Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cicek hastaligi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.967
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çiçek hastalığı neden olur?​

Suçiçeği hastalığı, genellikle erken çocukluk döneminde geçirilen, varisella zoster virüsünün (VZV) neden olduğu, sıklıkla ateşin de eşlik ettiği, yaygın ve kaşıntılı, içi sıvı dolu döküntülerle karakterize, bulaşıcılığı yüksek bir hastalıktır.

Koyunlarda Çiçek hastalığının belirtileri nelerdir?​

Koyunlarda Çiçek hastalığının belirtileri nelerdir?
Kabızlık ve idrar zorluğu gözlenir. Hastalığın tipik şeklinde hastalığın 1. gününden itibaren derinin yapağısız bölgelerinde, burun, dudaklar, göğüs, bacak aralarında, memede ve karında sırası ile papül , vezikül , püstül ve kabuk teşekkül eder. Bu kabuklar sonradan dökülür ve yerlerinde izler kalır.

Ineklerde yalancı çiçek hastalığı tedavisi nasıl yapılır?​

Hastalığın direkt tedavisi yoktur. Korunmada sineklerle mücadele gereklidir Sağlıklı hayvanlarda aşılama, karantina ve kontrollü hayvan hareketleri hastalığın yayılmasını engelleyecektir. Hasta hayvanların itlaf edilmesi diğer hayvanlar için muhtemel bulaşma kaynağını ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir.

Ineklerde çiçek hastalığı insanlara bulaşır mı?​

Ineklerde çiçek hastalığı insanlara bulaşır mı?
Çiçek hastalığı insanlarda ve evcil hayvanlarda görülebilir. Çiçek hastalığı her yaş ve cinsiyette görülebilir. Bu hastalığın inkübasyon süresi 7-107 gün arasında değişir ve bu süreçte hastada bir belirti gözükmemekle birlikte bulaşıcı değildir.

Çiçek hastalığı ne iyi gelir?​

Çiçek hastalığı tedavisi Çiçek hastalığının belirli bir tedavisi yoktur. Hastanın yüzü sık sık yıkanarak gözlerle birlikte korunmalıdır. Hasta 6 hafta karantinaya alınır. Bu sırada hastaya ilaç tedavisi uygulanırken, hastaya yaklaşmış kişiler de aşılanarak gözetim altında tutulmalıdır.

Çiçek hastalığı nasıl önlenir?​

Çiçek hastalığı nasıl önlenir?
Çiçek hastalığının belirli bir tedavisi yoktur. Saçı kısa kesilen hasta yatırılır ve derisi %1 potasyum permanganat eriyiği ile yıkanır. Bu arada yüz sık sık yıkanarak gözlerle birlikte korunmalıdır. Hasta 6 hafta karantinaya alınır.

Su çiçeği aşısı en geç ne zaman yapılır?​

Suçiçeği aşısı, çocuklara 12 ila 15 aylık olduklarında enjeksiyonla verilir. Ülkemizde 12. ayda tek dok olarak uygulanmaktadır. 4 ila 6 yaşlarında daha fazla koruma için bir güçlendirici doz yapılabilir. 6 yaşından büyük ancak 13 yaşından küçük su çiçeği olmayan çocuklar da 3 ay arayla verilen iki dozla aşı olabilir.

Su çiçeği aşısı yaptırmak gerekir mi?​

Su çiçeği aşısı yaptırmak gerekir mi?
Suçiçeğine karşı en iyi korunma yolu suçiçeği aşısı yapılmasıdır. Daha önce suçiçeği geçirmeyen tüm çocuklara suçiçeği aşısı önerilmektedir. Aşı, çocuğunuzu ciddi hatta ölümcül bir hastalık riski olan suçiçeğinden korur.

Su çiçeği aşısı yok mu?​

“Aile hekimliklerinin aşı listesinde olan suçiçeği aşısının tüm bebeklere vurulması gerekiyor. Ancak, aşı eylül ayından beri bulunamıyor. Bebeklerin bu aşıyı 12’nci ayda yaptırması gerektiği söyleniyor ama aile hekimliklerinde aşı yok.
 
Çiçek hastalığı, genellikle varisella zoster virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık genellikle erken çocukluk döneminde görülür ve sıklıkla ateş, kaşıntılı ve içi sıvı dolu döküntülerle karakterizedir. Suçiçeği hastalığı olarak da bilinen çiçek hastalığı, yaygın bir hastalıktır ve genellikle kendiliğinden iyileşir.

Koyunlarda çiçek hastalığının belirtileri arasında kabızlık, idrar zorluğu, deride papül, vezikül, püstül oluşumu ve kabuklanma yer alabilir. Bu kabuklar döküldükten sonra izler kalabilir. Hastalığın tedavisi yoktur ancak sineklerle mücadele, sağlıklı hayvanlarda aşılama, karantina ve kontrollü hayvan hareketleri hastalığın yayılmasını engelleyebilir.

İneklerde çiçek hastalığı insanlara bulaşabilir. Ancak hastalığın inkübasyon sürecinde hasta bir belirti göstermez ve bulaşıcı değildir. Çiçek hastalığı hem insanlarda hem de evcil hayvanlarda görülebilir. Hastalığın belirli bir tedavisi olmamakla birlikte hastaların yatak istirahati görmesi, yüzün sık sık yıkanması ve karantinada tutulması önerilir.

Su çiçeği aşısı, çocuklara 12-15 aylıkken yapılmaktadır. Su çiçeği aşısının yapılması, suçiçeğine karşı en etkili korunma yöntemidir. Özellikle daha önce suçiçeği geçirmemiş tüm çocuklara aşı yapılması önerilmektedir, çünkü aşı ciddi komplikasyonları olan suçiçeğinden korunmada önemli bir rol oynar.

Suçiçeği aşısının bulunamaması endişe verici olabilir. Ancak, bu durumda aile hekimliğiniz ile iletişime geçerek aşı tedarik edilebilecek alternatif yollar hakkında bilgi alabilirsiniz. Aşının önemi göz önünde bulundurulduğunda, çocukların su çiçeği aşısını yaptırmaları önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst