Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ciftciler vergiden muaf mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çiftçiler vergiden muaf mı?​

a) Vergiden muaf çiftçiler : Vergiden muaf çiftçiler, birisi işletme büyüklüğü, diğeri yıllık satış tutarı olmak üzere iki ölçüye göre tayin ve tesbit edilmiştir. Bu iki ölçünün birlikte aranması zaruri olup bunlardan herhangi birisini haiz olmıyan çiftçi muafiyetten faydalanmıyacaktır.
Çiftçi gelir vergisi öder mi?
Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesinin 11. bendi uyarınca hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. Verginin kaynakta kesilmesi; bir vergi tahsil yöntemi olarak, gerek idare gerekse mükellef açısından önemli kolaylıklar sağlayıcı bir uygulamadır.

Çiftçi stopaj kalktı mı?​

Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte çiftçilere verilen tarımsal destek ödemelerinden stopaj ve gelir vergisi kesintisi kaldırıldı. Buna göre son 5 yıl içerisinde ödenen tarımsal desteklerde çiftçilerden yapılan stopaj ve gelir vergisi kesintileri geri ödenecek.
Küçük çiftçi muaflığı nedir?
Küçük çiftçi muaflığı: (*) Madde 10 – (Kaldırılmadan önceki şekli) Küçük çiftçi Gelir Vergisinden muaftır. Çiftçilerin bu vergi karşısında küçük çiftçi olup olmadıkları 12 nci ve 13 üncü maddelerde yazılı işletme büyüklüğüne ve yıllık satış tutarı esaslarına göre tayin olunur.
Maliye, tarımsal destek ödemelerinin doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemesi niteliğinde olmadığını düşünüyor. Bu nedenle tarımsal destek ödemeleri üzerinden yüzde 4 vergi kesintisi yapılması gerektiği görüşünde.
Çiftçilerden ne kadar vergi kesiliyor?
Çiftçi yasal olarak alması gereken parayı alamadığı gibi bir de bundan yüzde 4 oranında vergi kesiliyor. Çiftçiye verilecek doğrudan destek miktarı 2021 yılında 22 milyar TL olarak planlandı. 2020 yılında da rakam aynıydı.

Tarımsal Destek vergi kesintisi yüzde kaç?​

Ünal, söz konusu çiftçilerin yıllar içinde aldığı destek kalemlerinin her birinden kesilen yüzde 4 stopaj vergisinin, gelen düzenlemeyle beraber 5 yıl geriye dönük olarak, yasal faiziyle iade edilmesinin gündemde olduğunu bildirdi.
Tarım stopaj vergisi ne kadar?
ÇİFTÇİ VERGİ İADESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Ziraat Odaları’ndan temin edilebilecek dilekçeler doldurularak herhangi bir vergi dairesine bu dilekçeyi teslim eden çiftçiler 2016 – 2021 yılları arasında tarımsal destekleme ödemelerinden kesilen yüzde 4 stopaj vergisini ve ayrıca gelir vergisini iade alabilecek.

Çiftçiye vergi iadesi ne zaman?​

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2016 ile 2021 yılları arasında tarımsal destekleme ödemesi alan çiftçilere vergi iadesi ödemesi yapılacaktı. Önce ödemelerin Şubat ayında yapılacağı kaydedilmişti ancak Mart ayına sarktığı biliniyor.
Çiftçiler beyanname verir mi?
Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesine göre gerçek usulde vergilendirme şartlarını taşımayan çiftçilerin zirai kazancı, hasılatları üzerinden tevkifat yapılarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermez.
2 bin 500 lira iade edilecek. Paraya almak için son başvuru tarihi 31 Aralık 2021. Çiftçilere ödenen desteklerden kesilen yüzde 4 stopaj vergisinin 2016’ya kadar yani 5 yıl geriye dönük iadesi kararı kapsamında 2 milyon kişiye, faiziyle birlikte yaklaşık 5 milyar liralık ödeme yapılacak.
Tarım vergisi yüzde kaç?
Gelir vergisinin tarımda bir diğer uygulama şekli de stopaj (Kaynakta kesim) uygulamasıdır. Bu uygula- mada tarımsal ürünlerin alış fiyatı üzerinden belirlenen stopaj oranları kadar bir tutar gelir vergisi olarak kesil- mekte, arda kalan kısım çiftçiye ödenmektedir. Stopaj oranları %2 – %4 arasında değişmektedir.

Muafiyete tabi çiftçi ne demek?​

 
Geri
Üst