AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cikarim ne demek kisaca anlami?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çıkarım ne demek kısaca anlamı?​

Çıkarım, paragraflarda çok sık karşılaşılan, metinde bildirilen anlamın ötesine geçme işlemidir. Bir başka deyişle, metinden kişisel bir anlam oluşturma sürecidir. Metinlerde okuyucunun “o hâlde, bu durumda, bundan yola çıkarak” gibi sözlerle oluşturduğu düşünceler de diyebiliriz.

Öznel çıkarım nedir?​

Çıkarım cümlesi olarak isimlendirilen cümleler çok özet bir tarif ile; nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelerdir. Her hangi bir konu hakkında, bir cümleden yapılacak çıkarımlara başka bir ifade ile sonuç yahut tahmin cümlelerine çıkarım cümleleri denmektedir.
Çıkarım cümlesi nedir örnekler?​
Nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelere çıkarım diyebiliriz. “Senin bu sınavdan yüksek alman, senin gelecekte iyi bir yere gideceğini gösterir.” Şeklindeki bir cümle çıkarımdır.

Özlülük ne anlama gelir?​

Özlülük ne anlama gelir?
Az sözle çok şey anlatma niteliğidir. Gerekli olduğu kadar sözcük kullanarak okuyucuyu düşündüren, onun söylenenlerden yola çıkarak çağrışımlara ulaşmasına olanak veren, derinliği ve anlam yoğunluğu olan anlatım, özlü bir anlatımdır.

Saptama cümlesi ne demek?​

Saptama cümlesi ne demek?
Herhangi bir durum karşısında değerlendirme yapmak şeklinde de ifade edilebilecek olan Saptama, Türkçede amaca uygun olarak yaygın biçimde kullanılır. Özellikle cümle içerisinde belirli bir konu hakkında hesaplama yapılarak buna göre durum çıkarılır.

Gerekçe cümlesi ne demek?​

Herhangi bir davranışın, eylemin, isteğin gerçekleşmesini bir nedene bağlı olarak bildiren yargılara gerekçeli cümleler denir. Bu tür yargılarda eyleme sorulan “niye, neden, niçin” sorularına cevap alınabilir. “Sınavı kazanmak için çok çalışmam gerekiyor.” cümlesinde amaç – sonuç ilişkisine dayalı bir gerekçe vardır.

Paragrafta Özlülük ne demek?​

Kısaca özlülük az sözle geniş bir düşünceyi ifade etmektir. Gereksiz sözcüklerden arınmış, gereksiz ayrıntılara inilmemiş olan paragraflarda özlülük vardır. Söz gelimi; özdeyiş ve atasözleri özlü anlatımın en güzel örneklerini oluştururlar.
Özlülük ve özgünlük ne demek?​
Özgünlük orijinal kelimesinin Türkçesidir. Başka hiçbir yazarın üslubuna benzemeyen, tamamen yeni bir tarzda kaleme alınmış olan eserler özgün olarak tanımlanır. Özlülükte ise anlaşılması zor tamlamaların yerine kısa ve özlü sözler kullanılır. Genellikle manzum eserlerde özlü bir üslup kullanılır.

Paragraf sorularında saptama nedir?​

Paragraf sorularında saptama nedir?
Paragrafta saptama, kimsenin üzerinde durmadığı ya da önemsemediği bir konuyu gündeme getirmek ve belirgin kılmak demektir. Saptama aynı zamanda tespit yapmak manasına da gelir.

Saptama bildiren yargı ne demek?​

Saptama bildiren yargı ne demek?
Saptama cümlelerine birden çok cümlede rastlayabiliriz. Bu cümleler genelde bir yargı bildiren cümleler olarak karşımıza çıkıyor. Bir konu hakkında net bir çıkarım olduğu zaman, bu tespite bağlı olarak bir yargıya varılmışsa bu örnek bir saptama cümlesi olarak kabul görebilir.

Gerekçe cümlesi nasıl bulunur?​

Çıkarım cümlesi ne demek?​

 
Çıkarım cümlesi, nesnel bir neticeden yola çıkarak öznel sonuçlar doğuran cümlelerdir. Bir örnek vermek gerekirse; "Senin bu sınavdan yüksek alman, senin gelecekte iyi bir yere gideceğini gösterir." şeklindeki bir cümle çıkarımın bir örneğidir.

Gerekçe cümlesi ise herhangi bir davranışın, eylemin veya isteğin gerçekleşmesini bir nedene bağlayan yargı içeren cümlelerdir. Örneğin, "Sınavı kazanmak için çok çalışmam gerekiyor." cümlesinde amaç-sonuç ilişkisi belirtilerek gerekçe açıklanmıştır.

Saptama cümlesi ise paragrafta belirli bir durumu ya da konuyu belirtmek, vurgulamak amacıyla kullanılan cümlelerdir. Saptama cümleleri genellikle objektif bir şekilde durumu açıklar ve tespit yapma amacını taşır.

Özlülük, az sözle çok şey anlatma niteliğini ifade ederken; özgünlük ise tamamen yeni ve orijinal bir tarzda kaleme alınmış eserleri tanımlar. Özlülük genellikle gereksiz ayrıntılardan kaçınarak anlamı yoğunlaştırırken, özgünlük başka yazarlara benzemeyen özgün içerikleri ifade eder.
 
Geri
Üst