- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Çifthane sistemi toprak mülkiyeti kime aittir?
Bu temel ise, adına çift-hâne sistemi denilen ve bir ailenin geçimini sağlayacak büyüklükte toprağı işlemesine dayanmaktaydı. Mülkiyeti devlete ait olan bu toprağa, “çift” adı veriliyor ve aile elindeki bu toprağı zorunlu haller dışında sürekli işlemekle yükümlü tutuluyordu.Öşri ve Haraci toprak nedir?
Öşri topraklar, fethedildiği zaman Müslümanlara verilen topraklardır. Topraklar, sahiplerinin mülkü sayılır, isteyen topraklarını satabilir, bağışlayabilir, vakfedebilir, miras bırakabilirdi. Toprağı işleyenler, elde ettikleri ürünün 1/10’unu vergi olarak devlete verirlerdi. Bu vergiye “öşür” denirdi.Haraç toprağı nedir?
Haraci arazi fetih ile elde edilmiş toprakların gayri müslim olması halinde, tasarruf hakları yerli halka bırakılan arazidir. Bu topraklardan alınan ½ ila 1/10 arasında değişen vergiye ise harac-ı mukasseme adı verilir.
Osmanlı Devletinde Çifthane sistemi nedir?
bu sisteme göre devlet,kırsal toplumu ve ekonomiyi,tahıl eretilen topraklara el koyup tapu sistemi çerçevesinde köylü ailelerine (hane) dağıtarak örgütlüyordu.teorik olarak bir çift öküze sahip olan her haneye,hanenin geçimini ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayacak büyüklükde bir arazi (çiftlik) …