AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Çiçeksiz Bitkiler Nelerdir

haberci

Yeni Üye
Çiçeksiz bitkilerin isimleri
Çiçeksiz ot gibi yaşama hakkında bilgi
Tohumun meydana geldiği organ çiçektir Dolayısıyla çiçeksiz bitkilerde tohum bulunmaz Çoğalmaları sporlarla gerçekleşir Çiçekli bitkilere göre daha kolay yapılıdırlar Suda ve ıslak yerlerde yaşarlar
1 Su yosunları (Alg'ler) :
• Islak ortamlarda , denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar
• Su yosunlarına algler de denir
• Tek ve çok gözenekli olan olanları vardır
• Gerçek kökleri olmamasına rağmen kolay köksü yapıları olan kolay yapılı bitkilerdir
• Su yosunları hücrelerinde klorofil bulunur Bu sayede kendi besinlerini kendileri yapar
• Su yosunları başlıca mavi , yeşil renkte olurlar
• Yeşil, kahverengi, esmer, kırmızı alg'ler olmak üzere gruplandırılır
• Bir Takım türleri ayrıca tek hücresel keza de gözle görülecek büyüklükte (makroskobik) dir (Acetebularia gibi)
2 Kara yosunları :
Su yosunlarından ayrı olarak karada yaşamalarına karşın iletim demetleri (damarları) olmadığı için nemli ve suya yakın yerlerde yaşarlar Gerçek kökleri yoktur, bunun yerine suyu ve suda erimiş mineralleri alan rizoid adı verilen yapıları vardır Çoğalmalarında döl almaşı görülür
• Nemli topraklarda , taş aralıklarında , ağaç kabuklarında ve havuz kenarlarında yetişir
• İletim demetleri yoktur
• Döl almaşıyla eşeyli ürerler
• Kara yosunlarında beden ve yapraklar bulunur
• Bunlar hakiki yapraklar olmayıp, yaprağımsı yapıları vardır
• Gövdeleri incedir
• Cisim üzerinde yeşil yapraklar bulunur
• Kara yosunları bulundukları yüzeyi kadife gibi kaplar
3 Eğrelti otları :
• Yapı olarak çiçekli bitkilere benzerler
• Hakiki kök, gövde, yaprak ve damarları ( iletim demeti) vardır
• Fotosentez yaparlar
• Başlıca karada yaşarlar
• Çoğalmalarında döl almaşı görülür
• Eğrelti otları ormanlarda , ağaç diplerinde , nemli yerlerde ve çay kenarlarında yetişir
• Çiçeksiz bitkilerin en gelişmişidir
• Boyları genelde 40 – 100 cm arasında değişir
• Toprak üzerinde geniş ve yeşil renkli yaprakları vardır
• Eğrelti otlarında kök , beden ve yapraklar bulunur
• Oysa bunlar da gerçek kök ve yapraklar değildir
• İletim demetleri vardır
• Üremeleri kara yosunları gibidir
• Yaprağımsılar yer altı gövdesine yapışmıştır
Çiçeksiz bitki olarak bu üç belli başlı gruptan diğer ;
Ciğer otları, Likenler, Kibrit otları ve Atkuyrukları olarak tanıdık gruplarda vardır *

Çiçeksiz bitkiler, bitkilerin çiçek taşımayan ve tohum oluşturmayan gruplarıdır. Bu bitkiler genellikle sporlarla çoğalırlar ve suda, toprakta veya nemli ortamlarda yaşarlar. İşte çiçeksiz bitkilerin bazı türlerine ve özelliklerine daha detaylı bir bakış:

1. Su Yosunları (Alg'ler):
- Islak ortamlarda, denizlerde ve tatlı sularda yaşayan bitkilerdir.
- Tek ve çok hücreli türleri vardır.
- Klorofil içeren hücreleri sayesinde fotosentez yaparak besinlerini üretebilirler.
- Yeşil, mavi, kahverengi, esmer veya kırmızı renkte olabilirler.
- Gruplandırıldıkları renklere göre adlandırılırlar.
- Gerçek kökleri olmamasına rağmen kolay köksü yapıları vardır.

2. Kara Yosunları:
- Karada yaşarlar ancak iletim demetleri (damarları) yoktur, bu nedenle nemli ve suya yakın yerlerde bulunurlar.
- Gerçek kök yerine su ve mineralleri alan rizoid yapıları vardır.
- Döl almaşıyla eşeyli ürerler.
- Yapraklarını andıran yapıları vardır. Genellikle kara yosunları yüzeyleri kadife gibi kaplar.

3. Eğrelti Otları:
- Hakiki kök, gövde, yaprak ve damarları (iletim demeti) bulunan çiçeksiz bitki türleridir.
- Fotosentez yapabilirler ve ormanlar, nemli bölgelerde yetişirler.
- Döl almaşılı üreme görülür ve genellikle 40-100 cm arasında boyutlara sahiptirler.
- İletim demetleri vardır ve büyüme şekilleri çiçeksiz bitkiler arasında en gelişmiş olanıdır.

Diğer çiçeksiz bitki grupları arasında Ciğer Otları, Likenler, Kibrit Otları ve Atkuyrukları bulunmaktadır. Bu gruplar da çeşitli özelliklere sahip olup, çoğunlukla nemli ve gölge alanlarda yaşamaktadırlar. Çiçeksiz bitkilerin çeşitliliği ve önemi hakkında genel bilgi vermek gerekirse, bu bitkilerin ekosistemlerde önemli rolleri olabileceği ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında önemli bir yere sahip olabileceği unutulmamalıdır.

Geri