AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ciltteki morluklar ne zaman tehlikeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ciltteki morluklar ne zaman tehlikeli?​

Vücutta sebepsiz, durduk yerde oluşan morluklar varsa hafife alınmadan doktora gidilmeli. Özellikle morluklarla beraber nefes darlığı, tırnaklarda veya dudaklarda renk değişikliği, göğüs ağrısı, burun kanaması ve çarpıntı gibi belirtiler varsa altında bir hastalık yatıyor olabilir.
Berelenme için ne yapılmalı?
2. günden itibaren, dolaşımı artırıp toplanan kanın dağılmasını sağlamak için berelenmiş bölgeye günde 10-20 dakika kadar sıcak kompres yapılmalıdır. Göz çevresine ve eklem yerlerine alınan ciddi darbeler ile 1-2 gün sonrasında hâlâ büyümeye devam eden veya ağrısı artan berelenmeler bir doktora gitmenizi gerektirir.
Morluk kalıcı olur mu?
Siyah-mavi fazdan sonra, morluk solmaya başlar. Kırmızı kan hücreleriniz oksijen taşıyan hemoglobinin parçalanmasından dolayı yeşile veya sarıya döner. Birkaç gün sonra kahverengimsi sarıya veya açık kahverengiye döner. Yaklaşık 2 hafta içinde morluk tamamen iyileşir ve cilt tekrar normal görünür.

Ciltte kolay morarma neden olur?​

Yaşın ilerlemesiyle birlikte cilt incelmeye başlamaktadır. İncelen cilt çarpmalara karşı yastık gibi işlev gören koruyucu etkisini kaybetmektedir. Bununla birlikte yaşlanma kan damarlarının daha kırılgan hale gelmesine yol açarak daha kolay morarma oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Bacakta oluşan morluklar neyin belirtisi?
Şayet bir travma olmaksızın bacakta morarma oluşmuşsa ve morarma uzun süre duruyorsa; bu durum gerçekten korkulması gereken bir kan hastalığının habercisi olabilir. Ayrıca travmanın şiddeti ve morarma derecesinin de orantılı olması gerekir. Ufak bir çarpma sonrasında büyük morarmalar meydana gelmesi de tehlikeli.
Lösemide morluklar nasıl olur?
Morluklar, kemik iliğinin lösemik hücreler tarafından tutulmasına bağlı olarak trombositlerin ana hücrelerinin baskılanmasından kaynaklanır. Hastalık devam ettiği sürece bir kaç gün içerisinde vücudun farklı bölgelerinde morluklar oluşmaya devam eder.
İştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemeleri, tedavi ile kontrol altına alınamayan ateşli enfeksiyonlar, kemik ağrıları, boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde büyüme, diş etlerinde ve karında şişlikler ise özellikle akut lösemi belirtileri arasında kabul edilen bulguları oluştururlar.
Morluk kaç haftada geçer?
Yüzde morluk kaç günde geçer?
1-2 gün içerisinde morluklar mavi ve siyah renge dönüşür. 3-4 gün sonra ise morluk rengi tekrar değişerek sarı veya yeşile dönüşür. Birkaç gün ardından açık kahverengi veya kahverengimsi sarıya dönüşür. 2 hafta sonunda morluk tamamen geçer ve cilt normale döner.

Cabuk morarma neden olur?​

Bazı genetik özelliklerden dolayı, vücudunuz morarmaya daha eğilimlidir. Lamm’a göre bazı insanlar (%18) , vücudunun tepki vermesini etkileyen bazı genetik özelliklerden dolayı, ortalama insanlara göre daha çabuk morarırlar. Kırılgan kan damarları, alt trombosit sayımı, pıhtılaşma ve bazı eksiklikler de buna dahildir.
 
Geri
Üst