AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cim Duraginda nasil durulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.457
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cim Duraginda nasil durulur?​

➡ Mürselat suresi, 38. ayet-i kerimede “bu ayrım günüdür” manasına gelen cümleden sonra “sizi ve sizden öncekileri bir araya getirdik” mealindeki cümle başladığı için iki ifadenin arasına cim işareti konulmuştur. Dolayısıyla cim durağının görüldüğü yerde cümle bittiği için durulur ve duraktan sonra devam edilir.

Cim durağında geçilir mi?​

ج “Cim” durağında durulabilir de, geçilebilir de… Ancak durmak, geçmekten daha iyidir. ز ”Ze” durağında geçmek, durmaktan daha iyidir. Çok gerekirse durulabilir.

Ayetlerin altındaki nûn harfi nasıl okunur?​

Ayetlerin altındaki nûn harfi nasıl okunur?
➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.

IHFA harfleri ne?​

IHFA harfleri ne?
Tenvin veya sâkin “nûn”dan sonra ت، ث، ج، د، ذ، ز، س، ش، ص، ض، ط، ظ، ف، ق، ك harflerinden birinin bulunması durumunda uygulanan bu ihfâ dil ihfâsı olup tenvin veya sâkin nûn okunurken dil “nûn”un zâtî mahrecinden ayrılarak gunne ile icrâ edilir: فَتْحٌ قَرِيبٌ، مَنْ شَكَرَ، أَنْزَلَ gibi.

B harfinin sırrı nedir?​

kurân’ın sırrı fâtiha’da; fâtiha’nın sırrı besmele’de; besmele’nin sırrı da başındaki “b”dedir!” kuranı kerimin sırrına erenlerin yegane yol göstericisidir. “allâh, hakikati inkâr edenlerin de varlığını meydana getiren muhiyt’tir (ihâta etmektedir).”

Işmam ne demektir?​

Bir harfin sesini belli belirsiz çıkarma, genizden ve hafifçe söyleme.

Kuranda 2 Üstün nasıl okunur?​

Kuranda 2 Üstün nasıl okunur?
İki üstün, harfin (genellikle elif harfi) üzerine yazılır. Kalın harfleri “an” ince harfleri “en” sesiyle okutur. İki esre harfin altına yazılır. Kalın harfleri “ın” ince harfleri “in” sesiyle okutur.

Üstün ne okutur?​

Üstün ne okutur?
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri “e” sesi ile, kalın okunan harfleriyse “a” sesi ile okutur. İnce harflerden ع – ر – ح üstünlü olduğu zaman a sesiyle okunur.
 
Cim durağında durulması gerektiği belirtmişsiniz ve araştırmalarınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Ayrıca "Cim" durağında durulabileceği veya geçilebileceği konusunda bazı açıklamalarda bulunmuşsunuz. Durmanın geçmekten daha iyi olduğu belirtilmiş. "Ze" durağında ise geçmenin tercih edilebileceği ifade edilmiş. Ancak gerektiğinde durmanın da uygun olduğu belirtilmiş.

Ayetlerin altındaki nûn harfinin nasıl okunacağı konusundaki açıklamalarınız da çok açıklayıcı olmuş. Tilavet sırasında bu harfin nasıl okunması gerektiği hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı.

IHFA harfleri konusundaki açıklamalarınız da bilgilendirici olmuş. Tenvin veya sâkin "nûn"dan sonra belirli harflerin bulunması durumunda uygulanan ihfâ dil ihfâsı hakkında detaylı bir açıklama yapmışsınız.

B harfinin sırrına yönelik ifadeleriniz ve "Işmam"ın anlamı hakkındaki açıklamalarınız da oldukça ilginç. Kur'an üzerindeki bazı sesli harflerin sırları ve nasıl okunduklarına dair verdiğiniz bilgiler oldukça değerli.

Son olarak, "Üstün" işaretinin ne okuttuğu konusundaki açıklamalarınız da oldukça bilgilendirici olmuş. Üstün işaretinin ince harfleri "e" sesi ile, kalın harfleri ise "a" sesi ile okuttuğunu ve bazı özel durumlarda farklı seslerin kullanılabileceğine dair verdiğiniz bilgiler önemli.

Verdiğiniz bilgilerle konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için oldukça yararlı bir kaynak oluşturmuşsunuz. Teşekkürler!
 
Geri
Üst