AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cikolata bagimliligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çikolata bağımlılığı neden olur?​

Çikolata uyuşturucuya benzeyen, beynin serotonin hormonu salgılamasına yol açan alkaloidler içerir. Seratonin hormonu insana canlılık, mutluluk ve zindelik hissi verir (birazcık aşık olma hissine benzer!). Çikolata yendiğinde, bağımlılığa neden olan his budur.

Bitter Çikolata bağımlılık yapar mı?​

Bitter Çikolata bağımlılık yapar mı?
Kısa Yoldan Yoğun Mutluluk Bitter Çikolata Yüksek oranda kakao içermesi sayesinde yenildiği zaman yoğun şekilde çikolata tadı hissedilmesini de sağlar. Çikolata verdiği mutluluk hissi nedeniyle en fazla bağımlılık yaratan yiyeceklerden biridir.

Kakao bağımlılık yapar mı?​

Ancak kakao solumanın henüz bağımlılık yaratıp yaratmadığı bilinmiyor. King’s College London üniversitesinde depresyon ve stres üzerine araştırma yürüten Dr. Andrés Herane, “Kakao solumanın etkileri henüz araştırılmadı. Çikolatanın oldukça bağımlılık yapan bir içeriği var ve beyinde etki yarattığı bir gerçek” dedi.

Cikolata Bagimliligindan nasil kurtulurum?​

Cikolata Bagimliligindan nasil kurtulurum?
Çikolata bağımlılığından kurtulmak için; Sürekli çikolata yeme isteğiniz varsa, badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerle muz ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketerek bu durumun üstesinden gelmeye çalışabilirsiniz. Çikolata yerine geçebilecek pratik ve sağlıklı tarifler oluşturabilirsiniz.

Bitter çikolata yemek kilo aldırır mı?​

Kakao tozu ve kakao yağı kabul edilebilir katkılardır. BİTTER ÇİKOLATA KİLO ALDIRIR MI? Çikolata da bulunan yağlar da diğer yağlar gibi kalorili olduğundan, tüketiminde aşırıya kaçılırsa kilo aldırabilir. Sağlıklı olan, en az %60-70 kakao içeren çikolataları tüketmektir.

Çikolata Uyuşturucu mu?​

Çikolata Uyuşturucu mu?
uyarıcı maddeler içerdiği bir gerçek. Ama kesinlikle uyuşturucu ya da cinsel uyarıcı değil. Sadece beynin endorfin salgılamasına neden oluyor ve çikolata bağımlılığı yapıyor.

Tatlı şeylerden nasıl kurtulurum?​

Şeker bağımlılığından kurtulmanın 8 yolu
- Tatlıyı kahvaltıda yiyin. Yoğun iş temposu nedeniyle kahvaltı alışkanlığı ortadan kalkıyor.
- Yemeğe salata ile başlayın.
- Kahveden uzak durun.
- Meyve tatlısı tercih edin.
- Ara öğünde çiğ badem yiyin.
- Tatlıyı akşama bırakmayın.
- Proteini ihmal etmeyin.

Şeker neden bağımlılık yapar?​

Şeker neden bağımlılık yapar?
Şeker, “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetiklediği için keyif verici işlev de görür. Şekerin verdiği bu ani ‘keyif’ duygusu, kutlamalarda ya da kendimizi ödüllendirme ve rahatlatma anlarında tatlıya başvurmamızın nedenlerinden biridir. Fakat şeker insülin artışını tetikler.
 
Çikolata bağımlılığı konusuna değinerek başlayalım. Çikolata, içerisinde serotonin hormonunu salgılatan alkaloidler bulundurur. Bu hormon, insanlara canlılık, mutluluk ve zindelik hissi verir. Çikolata yendiğinde bu hissin oluşması, bağımlılığa yol açar.

Bitter çikolata, yüksek kakao oranıyla daha yoğun bir çikolata tadı sunar. Kakao içeriğinin yüksek olması, çikolatanın mutluluk hissi verme özelliğini artırır ve bu da bağımlılığa yol açabilir.

Kakao solumanın bağımlılık yaratıp yaratmadığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak çikolatanın bağımlılık yapıcı özelliklerinin olduğu bilinmektedir.

Çikolata bağımlılığından kurtulmak için çikolata yerine badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler ile muz ve koyu yapraklı sebzeler gibi sağlıklı alternatifler tercih edilebilir. Ayrıca çikolata yerine sağlıklı tarifler deneyerek de bağımlılıktan kurtulmak mümkündür.

Bitter çikolata, içeriğindeki yağlar nedeniyle kalorilidir. Aşırı tüketildiğinde kilo almaya sebep olabilir. Sağlıklı seçenekler arasında en az %60-70 kakao içeren çikolataları tercih etmek önemlidir.

Şeker, serotonin hormonunun salgılanmasını tetikleyerek mutluluk hissi verir ve bu da keyif verici bir etkiye neden olabilir. Bu nedenle şekerin bağımlılık yapma potansiyeli bulunmaktadır.

Tatlılardan kurtulmanın yolları arasında kahvaltıda tatlı yerine sağlıklı bir seçenek tercih etmek, yemeğe salata ile başlamak, kahve tüketimine dikkat etmek, meyve tatlılarına yönelmek, çiğ badem gibi atıştırmalıklarla ara öğünleri desteklemek, tatlı tüketimini akşama bırakmamak ve protein tüketimine önem vermek gibi stratejiler uygulanabilir.
 
Geri
Üst