SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
- Konu Yazar
- #1
Çiftçilik Mesleği
Toprakta ekim, bakım, dikim ve yetiştirme yolları ile bitki, hayvan ya da hayvan ürünleri istihsalinde bulunmak ya da bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirmek mesleğine verilen isim Devamlı olarak bu işle uğraşanlara da “çiftlik sahibi denir Çiftçilik, insanların en önce uğraşmağa başladıkları bir sanat geniş bir bilim ve kayda değer bir istihsal şubesidir
Çiftçilik, üretmek istediği ürünün nitelik, tür ve çeşidi ile bu işlerde kullanacağı vasıta ve imkânlar bakımından başlıca şu bölümlere ayrılır:
1 Bitki üreten esas çiftçilik bölümü: Bu bölümde tarla kültürleri (hububat, bakliyat ve öbür bitkilerin üretilmesi) ile bahçe kültürleri (bağcılık, meyvecilik, sebzecilik, çiçekçilik) yer alır Bunlardan tarla kültürleri, çoklukla geniş ölçüde istihsal edilen ve her biri bambaşka kültür bitkilerinden ibaret olan bir bitki topluluğu ile çiftçiliktir Bahçe kültürleri ise, tarla kültürlerine göre daha kuytu alanda daha kesintisiz çalışma ve daha geniş veri isteyen bir çiftçiliktir
2 Ehli hayvan üreten çiftlik (Zooteknik): Bu birim, ziraî iktisat bakımından bitki yetiştiren çiftçilik bölümü ile birlikte ve onunla tam bir işbirliği halinde yürütülür Bu bölümde büyük hayvancılık (koşum ve binek hayvanları; et, süt, yün veren hayvanlar; deniz ve tatlısu balıkçılığı) ile minik hayvancılık (tavukçuluk, kümes hayvancılığı, arıcılık, ipekböcekçiliği) kollan bulunmaktadır
3 Ürünleri kıymetlendiren çiftçilik sanatları bölümü : Bu bölümde bitkisel ürünleri kıymetlendirme sanayi (şarapçılık, biracılık, sirkecilik, pekmezcilik, rakıcılık, ispirtoculuk, ekmekçilik, yağcılık) ile hayvansal ürünleri kıymetlendirme sanayi (sütçülük, et konserveciliği, dokumacılık) yer almaktadır *
Toprakta ekim, bakım, dikim ve yetiştirme yolları ile bitki, hayvan ya da hayvan ürünleri istihsalinde bulunmak ya da bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirmek mesleğine verilen isim Devamlı olarak bu işle uğraşanlara da “çiftlik sahibi denir Çiftçilik, insanların en önce uğraşmağa başladıkları bir sanat geniş bir bilim ve kayda değer bir istihsal şubesidir
Çiftçilik, üretmek istediği ürünün nitelik, tür ve çeşidi ile bu işlerde kullanacağı vasıta ve imkânlar bakımından başlıca şu bölümlere ayrılır:
1 Bitki üreten esas çiftçilik bölümü: Bu bölümde tarla kültürleri (hububat, bakliyat ve öbür bitkilerin üretilmesi) ile bahçe kültürleri (bağcılık, meyvecilik, sebzecilik, çiçekçilik) yer alır Bunlardan tarla kültürleri, çoklukla geniş ölçüde istihsal edilen ve her biri bambaşka kültür bitkilerinden ibaret olan bir bitki topluluğu ile çiftçiliktir Bahçe kültürleri ise, tarla kültürlerine göre daha kuytu alanda daha kesintisiz çalışma ve daha geniş veri isteyen bir çiftçiliktir
2 Ehli hayvan üreten çiftlik (Zooteknik): Bu birim, ziraî iktisat bakımından bitki yetiştiren çiftçilik bölümü ile birlikte ve onunla tam bir işbirliği halinde yürütülür Bu bölümde büyük hayvancılık (koşum ve binek hayvanları; et, süt, yün veren hayvanlar; deniz ve tatlısu balıkçılığı) ile minik hayvancılık (tavukçuluk, kümes hayvancılığı, arıcılık, ipekböcekçiliği) kollan bulunmaktadır
3 Ürünleri kıymetlendiren çiftçilik sanatları bölümü : Bu bölümde bitkisel ürünleri kıymetlendirme sanayi (şarapçılık, biracılık, sirkecilik, pekmezcilik, rakıcılık, ispirtoculuk, ekmekçilik, yağcılık) ile hayvansal ürünleri kıymetlendirme sanayi (sütçülük, et konserveciliği, dokumacılık) yer almaktadır *