AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cift sorgulama adli sicil kaydi E devletten alinir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çift sorgulama adli sicil kaydı E devletten alınır mı?​

Bu belgenin alınabilmesi için resmi bir kurum olunması gerekmektedir. Özellikle e – devlet üzerinden alınacak çift sorgulu adli sicil kaydı almak için mutlaka resmi kurum sekmesinin seçilmesi gerekmektedir. Söz konusu belge, ikamet edilen yerleşim yerinde bulunan adliyelerden de alınabilmektedir.

Ceza fişini kim düzenler?​

Ceza fişini kim düzenler?
Kanunun 4 üncü maddesinde belirtilen kararlarla ilgili olarak düzenlenecek ceza ve tâlî karar fişleri, hükmü veren mahkeme tarafından düzenlenerek adlî sicile bildirilmek üzere o yer Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilir.

Sicile işlenen suçlar silinir mi?​

Sicile işlenen suçlar silinir mi?
Sicile işlenen suçlar ne zaman silinir Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.

Hirsizlik arşiv kaydı silinir mi?​

Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.

Hagb arşiv kaydından ne zaman silinir?​

Hagb arşiv kaydından ne zaman silinir?
Kural olarak arşiv kaydının silinme süresi 5 yıldır. Cezanın infazından sonra hükümlünün başvurusu ile mahkeme tarafından Yasaklanmış Hakların İadesi kararı verilmişse kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir.

Sabıka kaydı ve adli sicil kaydı aynı mı?​

Sabıka kaydı ve adli sicil kaydı aynı mı?
Sabıka kaydı kişilerin adli geçmişlerinin yer aldığı kayıttır. Bu kayda aynı zamanda adli sicil kaydı denilmektedir. Sabıka kaydında kişilerin kesinleşmiş mahkumiyetleri ve hükmedilen para cezaları yazılır.

Adli sicil kaydı süresi ne kadar?​

E-devlet üzerinden alınacak olan sabıka kaydı, yani adli sicil kaydı 6 ay süreyle kullanma hakkı vermektedir. Amaca uygun şekilde 6 ay süreyle bu belgeyi kullanmak mümkün. Fakat bazı durumlarda ilgili kurum ve kuruluş üzerinden, sabıka kaydının daha güncel tarihi talep edilebilir.

Para cezası sicile işlenir mi?​

Para cezası sicile işlenir mi?
Adli para cezası da aynen hapis cezası gibi adli sicil kaydına işler. Adli sicil kaydı, yani sabıka kaydı aldığınızda işlediğiniz suçun karşılığında aldığınız adli para cezası gözükecektir.

Hangi olaylar sicile işlenir?​

Hangi olaylar sicile işlenir?
Hangi bilgiler adli sicil kaydına işlenir? 1- Hapis cezasına mahkumiyet kararları adli sicil kaydına işlenir. Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir.

Hırsızlık sabıkası kac yılda silinir?​

Bu kanun uyarınca hak yoksunluğuna neden olan kayıtlar dahi, yasaklanmış hakların geri alınması kararı verilmesi durumunda 15 yıl, böyle bir karar alınmamışsa 30 yıl, diğer mahkumiyet kayıtları ise infaz veya arşive alınma tarihinden itibaren 5 yıl sonra arşiv kaydından silinmektedir.

Arşiv kaydı işe girmeye engel mi?​

Arşiv kaydı işe girmeye engel mi?
Halk arasında sabıka kaydı olarak bilinen, adli sicil ve arşiv kayıtlarının varlığı, toplumsal yaşamda olumsuzluklara neden olabilmektedir. Örneğin bir işe başvururken; memurluk ve diğer resmi işlerde istenen adli sicil kayıtları, ihtiyaç duyduğumuz işe girmemize engel olabilmektedir.

HAGB kararı arşiv kaydında görünür mü?​

HAGB kararı arşiv kaydında görünür mü?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) kayıtlarında görünmez. HAGB kararları, adli sicil kaydında bu hükümlere özgü bir sisteme kaydedilir. Bu nedenle e-devlet üzerinden alınan sabıka kaydında veya adliyeden alınan adli sicil kaydında HAGB kararı gözükmez.
 
E-devlet üzerinden alınacak olan çift sorgulu adli sicil kaydı için resmi bir kurum olunması gerekmektedir. Mutlaka resmi kurum sekmesinin seçilmesi ve ikamet edilen yerleşim yerinde bulunan adliyelerden de alınabileceği belirtilmektedir.

Ceza ve tâlî karar fişleri, hükmü veren mahkeme tarafından düzenlenerek adlî sicile bildirilmek üzere o yer Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmektedir.

Sicile işlenen suçların silinmesi durumu ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde gerçekleşmektedir. Ancak hırsızlık gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesinin mümkün olmadığına dikkat çekilmektedir.

Adli sicil kaydı ve sabıka kaydı aynı olup, kişilerin adli geçmişlerinin yer aldığı kayıtlardır. Adli sicil kaydının süresi ise e-devlet üzerinden alındığında 6 ay süreyle kullanma hakkı vermektedir.

Para cezaları da hapis cezaları gibi adli sicil kaydına işlenmekte ve adli sicil kaydınızı aldığınızda işlediğiniz suçun karşılığında aldığınız adli para cezası da görülebilmektedir.

Hangi olayların sicile işlendiği konusunda ise hapis cezasına mahkumiyet kararları ve koşullu salıverilme kararları gibi bilgilerin adli sicil kaydına işlendiği belirtilmektedir.

Hırsızlık gibi suçların arşiv kaydının silinmesi için hak yoksunluğuna neden olan kayıtların 15 yıl, diğer mahkumiyet kayıtlarının ise infaz veya arşive alınma tarihinden itibaren 5 yıl sonra silindiği ifade edilmektedir.

Arşiv kaydının varlığının işe girme sürecinde engel oluşturabileceği belirtilmekte ve özellikle memurluk ve diğer resmi işlerde istenen adli sicil kayıtlarının, işe girmeye engel olabileceği vurgulanmaktadır.

HAGB kararlarının adli sicil kaydında görünmediği, ancak adli sicil kaydında özgü bir sisteme kaydedildiği ve e-devlet üzerinden veya adliyeden alınan belgelerde bu kararların görünmediği aktarılmaktadır.
 
Geri
Üst