AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Çiçeksiz Bitkiler Hakkında Bilgi

haberci

Yeni Üye
çiçeksiz ur nelerdir,çiçeksiz bitki örtüsü bilgisi,Çiçeksiz Bitkiler ile ilgili bilgiler
ÇİÇEKSİZ TÜMÖR
Tohumun meydana geldiği organ çiçektir Dolayısıyla çiçeksiz bitkilerde tohum bulunmaz Çoğalmaları sporlarla gerçekleşir Çiçekli bitkilere göre daha basit yapılıdırlar Suda ve ıslak yerlerde yaşarlar
1 Su Yosunları (Alg ’ler) :
• Islak ortamlarda , denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar
• Su yosunlarına algler de denir
• Tek ve çok hücreli olanları vardır
• Hakiki kökleri olmamasına rağmen basit köksü yapıları olan kolay yapılı bitkilerdir
• Su yosunları hücrelerinde klorofil bulunur Bu sayede kendi besinlerini kendileri yapar
• Su yosunları genelde mavi , yeşil renkte olurlar
• Yeşil, kahverengi, esmer, kırmızı alg ’ler edinmek üzere gruplandırılır
• Bazı türleri hem tek hücreli keza de gözle görülecek büyüklükte (makroskobik) dir (Acetebularia gibi)
2 Kara Yosunları :
Su yosunlarından öbür olarak karada yaşamalarına rağmen iletim demetleri (damarları) olmadığı için ıslak ve suya yakın yerlerde yaşarlar Gerçek kökleri yoktur, bunun yerine suyu ve suda erimiş mineralleri alan rizoid adı verilen yapıları vardır Çoğalmalarında döl almaşı görülür
• Islak topraklarda , taş aralıklarında , ağaç kabuklarında ve havuz kenarlarında yetişir
• İletim demetleri yoktur
• Döl almaşıyla eşeyli ürerler
• Kara yosunlarında karoser ve yapraklar bulunur
• Bunlar reel yapraklar olmayıp, yaprağımsı yapıları vardır
• Gövdeleri incedir
• Gövde üstünde yeşil yapraklar bulunur
• Kara yosunları bulundukları yüzeyi kadife gibi kaplar
3 Eğrelti Otları :
• Inşa olarak çiçekli bitkilere benzerler
• Gerçek kök, karoser, yaprak ve damarları ( iletim demeti) vardır
• Fotosentez yaparlar
• Genelde karada yaşarlar
• Çoğalmalarında döl almaşı görülür
• Eğrelti otları ormanlarda , ağaç diplerinde , ıslak yerlerde ve akarsu kenarlarında yetişir
• Çiçeksiz bitkilerin en gelişmişidir
• Boyları çoğunlukla 40 – 100 cm aralarında değişir
• Toprak üzerinde geniş ve yeşil renkli yaprakları vardır
• Eğrelti otlarında kök , karoser ve yapraklar bulunur
• Ama bunlar da reel kök ve yapraklar değildir
• İletim demetleri vardır
• Üremeleri kara yosunları gibidir
• Yaprağımsılar yer altı gövdesine yapışmıştır
Çiçeksiz bitki olarak bu üç asıl gruptan diğer ;
Ciğer otları, Likenler, Kibrit otları ve Atkuyrukları olarak aşina gruplarda vardır *

Çiçeksiz bitkiler farklı gruplar altında incelenebilir ve çeşitli özelliklere sahip olabilirler. İşte çiçeksiz bitkilerle ilgili bazı bilgiler:

1. Su Yosunları (Alg'ler):
- Islak ortamlarda, denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar.
- Tek hücreli veya çok hücreli yapıda olabilirler.
- Su yosunlarının hücrelerinde klorofil bulunur ve bu sayede kendi besinlerini üretebilirler.
- Yeşil, kahverengi, esmer, kırmızı gibi farklı renklerde olabilirler.
- Mavi-yeşil algler, yeşil algler, kahverengi algler ve kırmızı algler gibi gruplara ayrılabilirler.

2. Kara Yosunları:
- Karada yaşamalarına rağmen iletim demetleri (damarları) bulunmaz, bu nedenle ıslak ve nemli ortamlarda yetişirler.
- Gerçek kökleri olmayıp su ve mineralleri almak için rizoid adı verilen yapıları vardır.
- Döl almaşı ile eşeyli ürerler.
- Kara yosunlarında karoser ve yapraklar bulunur, ancak yapraklar reel yapraklar değil, yaprağımsı yapılar olabilir.

3. Eğrelti Otları:
- Çiçekli bitkilere benzer bir yapıları vardır.
- Gerçek kök, karoser, yaprak ve iletim demeti gibi yapıları bulunur.
- Fotosentez yapabilirler.
- Döl almaşı ile çoğalırlar.
- Genellikle karada yaşarlar ve ormanlarda, ağaç diplerinde, ıslak yerlerde yetişebilirler.
- Eğrelti otları, çiçeksiz bitkiler arasında en gelişmiş olanlardır ve boyutları 40-100 cm arasında değişebilir.
- Yaprakları geniş ve yeşil renklidir.

Diğer çiçeksiz bitki grupları arasında Ciğer otları, Likenler, Kibrit otları ve Atkuyrukları gibi farklı gruplar da bulunmaktadır. Bu bitkiler de çeşitli özelliklere sahip olabilir ve doğadaki çeşitliliğin bir parçasını oluştururlar. Eğer bu konuyla ilgili daha fazla detay veya başka sorularınız varsa, memnuniyetle cevaplayabilirim.

Geri