AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ciltte serbest radikal nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.457
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ciltte serbest radikal nedir?​

Serbest radikaller, nefes alıp vermek gibi vazgeçemeyeceğimiz bir eylemde bile ortaya çıkabilen, vücuttaki kararsız moleküllerdir. Çok basit bir şekilde anlatmak gerekirse; Bu moleküller kararlı olabilmek için, sağlıklı hücrelere sarar verirler.

Serbest radikaller hangi besinlerde bulunur?​

En fazla meyve ve sebzelerde bulunur. Özellikle renkli meyvelerde daha fazladır. Karpuz, kiraz, domates, havuç, bal kabağı, içeriği en zengin olan gıdalardır.

Serbest radikal oluşumuna neden olanlar?​

Serbest radikal oluşumuna neden olanlar?
Serbest radikaller bedenin enerji üretimi gibi doğal süreçlerinde meydana gelebildiği gibi, kirliliğe maruz kalma, ağır metaller, sigara, gübre, radyasyon, ilaç kullanımı gibi durumlarda da ortaya çıkabilir.

Süperoksit nasıl oluşur?​

Süperoksit nasıl oluşur?
Süperoksit radikali çoğunlukla mitokondride oluşur. Mitokondride enerji dönüşümü sırasında meydana gelen az miktarda elektron kaçakları oksijenin O2-‘le- rine dönüşümüne neden olur ve Parkinson gibi çeşitli hastalıkların oluşumunda rol oynar (16). Serbest radikaller nitrojen kaynaklı olabilir.

Oksijen radikalleri nedir?​

Oksijenden tek elektron indirgenmesi sonucu oluşan serbest radikaller değişik birçok reaksiyonla hücre ve dokularda oluşur. Bu radikaller proteinler, lipitler, karbohidratlar ve nükleik asitleri yıkıma uğratabilir.

Serbest radikaller ne zaman oluşur?​

Normal bir molekülün elektron kaybetmesi ile serbest radikal formu oluşur. Örneğin; C vitamini hücresel bir antioksidandır. Serbest radikallere tek elektron verip radikalleri indirgerken kendilerinin radikal formunu oluştururlar. Yine normal bir moleküle elektron transferi ile de serbest radikaller oluşur.

Serbest radikaller ve antioksidanlar nedir?​

Serbest radikaller ve antioksidanlar nedir?
Sonuç: “Serbest radikaller” sağlığımız için oldukça zararlıdır. “Antioksidanlar” ise bu radikalleri kolayca etkisiz hale getirecek olan moleküllerdir. Radikallere fazla olan elektronlarını veya hidrojenlerini verirler. Böylece radikaller istediklerini alır ve sağa sola sataşmayı keser, bize zarar vermezler (1).

Süperoksit dismutaz nelerde bulunur?​

Süperoksit dismutaz nelerde bulunur?
SOD (Süperoksit dismutaz enzimi): Organizmada serbest radikali substrat olarak kullanan tek enzimdir. Bakır ve çinko içeren tipi sitoplazmada, mangan içeren tipi mitokondride bulunur.
Vücutta oksidasyon ne demek?​
Oksidasyon, hücrelerin enerji üretiminde önemli bir yolaktır. Bazı oksidasyon reaksiyonları ise zararlı olabilir. Oksidasyon reaksiyonları bir elektronun bir molekülden diğerine aktarıldığı reaksiyonlardır. Bir molekül bir elektronu kaybettiğinde bu molekül oksitlenir ve o molekül serbest radikale dönüşür.
Serbest radikal hasarı ne demek?​
Serbest radikaller oluştuktan sonra zincir reaksiyonlar başlar ve bu reaksiyonlar hücre zarına zarar verebilir. Böylece hücreye herhangi bir madde kontrolsüzce girip çıkabilir. Hasar görmüş moleküller mutasyona ve hücrelerin kontrolsüz çoğalmasına yani tümör oluşumuna neden olabilir.

Serbest radikallere ne iyi gelir?​

Serbest radikallere ne iyi gelir?
Alfa tokoferol (E Vitamini); Zeytin yağı, ayçiçeği yağı, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, süt, ıspanak, lahana, pazı, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler iyi kaynaklarıdır. Selenyum; Evitamini ile birleştiğinde antioksidan olarak görev yapar ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlar.

Serbest radikaller her zaman zararlı mıdır?​

Serbest radikaller her zaman zararlı mıdır?
Serbest radikaller kanser, damar tıkanıklığı, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve diğer pek çok hastalık ile bağlantılıdır. Serbest radikallerin ayrıca, kademeli serbest radikal hasarı birikimi olarak tanımlanan yaşlanmayla da bağlantısı vardır.

Serbest radikal oluşumuna neden olan enzimler?​

Serbest radikal oluşturan bir diğer enzim olan NADPH oksidaz nötrofillerin plazma zarında bulunmaktadır. Mitokondri tarafından alınan oksijenin yaklaşık %1-4’ü süperoksit anyonu üretimi için kullanılır ve üretilen süperoksit anyonunun yaklaşık %20’si hücrelere verilir.
 
Serbest radikallerin cilt üzerindeki etkilerini anlatmışsınız. Serbest radikaller, vücuttaki kararsız moleküller olarak tanımlanır ve sağlıklı hücrelere zarar verebilirler. Besinlerde en fazla meyve ve sebzelerde bulunurlar, özellikle renkli meyvelerde yoğun olarak görülürler. Bu nedenle karpuz, kiraz, domates gibi besinler tüketilerek serbest radikallerle mücadele edilebilir.

Serbest radikallerin oluşumuna neden olan çeşitli faktörler vardır. Örneğin, vücuttaki doğal süreçlerdeki enerji üretimi gibi durumlar serbest radikal oluşumuna yol açabilirken, kirlilik, ağır metaller, sigara, gübre, radyasyon, ilaç kullanımı gibi dış etmenler de bu moleküllerin artmasına neden olabilir.

Süperoksit radikali genellikle mitokondride oluşur ve Parkinson gibi hastalıkların gelişiminde rol oynayabilir. Oksijen radikalleri ise hücre ve dokularda oluşan serbest radikallerdir ve proteinler, lipitler, karbohidratlar ve nükleik asitler gibi yapısal bileşenlere zarar verebilirler.

Vücuttaki oksidasyon süreci genellikle hücrelerin enerji üretiminde önemli bir rol oynar, ancak zararlı olabilen oksidatif reaksiyonlar da mevcuttur. Serbest radikal hasarı ise, zincir reaksiyonlarla hücre zarına zarar verebilir ve mutasyonlara, tümör oluşumuna yol açabilir.

Antioksidanlar serbest radikallerle mücadelede önemli rol oynarlar. Antioksidanlar, radikallere fazla olan elektronlarını veya hidrojenlerini vererek onları etkisiz hale getirirler. Örneğin, E vitamini, selenyum gibi antioksidanlar vücuda serbest radikallere karşı koruma sağlayabilir.

Son olarak, serbest radikallerin her zaman zararlı olup olmadığı sorusu gündeme gelir. Serbest radikallerin aşırı üretimi pek çok hastalıkla ilişkilendirilmiştir ve yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Ancak vücudun belirli düzeyde serbest radikallere ihtiyacı vardır. Bu nedenle antioksidanlarla dengeli bir şekilde serbest radikal seviyeleri kontrol altında tutulmalıdır.
 
Geri
Üst