- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.176
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Çikolata Temperlenmesi ne olur?
Temperleme; çikolatanın içindeki kakao yağı kristallerinin doğru bir şekilde kristalize olmasını sağlayan bir yöntemdir. Temperlemek çikolatanın tam istediğiniz kalıba, istediğiniz şekle girmesini ve kırdığınızda da o “kıt” sesinin çıkabilmesini sağlar.Çikolata nasıl daha akışkan olur?
“Tereyağı ya da süt ile çikolata nasıl eritilir?” derseniz benmari usulü eritmeye başlayan çikolatanın içine azar azar süt akıtarak sürekli karıştırabilir, aynı şekilde tereyağını da küçük parçalar halinde ekleyip sürekli karıştırarak eritebilirsiniz.Çikolata Temperleme Çikolatanın içinde düzensiz kakao kristalleri vardır. Bu kristallerin düzenli bir şekilde kristalize olmasını sağlama işlemine temperleme denilir. Temperleme çikolata işlemi ile çikolata çok daha pürüzsüz ve parlak bir hale gelir. Böylece istenen kalıba ya da forma sokulması da kolaylaşır.
Çikolata tavlama nedir?
En basit anlatımla temperleme; çikolatanın içindeki düzensiz kakao yağı kristallerinin düzenli bir şekilde kristalize olmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu işlem sonucunda çikolata parlak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Temperlemek çikolatanın tam istediğiniz kalıba, istediğiniz şekle girmesini sağlar.
Callets ne demek?
İşte tam da burada Callebaut Callets™ gerçek bir ezber bozan olduğunu kanıtlıyor: bu küçük temperlenmiş çikolata parçacıklarındaki kakao yağı hali hazırda aynı kristal yapıya sahip. Eritilmiş çikolataya eklendiğinde zincirleme reaksiyonunu destekler ve uygun bir şekilde kristalize edilmiş çikolata ortaya çıkar.Çikolata nasıl sertleşir?
Deneyerek halen ön kristalleştirilmiş olduğundan emin olun: Bıçağın uç kısmını çikolataya batırın. Düzgün bir şekilde ön kristalleştirilmesi halinde, çikolata 18 ila 20°C ortam sıcaklığında 3 dakika içinde eşit bir şekilde sertleşecektir.Çikolata neden pütürlü olur?
Doğru şekilde temperleme yapılmamış çikolatanın kullanımı zordur ve pütürlü bir görüntüye sebep olur. Temperleme işlemi sonrası çikolatanın lezzeti artar. Çikolata temperlerken en kritik nokta sıcaklık ayarıdır. Soğuktan sıcağa geçerken kontrollü bir yol izlenmelidir.
Tavlama işlemi, çeliğin sertliğini azaltmak, sünekliliğini arttırmak ve iç gerilimleri yok etmek için uygulanır. Yeniden kristalleşme tavı, soğuk işlem görmüş metallare uygulanıp, faz değişikliği olmadan yeni tanelerin çekirdeklenmesi ve büyümesi için yapılır.
Kuvertür çikolataların tercih edilmesinin nedeni ise, kakao yağının fazla olmasıdır. Bu yüzden, marketlerden aşina olduğumuz paketli çikolatalar yerine, %70 civarında kakao yağı içeren kuvertür çikolatalar tercih edilmelidir. Ayrıca çikolatanın içeriğinde bitkisel yağın az olmasına dikkat edilmelidir.
Çikolata nasıl yapılır?
Pudra şekerini, süt tozlu, erimiş ve kakaoyla buluşmuş yağın içerisinde erit. Şekerin iyice eridiğinden emin olmalısın, çünkü şeker erimezse çikolatanın içerisinde tane tane kalabilir. Tüm malzemelerin bütünleşmesini sağladıktan sonra çikolata hazır sayılır.
Pralin nedir ne işe yarar?
Pralin; fındık püresinin şeker, nebati yağ*, süt tozu, kakao, doğala özdeş aromalar (çikolata aroması ve vanilin) ve emülgatör (lesitin) ile karıştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Pralinler robotta çekilerek pasta kremalarına, kek hamurlarına, muslara*, sütlaçlara ve anglezlere* konur.Temperleme işlemi nasıl yapılır?
Çikolatanızı benmari veya masa üstü çikolata eriticisi ile 40 ila 45°C arasında bir sıcaklıkta eritin. Erimiş çikolatanın 2/3’ünü mermer tezgahınızın soğuk yüzeyine dökün. ²Palet bıçak veya spatula kullanarak neredeyse sürekli hareket ettirmek suretiyle çikolatanın hareketini koruyun.Çikolata erimemesi için ne yapılır?
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.