AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cicek hastaligi nasil tedavi edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çiçek hastalığı nasıl tedavi edilir?​

Çiçek hastalığının belirli bir tedavisi yoktur. Saçı kısa kesilen hasta yatırılır ve derisi %1 potasyum permanganat eriyiği ile yıkanır. Bu arada yüz sık sık yıkanarak gözlerle birlikte korunmalıdır. Hasta 6 hafta karantinaya alınır.

Su çiçeği hastalığına ne iyi gelir?​

Hastalığın tedavisinde antiviral ilaçlardan yararlanılabilir. Tecovirimat (TPOXX) adlı ilaç, çiçek hastalığının tedavisi için FDA tarafından onaylanmış olan ilaçlardan bir tanesidir. Dolayısıyla çiçek hastalığına ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak bu ilaçtan söz edilebilir.

Çiçek hastalığı hangi tarihte çıktı?​

Çiçek hastalığı hangi tarihte çıktı?
Çiçek hastalığı bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır ve cilt kabartılarından şiddetli ağrılara pek çok belirti ile ortaya çıkabilmektedir. Çiçek hastalığı klinik olarak ilk kez 10 yy’da Rhazes tarafından tanımlanmıştır. Yüzyıllarca tüm dünyada salgınlar oluşturarak milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştur.

Hayvanlarda çiçek hastalığı nasıl tedavi edilir?​

Hayvanlarda çiçek hastalığı nasıl tedavi edilir?
Hastalık çıkan bölgelerde 3 yıl süreyle koyun ve keçilere çiçek aşısı yapılmalı, eğer sürüde hastalık çıkmış ise hasta hayvanlar ayrılmalı ve sağlı hayvanlar ile temas ettirilmemelidir. Ölen hayvanlar derin çukurlara kireç dökülerek gömülmeli ve hasta hayvanların bulundukları ağıllar dezenfekte edilmelidir.

Ilk çiçek aşısı kimin zamanında?​

Modern aşının tarihi 18. yüzyılda Edward Jenner ve çiçek aşısına dayanıyor. Bugünkü çiçek aşısının bilimsel olarak ilk çalışmalarını yapan 1749 doğumlu İngiliz cerrah Jenner, geliştirdiği aşıyı ilk olarak köyündeki çocuklar üzerinde denedi.

Çiçek aşısı hangi dönemde uygulanmaya başlanmıştır?​

1892`de ilk çiçek aşısı üretim evi kuruldu. 1903 de kızıl serumları Veteriner Hekim Mustafa Adil (1871-1904) tarafından üretildi. 1911 yılında tifo, 1913 yılında kolera, dizanteri ve veba aşıları Türkiye’de ilk kez hazırlandı ve uygulandı.

Su çiçeği nereden gelir?​

Su çiçeği nereden gelir?
Suçiçeği Hastalığı Nasıl Bulaşır? Çok bulaşıcı olan bu hastalığın tek enfeksiyon kaynağı insandır. Hastalık, virüs ile enfekte kişiden, solunum yoluyla ya da derideki vezikül denilen kabarcıkların içindeki sıvıyla temas sonucu bulaşabilmektedir.

Su çiçeği nasıl ortaya çıktı?​

Su çiçeği nasıl ortaya çıktı?
En sık 5-10 yaşlarında, kış sonu ve ilkbahar aylarında görülen, çok bulaşıcı, ateşli ve döküntülü bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Direkt temas veya havadan hasta kişilerin salgıları aracılığıyla bulaşır. Hasta kişilerle temastan 14-22 gün sonra belirtiler başlar. Vakaların üçte birinde ateş görülür.
 
Çiçek hastalığının belirli tedavisi olmamakla birlikte uygulanan bazı yöntemler bulunmaktadır. Hasta saçı kısa kesilerek yatak istirahati sağlanmalı ve cildi %1 potasyum permanganat eriyiği ile yıkanmalıdır. Ayrıca, hastanın yüzü sık sık yıkanarak gözlerle birlikte korunmalıdır. Hasta genellikle 6 hafta karantinaya alınır.

Su çiçeği hastalığı için ise antiviral ilaçlar kullanılabilir. Tecovirimat (TPOXX) adlı ilaç, çiçek hastalığının tedavisi için FDA tarafından onaylanmıştır. Bu sebeple su çiçeği hastalığına karşı bu tür ilaçlar tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir.

Çiçek hastalığının klinik olarak ilk olarak 10. yüzyılda Rhazes tarafından tanımlandığı bilinmektedir. Hastalık o yıllardan itibaren tüm dünyada salgınlar oluşturarak milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştur.

Hayvanlarda çiçek hastalığının tedavisi için ise hastalık çıkan bölgelerde koyun ve keçilere 3 yıl süreyle çiçek aşısı yapılmalı, hastalık görülen hayvanlar ayrılmalı ve sağlıklı hayvanlar ile temas ettirilmemelidir. Ayrıca, ölen hayvanlar derin çukurlara kireç dökülerek gömülmeli ve hasta hayvanların bulunduğu ağıllar dezenfekte edilmelidir.

Modern çiçek aşısının tarihi 18. yüzyılda Edward Jenner'e dayanmaktadır. İngiliz cerrah Jenner, geliştirdiği aşının ilk denemelerini köyündeki çocuklar üzerinde yaparak çiçek aşısının temellerini atmıştır.

Çiçek aşısının uygulamaya başlandığı dönemlerde ise 1892 yılında ilk çiçek aşısı üretim evinin kurulduğu bilinmektedir.

Su çiçeği hastalığının bulaşma şekli ise çok bulaşıcı olması nedeniyle genellikle insandan insana bulaşmaktadır. Bu hastalığın tek enfeksiyon kaynağı insan olduğundan, virüs ile enfekte kişiden solunum yoluyla veya derideki kabarcıkların sıvısıyla temas sonucu bulaşabilir.

Su çiçeği genellikle 5-10 yaşları arasında kış sonu ve ilkbahar aylarında sıkça görülen bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Hasta kişilerle temas sonrasında 14-22 gün içinde belirtiler başlamakta olup, hastalık direkt temas veya havadan hasta kişilerin salgıları aracılığıyla bulaşmaktadır. Ateş, vakaların üçte birinde görülen bir belirtidir.
 
Geri
Üst