Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ciltte beyaz nokta neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
33.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ciltte beyaz nokta neden olur?​

Cildin yüzeyinde milimetrik, beyaz kabarıklık olarak bulunur. Beyaz noktalar serttir, dışarı ile bağlantısı kapalıdır ve sıkıldığında siyah nokta gibi çıkarılamaz. Tüm akne formlarında olduğu gibi gözenekler; yağ, ölü deri hücreleri ve bakterilerle tıkandığında beyaz noktalar oluşur.

Beyaz Ben olur mu?​

Beyaz Ben olur mu?
Benlerin rengine ve şekli önemlidir Bazı benlerin etrafı beyaz bir halka ile kaplıdır. Bu tip benler çocuklukta ve ergenlik döneminde görülmektedir. Herhangi bir zararları yoktur ve zamanla ortadaki ben ve beyaz halka ortadan kalkmaktadır. Bazen renk değişikliği “melanom” denilen cilt kanserinde de görülebilir.

Vitiligo nasıl teşhis edilir?​

Vitiligo nasıl teşhis edilir?
Vitiligo tanısı, muayenede beyaz lekeler görüldükten sonra wood ışığı ile beyaz leke ve normal görünen deri alanlarının incelenmesi ile konulabilir. Vitiligoda, wood ışığı muayenesi ile beyaz lekelerin belirginliğinin artar, hatta normal görünen deride de wood ışığı ile beyaz lekeler ortaya çıkabilir.

Yüzde oluşan beyaz noktalar nasıl geçer?​

Milia genellikle birkaç hafta içinde tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşirler. Dermatologlar ciltte oluşan bu beyaz kabarcıkların sıkılmamasını önerirler. Cildin ölü derilerden arındırılması, iyi bir güneş kremi kullanımı yetişkinler için tavsiye edilebilir.

Benler ne renk olur?​

Benler ne renk olur?
Benler, genellikle kahverengi olmakla birlikte bazen açık kahve, siyah, kırmızı, pembe, mavi, deri renginde veya renksiz de olabilirler. Şekil olarak yuvarlak, yüzeyi düz veya hafif kabarıktır, görüntüsü hızlı değişmez, genellikle aynı kalır.

Vitiligo hastalığının sebebi nedir?​

Vitiligo hastalığının sebebi nedir?
İnsan vücudunda melanosit adı verilen hücreler, cildin kendine has rengini veren pigmentlerin üretiminden sorumludur. Bu hücrelerin herhangi bir nedenle zarar görmesi, pigment üretimini olumsuz yönde etkileyerek vitiligo hastalığına neden olur.

Vitiligo kanda belli olur mu?​

Wood lambası ile cilde daha ayrıntılı bakıldığı için gün ışığında görülmeyen farklılıklar ve küçük beyaz lekeler de kolayca tespit edilir. Nadir durumlarda, kesin tanı için biyopsi örneği alınabilir. Hastalığın otoimmün hastalığından dolayı ortaya çıkıp çıkmadığını tespit etmek için de bazı kan tahlilleri istenebilir.
 
Cildinizdeki beyaz noktaların oluşma sebepleri hakkında detaylı bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Beyaz noktalar genellikle gözeneklerin yağ, ölü deri hücreleri ve bakterilerle tıkanması sonucunda ortaya çıkar. Bu tıkanıklık sonucunda oluşan sert, beyaz kabarıklıklar, siyah noktalar gibi sıkıldıklarında dışarı çıkmazlar. Beyaz noktalar genellikle milimetrik boyutta olup cildin yüzeyinde belirgin olarak görülebilirler.

Beyaz benler hakkında da bilgi vermişsiniz. Benlerin rengi ve şekli genellikle önemli bir göstergedir. Bazı benlerin etrafında beyaz bir halka bulunabilir. Bu tip benler genellikle çocukluk veya ergenlik dönemlerinde görülür ve genellikle zararsızdır. Ancak benlerde renk değişiklikleri, özellikle melanom adı verilen cilt kanseri gibi ciddi durumları da gösterebilir.

Vitiligo hastalığına ilişkin sorularınıza da değinmişsiniz. Vitiligo, melanosit adı verilen hücrelerin zarar görmesi sonucunda cildin rengini belirleyen pigment üretimini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Wood lambası ile yapılan muayene sırasında vitiligolu hastaların ciltlerindeki beyaz lekeler daha belirgin hale gelir ve tanımda kolaylık sağlar. Nadir durumlarda, biyopsi veya kan testleri gibi yöntemler de kullanılabilir.

Milia olarak adlandırılan ciltteki beyaz noktalar genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşebilirler. Dermatologlar genellikle bu beyaz kabarcıkların sıkılmamasını önerirler. Cildin ölü derilerden arındırılması ve güneşten korunmak da bu tür durumların tedavisinde yardımcı olabilir.

Benlerin genellikle kahverengi olmakla birlikte farklı renklerde de olabileceğini belirtmişsiniz. Benlerin renkleri ve şekilleri genellikle sabittir ve zamanla hızlı bir şekilde değişmezler. Benler genellikle yuvarlak, düz veya hafif kabarık yapıda olup genellikle aynı görünüme sahiptirler.

Son olarak, vitiligo hastalığının nedenleriyle ilgili olarak melanosit hücrelerinin hasar görmesi ve pigment üretimini etkilemesiyle ortaya çıktığını belirtmişsiniz. Bu durumda ciltte melanin üretiminin azalması veya durması sonucunda beyaz lekelerin oluştuğu gözlemlenir.

Sorularınıza detaylı yanıtlar vermek benim için bir zevkti. Başka merak ettikleriniz varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst