AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cikik komplikasyonlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.158
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çıkık komplikasyonları nelerdir?​

Çıkık eklem bütünlüğünün bozulmasıdır. Çıkık olan eklemde deformite ve eklem hareket kaybı görülür. Ağrı kaçınılmazdır. Çıkığın olma şekline bağlı olarak sinirlere bası ile sinir kaynaklı problemler de ortaya çıkabilir(uyuşukluk, hissizlik vs).

Deplase fraktür ne demek?​

Ayrılmış (Deplase) kırık: Kemik uçlarının birbirinden ayrıldığı kırıktır. Ekstremitede şekil bozukluğuna neden olduğundan değişik şekillerde görülebilir.

Açık kırık tespiti nasıl yapılır?​

Açık kırık tespiti nasıl yapılır?
Açık kırık varsa; tespitten önce yara üzeri temiz bir bezle kapatılır. Kırık olan bölge, bir üst ve bir alt eklemi de içine alacak şekilde karton, tahta vb. sert cisimle tespit edilir(sağlık ekiplerinin ulaşamayacakları ve taşıma yapılması gereken durumlarda). Tespit edilen bölge yukarıda tutularak dinlenmeye alınır.

Açık redüksiyon internal fiksasyon nedir?​

Açık redüksiyon internal fiksasyon nedir?
Açık Redüksiyon: Kırılmış bir kemik yada çıkmış bir eklemin cerrahi olarak orijinal durumuna getirilmesi. Adduksiyon: Abduksiyonun tam tersi yani gövde ve eklemlerde vücut orta hattına doğru yanlardan merkeze doğru yapılan hareket.

Fraktür ne anlama gelir?​

Fraktür; vücutta bulunan kemikleri iç ya da dış etkenler neticesinde anatomik yapısının değişmesi ve bozulması halidir. Bu etkinin kuvvetine göre de fraktür farklı sonuçlara sebep olur. Fraktür tıbbı cihazlarda kolay kolay görülemeyen kemik yapısında ve kıkırdakta oluşan ufak bozulmalar şeklinde gerçekleşir.

Ekstremite travmaları nelerdir?​

Deformite, şişme, ekimoz ve cilt yaralarının inspeksiyonu,

Açık kırık nedir ilk yardım?​

Açık kırık nedir ilk yardım?
Açık kırık: Deri bütünlüğü bozulmuştur. Kırık uçları dışarı çıkabilir. Beraberinde kanama ve enfeksiyon tehlikesi taşırlar.

Kırık çıkık ve burkulmalarda tespit yöntemleri nelerdir nasıl uygulanır?​

Kırık çıkık ve burkulmalarda tespit yöntemleri nelerdir nasıl uygulanır?
Kırık Çıkık Ve Burkulmalarda Tespit Nasıl Olmalıdır?
- Tespit yapılırken yaralı bölge sabit tutulmalıdır,
- Yara varsa üzeri temiz bir bezle kapatılmalıdır,
- Tespit edilecek bölge önce yumuşak malzeme ile kaplanmalıdır,
- Yaralı bölge nasıl bulunduysa öyle tespit edilmelidir, düzeltilmeye çalışılmamalıdır,
Traksiyonla redüksiyon nedir?​
Traksiyon ile redüksiyonda, kırık bölgesine deri traksiyonu ya da iskelet traksiyonu ya da her ikisi birlikte bir güç uzun süreli olarak uygulanır. Kırığa bağlı gelişen kas spazmı nedeni ile manipülasyon kimi zaman yetersiz kalır. Bu gibi durumlarda traksiyon kullanılır.
Fiksasyon ne demek tıp?​
FIKSASYON NEDİR? kadar geçen süre içinde bozulmasını (otoliz) önlemek ve canlı organizmadaki haline en yakın şekliyle kalmasını sağlamak amacıyla yapılan kimyasal koruma işlemidir.
 
Çıkık komplikasyonları oldukça çeşitli olabilir. İşte bazı yaygın çıkık komplikasyonları:

1. **Deformite:** Çıkık olan eklemde görülen şekil bozukluğu.
2. **Eklem Hareket Kaybı:** Çıkık sonucu eklemdeki hareket açıklığının azalması.
3. **Ağrı:** Çıkık oluştuğunda ağrı kaçınılmazdır.
4. **Nörolojik Sorunlar:** Çıkık varlığına bağlı olarak sinirlere baskı yapabilir ve bunun sonucunda uyuşukluk, hissizlik gibi nörolojik problemler ortaya çıkabilir.
5. **Enfeksiyon Riski:** Açık çıkıklar (deri bütünlüğü bozulmuş olanlar) durumunda enfeksiyon riski artabilir.

Deplase fraktür ise kemik uçlarının birbirinden ayrıldığı bir kırık türüdür. Bu durum genellikle ekstremitede şekil bozukluğuna neden olabilir.

Açık kırık tespiti yapılırken, eğer bulunuyorsa yara temiz bir bezle kapatılmalı ve kırık bölge üst ve alt eklemi içerecek şekilde sert bir cisimle tespit edilmelidir. Bu sayede bölge sabitlenerek dinlenmeye alınabilir.

Açık redüksiyon internal fiksasyon, kırılan kemik veya çıkan eklem gibi durumların cerrahi olarak orijinal durumuna getirilmesi ve iç sabitleme yöntemleri ile sabitlenmesi anlamına gelir.

Fraktür, vücuttaki kemiklerin iç ya da dış etkenler sonucunda anatomik yapısının değişmesi ve bozulması durumunu ifade eder. Kemik yapısında meydana gelen ufak bozulmalar görülebilir.

Ekstremite travmaları genellikle deformite, şişme, ekimoz (morarma) ve cilt yaralarının inspeksiyonu ile belirlenebilir. Bu belirtiler, ciddi bir travma sonucunda meydana gelen olayları işaret edebilir.

Açık kırık durumunda ilk yardım olarak, deri bütünlüğü bozulmuş ve kırık uçları dışarı çıkmış olan bölgelerde kanama ve enfeksiyon riski olduğundan, yara temiz bir bez ile kapatılmalı ve hasta en kısa sürede tıbbi yardım almalıdır.

Kırık, çıkık ve burkulmalarda tespit yöntemleri, yaralı bölgenin sabit tutulması, gerekirse yaranın temiz bir bez ile kapatılması, tespit edilecek bölgenin önce yumuşak bir malzeme ile kaplanması ve yaralı bölgenin bulunduğu pozisyonda tespit edilmesi gibi adımları içermelidir.

Traksiyonla redüksiyon, kırık bölgesine uzun süreli bir güç uygulayarak kırık uçlarının yerine oturmasını sağlamayı amaçlar. Özellikle kas spazmı nedeniyle manipülasyon zor olduğunda bu teknik tercih edilebilir.

Fiksasyon, canlı organizmadaki bir parçanın fiziksel veya kimyasal olarak sabitlenmesi işlemidir. Bu işlem, dokunun bozulmasını engellemek ve doğal halini korumasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst