AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cimlenme sirasinda fotosentez gerceklesir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çimlenme sırasında fotosentez gerçekleşir mi?​

Çimlenme tamamlanınca bitkinin kök, gövde ve yaprakları oluşur. Tohum çimleninceye kadar besin üretemez yani fotosentez yapamaz (yaprakları olmadığı için).
Çimlenme Yüzdesi ne ise yarar?
türlerde (Örneğin Kavaklarda) 24 saat içinde en iyi çimlenme gösteren tohum sayısının yüzde değeri de çimlenme hızını vermektedir. kavram da “fidan yüzdesidir”. Açık arazide normal koşullar altında ekilen 100 tohumdan yaşama yeteneğine sahip, kışı geçirebilen fidanların sayısı fidan yüzdesi olarak ifade edilir.
Çimlenme sırasında bitkinin güneş ışığına ihtiyacı var mıdır?
Bazı bitkilerin tohumları çimlenme faktörleri yanında, bünyelerine su alıp şiştikten sonra belli ışık yoğunluğu almak isterler. Bu gibi bitkilerde ışık çimlenmede uyarıcı ve hızlandırıcı etkide bulunur. Bazı bitki türlerinde ise, çimlenmenin normal seyredebilmesi için, ışıklı ya da ışıksız bir ortam gerekli olmaktadır.

Tohum ne zaman fotosentez yapmaya başlar?​

Her ne kadar fotosentez farklı türler tarafından farklı şekilde gerçekleştirilse de, işlem her zaman ışıktan gelen enerji yeşil klorofil pigmentleri içeren reaksiyon merkezleri olarak adlandırılan proteinler tarafından emildiğinde başlar.
Bir tohumun çimlenmesi için neye gerek yoktur?
Çimlenme, tohumların yeterli miktarda sıcaklık, ısı ve oksijen ile temas etmesi sonucunda yeşillenmesi olarak ifade edilmektedir. Çimlenme gerçekleşmesi için ışık gerekli bir unsur değildir.
Bitkilerde dormansi nedir?
Olgunluğa yeni erişmiş tohumların çimlenebimeleri için genellikle belli bir sürenin geçmesi gerekir. Böyle tohumlarda embriyo ve endosperm bulunmasına kargın çimlenme gerçekleşemez, işte içsel nedenlerle tohumda ya da bitkinin öteki organlarında gelişme görülmemesi Çimlenme durgunluğu (Dormansi) olarak adlandırılır.

Epigeik çimlenme nerelerde görülür?​

Epigeal çimlenme çift çenekli bitkilere özgü bir çimlenme türüdür. Fasulye ve çam tohumlarında görülen bir durumdur. Çimlenme esnasında büyüme noktalarına besin desteği sağlamaya devam eden kotiledonlar toprak üstüne doğru yükselirler. Kökün yerleşmesi esnasında hipokotin bir kavis şeklinde toprağı delip çıkarak uzar.
 
Geri
Üst