedir.
 
Geri
Üst