Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cihad nedir kisa?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cihad nedir kısa?​

Cihat (Arapça: جهاد “cihad”), İslami bir terim. Arapça “mücadele” kökünden gelir ve güncel Türkçede çoğunlukla “İslam uğruna savaşma” anlamında kullanılır.

Cihadın hükmü nedir?​

Normal şartlarda cihadın farz-ı kifâye, umumi seferberliği (nefîr-i âm) gerektiren bir tehlike ve saldırı halinde ise farz-ı ayın olduğu konusunda müslüman hukukçular görüş birliği içindedirler.

Cihadı ekber ne demek?​

Cihadı ekber ne demek?
Cihad-ı Ekber, inanç sistemlerinin toplumsal hareketleri canlandırmaktaki rolünü gösteren bir tecrübedir. Bu ilişkiden yola çıkan çalışma, 1914 yılında Osmanlı Devleti ile İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin toplumsal seferberliğin sağlanmasında cihad ilanına yükledikleri rolü tartışır.

Allah neden savaşmayı emrediyor?​

Allah neden savaşmayı emrediyor?
Ümmetin özgürlüğünü, onurunu, insan haklarını, boşa gitmiş servetini ve hiçe sayılmış özgürlüğünü savunmak için savaşması en büyük cihatlardandır. Savaşların cihat olması için dini bir sancak taşımaları gerekmez.

Kadınlar cihat eder mi?​

7 Cihat konusunda açıklamada bulunan Hz. Peygamber “Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı Hacc ve umredir”.8 buyurarak kadınların cihat yapmasalar da cihat yapmış gibi sevap alabilecekleri ameller olduğunu zikretmişlerdir.

Cihat ne zaman farz ı kifaye ne zaman farz ı ayn olur?​

Farz-ı ayn: Mükellef olan her Müslümanın bizzat kendisinin yapması gereken farzdır. Farz-ı kifaye: Müslümanlardan lüzumu kadar kimse tarafından yapılınca, diğerlerinin sorumluluktan kurtulduğu farzlardır. Düşmana karşı yapılacak olan cihad, normal şartlarda farz-ı kifayedir. Olağanüstü hallerde ise, farz-ı ayn olur.

Allah yolunda cihada örnek nedir?​

Allah yolunda cihada örnek nedir?
Bedir, Uhud ve Hendek Gazveleri, Çanakkale, Kurtuluş Savaşları ve 15 Temmuz FETÖ Kalkışması bunun örnekleridir” denildi. Kitapta darbe girişimiyle mücadele yerine “kalkışma”nın kendisinin cihada örnek verilmesi de dikkat çekti.

Allahu ekber demek ne demektir?​

Allahu ekber demek ne demektir?
Ekber kelimesi çok büyük anlamında kullanılıyor. Türkçe karşılığı çok büyük olan bu kelime, özellikle Arap dilinde çok kullanılıyor. Ekber bazı kişiler tarafından isim olarak da kullanılıyor. Çok büyük anlamına gelen bu isim erkek ismi olarak da tercih edilebiliyor.
Cihadı ekber ne için yapıldı?​
Kaybettiği toprakları da geri alabilme ümidiyle Cihad-ı Ekber ilan etti. Cihad-ı Ekber’in asıl hedeflerinden birisi İngiliz sömürgesindeki Hindistan Müslümanlarını ayaklandırmak olduğundan, oraya ulaşabilmek için İran’a girmek bir zaruret olmuştu.
Hangi durumlarda savaş caiz olur?​
İslam’da cihat, kafirlerle savaş değildir; ister Müslüman ister kafir olsun zalimle savaştır. Cihat, zulüm ve zorbalığa karşı adalet ve özgürlüğün yanında duran ahlaki bir tutumdur. Yani mücahit (cihat eden kişi), zalim ile itikadı veya mezhebi yüzünden değil, sadece zulmü yüzünden savaşır.

Hayat iman ve cihattır sözü kime ait?​

Hayat iman ve cihattır sözü kime ait?
imza kısmında necmeddin erbakan olan bir sözdür.

Allah yolunda savaşmak ne demek?​

Allah yolunda savaşmak ne demek?
a. İslami Savaş, Allah (cc) yolunda olan, meşruiyetini Allah’tan (cc) alan, gayesi Allah’ın (cc) dinini hakim kılmak olan bir savaştır.

