AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cilek Meyvesi neden curur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çilek Meyvesi neden çürür?​

Dalında çilek çürümesi yaş çürüklük olarak adlandırılan bir hastalık türü olmaktadır. Ayrıca hastalık genellikle çiçek, yaprak, yaprak sapı ve meyvede görülmektedir. Çiçeklerin tam açmış olduğu dönemde bütün organları ile enfeksiyona uğrayan çiçekler, aniden solarak kururlar ve yanmış bir görüntü meydana gelmektedir.

Çileklerde phytophthora çürüklüğü ne zaman görülür?​

Çilekte Kök Çürüklüğü ve Kırmızı Öz Çürüklüğü Kış mevsiminin son dönemleri ve ilkbahar süresince bitkilere musallat olur. Kırmızı öz çürüklüğü etmeni olan fungusun toprakta 13 yıl canlı kalabileceği belirlenmiştir.
Çilek verim nasıl arttırılır?
Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir. Yetiştirildiği toprağın azot açısından zengin olması çileğin daha verimli olmasını sağlar.

Çilek niye sararır?​

Kireç miktarı fazla olan topraklar, çilek yetiştiriciliği için tavsiye edilmemektedir. Bu gibi alanlarda çilek yetiştiriciliği yapılması durumunda, fazla kireç demir alımını engellediği için çilekte kloroz(sararma) görülmektedir.

Çilek Hastalıkları Nelerdir?​

Toprak kökenli hastalıklar; • Kurşuni Küf, • Külleme, • Yaprak Lekesi, • Antraknoz ‘dur. Toprak kökenli birçok fungus çilekte kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığına (Rhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina, Phytophthora spp., Pythium spp. ve Fusarium spp.), neden olmaktadır.
Çilekte antraknoz hastalığı nedir?
Antraknoz (Colletotrichum spp.) Hastalığa yakalanmış meyvelerde, olgunlaşma döneminde açık kahverengi, su emmiş gibi lekeler oluşur ve bu lekeler hızla sert, yuvarlak, koyu kahverengi- siyah lekelere dönüşür ve bu meyveler kuruyarak mumyalaşır (Şekil 10-11).
Hastalık, çileklerde yaprak sapları, çiçek demetleri, çiçekler ve meyvelerde görülmektedir. Duyarlı çeşitlerde yaprakların alt yüzeyinde beyaz lekeler şeklinde gelişmektedir. Bunun sonucunda meydana gelen lekeler zamanla birleşmekte ve yaprak kenarları yukarı doğru kıvrılmaktadır.
Çiçek tripsleri, 0.9–1.3 mm büyüklüğünde, oldukça küçük, ince uzun ve hareketli böceklerdir (Ağız yapıları,törpüleyici-emicidir. Erginler iki çift kanatlı olup, kenarlarında saçak şeklinde kıllar bulunur. Çiçek tomurcuklarının oluşmasıyla birlikte çileğe geçerler ve çiçek döneminde yoğunlukları artar.
 
Geri
Üst