AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cicekler neden rengarenk olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çiçekler neden rengarenk olur?​

Çiçeklerdeki rengi; hücreleri içindeki renk pigmentleri sağlamaktadır. Bu pigmentler (renk maddeleri) hücre öz suyunda çözünmüş haldedir. Renkli kristaller şeklindedir ve çiçeğe rengini bu madde sağlamaktadır.

Meyve çiçeklere renk veren nedir?​

Çilekgiller, üzüm, erik, nar, kırmızı lahana gibi birçok meyve ve sebzenin pembeden mora kadar değişen renklerini veren maddeler, antosiyanin grubu pigmentlerdir. n Antosiyanin pigmentleri, hücre sitoplazmasında glikozit formunda bulunmaktadırlar.
Bitkilerin rengi nereden gelir?
Renkli kristaller şeklinde hücrenin içerisinde yer alan bu pigmentler çiçek büyüdükçe onu boyar, doğada gördüğümüz rengini oluştururmuş. Bitkilere yeşil rengi veren klorofil, kırmızı rengi veren ise antosiyan adlı renk maddesiymiş. Turuncu ve sarı çiçeklerde ise karotenoid bulunurmuş.

Çiçekler neden genellikle renkli ve hoş kokuludur?​

Bitkilerin çiçekleri çoğunlukla güzel kokular yayar. Çiçekli bitkilerdeki kokulu maddeler, kolayca buharlaşabilen kimyasal bileşiklerdir. Bitkiler bu maddeleri çoğunlukla polen taşıyan canlıları kendilerine çekmek amacıyla salgılar. Bazı bitkilerde kokulu maddeler özelleşmiş salgı dokuları tarafından üretilir.

Renk verici madde nedir?​

Doğada birçok renkte meyve ve sebze bulunmaktadır. Renk veren bu maddelere likokrom denir. Yağ benzeri maddeler grubunda bulunan lipokromlar (doğal renk maddeleri), besinlere açık sarıdan koyu kırmızıya kadar değişen renkler verebilmektedir. Lipokromların çoğunu karotenoidler oluşturur.
Çiçeklerin rengi nasıl olur?
Çiçeklerin pigmentlerden rengini almasını sağlayan da bu madde oluyor. Çiçeklere kırmızı ya da mavi rengini veren antosiyanın adlı pigment oluyor. Yeşil rengi klorofilin, turuncu ya da sarı rengini veren ise kaotenoid adlı renk pigmentidir. Bu pigmentler bazı çiçeklerde bir arada da bulunabiliyor.
Yeşil olan bölümleri ise klorofil pigmenti sayesinde oluşuyor. Çünkü bu pigment yeşil rengini veren bir yapıya sahip. Çiçeklere kırmızı ya da mavi rengini veren antosiyanın adlı pigment oluyor. Yeşil rengi klorofilin, turuncu ya da sarı rengini veren ise kaotenoid adlı renk pigmentidir.
 
Geri
Üst