Cihat Ne zaman farzı ayn ne zaman farzı kifayedir evvel cevap?​

Eğer ülkemiz düşman işgalinde ve savaştaysa Cihat farz-ı ayn’dır. İslam’ın tanıtılmasında tebliğ edilmesinde ve yaşanmasının önündeki engelleri kaldırma da yeteri kadar mücadele edilmişse farz-ı kifaye’dir.

Farzı kifaye ne demek örnek?​

Farz-ı Kifaye ise Müslümanlardan bir kısmının kifaye olan emirleri yerine getirmesiyle diğer Müslümanların sorumluluktan kurtulduğu emirlerdir. Cenaze namazını birkaç Müslüman kıldırdığı zaman diğer bütün Müslümanlar sorumluluktan kurtulur. Cuma namazı dışında, cemaatle birlikte kılınan namazlar, farz-ı kifayedir.
 
Cihat, İslami bir terim olup Arapça kökenli bir kelime olan "mücadele" anlamına gelir ve genellikle güncel Türkçede "İslam uğruna savaşma" anlamında kullanılmaktadır. Cihadın hükmü konusunda müslüman hukukçular, normal şartlarda cihadın farz-ı kifaye (toplumun geneline ait, toplumun belli bir kısmı yerine getirirse diğerleri sorumluluktan kurtulur) olduğu, ancak umumi bir saldırı ve tehlike durumunda ise farz-ı ayın (her müslümanın bireysel olarak yapması gereken) olduğu konusunda görüş birliği içindedirler. Cihad-ı Ekber ise inanç sistemlerinin toplumsal hareketleri canlandırmadaki rolünü gösteren bir tecrübedir.

Allah'ın savaşmayı emretmesi, ümmetin özgürlüğünü, onurunu, insan haklarını savunmak için savaşması gerektiğini vurgular. Savaşların cihat olması için dini bir sancak taşımaları gerekmez.

Kadınların cihadıyla ilgili olarak Hz. Peygamber’in “Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı Hacc ve umredir” şeklinde bir açıklamada bulunduğu ve kadınların cihat yapmasalar da cihat yapmış gibi sevap alabilecekleri ameller olduğu ifade edilmiştir.

Farz-ı ayn, her mükellef Müslümanın bireysel olarak yapması gereken bir farzken, farz-ı kifaye ise lüzumu kadar kimsenin yerine getirmesiyle diğerlerinin sorumluluktan kurtulduğu farzlardır. Düşmana karşı yapılacak olan cihad genellikle farz-ı kifaye iken olağanüstü hallerde farz-ı ayn olabilir.

Allah yolunda cihada örnek olarak Bedir, Uhud ve Hendek Gazveleri, Çanakkale, Kurtuluş Savaşları gibi olaylar verilebilir. Ayrıca "Allahu ekber" ifadesi Arapça kökenli olup "Allah en büyüktür" anlamına gelmektedir.

Cihadın caiz olması, zulme karşı adalet ve özgürlüğü savunmak amacıyla gerçekleştirilen bir mücadeleyi ifade eder. İslam inancına göre cihat, sadece zulmü ve zorbalığı ortadan kaldırmayı hedefler, itikadi veya mezhebi sebeplerle değil.

Hayatın iman ve cihadla şekillendiği ifadesi Necmeddin Erbakan'a aittir. "Allah yolunda savaşmak" ise Allah'ın dinini hakim kılmak amacıyla meşru bir şekilde savaşmak anlamına gelir.

Cihatın farz-ı ayn veya farz-ı kifaye olması durumları, ülkenin düşman işgalinde olup olmaması ve İslam'ın tanıtılması için yeterince mücadele edilip edilmediği gibi faktörlere göre belirlenir. Farz-ı kifaye ise Müslümanlardan bir kısmının yapmasıyla diğerlerinin sorumluluktan kurtulduğu emirleri ifade eder. Cenaze namazının birkaç Müslüman tarafından kılındığı durumda diğerlerinin sorumluluktan kurtulması gibi.

Umuyorum bu açıklamalar sorularınıza yardımcı olmuştur. Eğer başka sorularınız varsa, lütfen belirtin.
 
Geri
Üst