AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cicek hastaligi nasil bitti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çiçek hastalığı nasıl bitti?​

Son çiçek hastalığı salgını 1946 yılında olmuştur ve çiçek aşısının uygulanmaya başlaması ile birlikte variola virüsü ortadan kalkmış, 1977 yılından bugüne dek doğal yolla hastalığa yakalanan herhangi bir kişiye rastlanmamıştır.
Çiçek aşısı nerede bulundu?
Osmanlıların keşfettiği yöntemin benzerleri Amerika, İran ve Afrika’da uygulanıyordu. Ancak ilk çiçek aşısını resmen 1796’de İngiliz Edward Jenner geliştirdi. Hastalık en son 1977’de Somali’de görüldü.
Çiçek hastalığı salgını ne kadar sürdü?
1975’te Bangladeş, 1977’de Somali ve 1978’de İngiltere de laboratuvar çalışanlarında küçük bir salgın şeklinde son olgular bildirilmiştir. 1980 yılının Mayıs ayında DSÖ hastalığın tüm dünyada aşılama sayesinde tamamen ortadan kalktığı belirtilmektedir.

Osmanlı çiçek aşısını nasıl öğrendi?​

Hafif çiçek çıkaranlardan alınan cerahat çiçek çıkarmayanların derisine çizilerek sürülüyordu. Lady Montagu, Osmanlı topraklarında bu aşının nasıl yapıldığını görünce, oğlunu da aşılattı. Bu tatbikatı arkadaşına mektubunda anlatınca, çiçek aşısı Avrupa’da öğrenildi.
Çiçek aşısı kim icat etti?
Çiçek aşısını Edward Jenner bulmuştur. Edward Jenner 17 Mayıs 1749 doğumlu olup 26 Ocak 1823 tarihinde vefat etmiştir. Çiçek aşısını bulan İngiliz bir cerrahtır.
Çiçek aşısı ne zamandır yapılmıyor?
Çiçek aşısı 1980 yılına kadar hemen hemen tüm dünyada rutin olarak uygulanırken, eradikasyonun açıklanmasından sonra rutin aşılama durdurulmuş ve bundan sonra 1983 yılına kadar başta ABD olmak üzere bazı ülkelerde sağlık personeline uygulanmış ve bu tarihten sonra sivil kişilere uygulama tamamen durdurulmuştur.
Çiçek hastalığı, her yaşta ve her cinste kişilerde görülen, irinli kabarcıklar dökerek yüzde izler bırakan, ateşli, ağır ve bulaşıcı bir hastalıktır. Variola da denir. Hastalığın aşısını İngiliz cerrah Edward Jenner’ın bulduğu kabul edilir.
Çiçek hastalığı aşısı en son ne zaman yapıldı?
Bu tarihten sonra rutin olarak sadece Amerikan askerlerine yapılan çiçek aşısı, son olarak da 1990 yılında Körfez Savaşı’na katılan askerlere de yapılmış ve daha sonrasında durdurulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığa neden olan virüsün bilimsel amaçlı araştırılması ve saklanması için bazı sınırlamalar getirmiştir.
Ilk kez çiçek aşısı uygulandı alanı nedir?
Çiçek aşısının günümüzde ABD’de herkese yapıldığı düşünülmektedir. Ancak aşı ABD’de sadece bioteröristik saldırı sonucunda çiçek hastalığına yakalanan kişileri tedavi edecek sağlık ekiplerine, hayvan bakımı endüstrisi laboratuvarlarında çalışan kişilere ve ABD ordusunda yer alan askerlere uygulanmıştır.

Çiçek hastalığı öldürür mü?​

Çiçek hastalığı tarihte görülen en geniş yayılıma ve ölüme sebep olan bulaşıcı bir hastalıktır. İki türü bulunur: Variola major ve variola minor olarak adlandırılır. Variola major yaklaşık 0 öldürücüdür ve ağır seyreder. Variola minör ise daha hafif seyreder ve öldürücülük oranı %1 kadardır.
Çiçek hastalığı kaç gün sürer?
Ani ve şiddetli belirtilerle başlayan hastalıkta baş ve sırt ağrısı, kusma, kas sertleşmesi ve 39-40 °C’ye varan ateş görülür. 3-4 gün süren bu başlangıç dönemini vücutta kırmızılık izler, ateş düşer. Önce yüzde, ardından baş, göğüs, sırt, kol ve bacaklarda sert kabartılar durumunda küçük kırmızı lekeler belirir.
Maymun çiçeği hastalığı nedir?
Hastalığa, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) neden olur. Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır.

Çiçek hastalığının tedavisini kim buldu?​

Edward Jenner (17 Mayıs 1749 – 26 Ocak 1823), çiçek aşısını bulan İngiliz cerrah.
Çiçek hastalığı nasıl önlenir?
Çiçek hastalığı virüsüne maruz kalmanın olası olmadığı bir durumda, bir ila üç gün içinde aşılama, hastalığın şiddetli olmasını engelleyebilir. Ek olarak, antibiyotikler, virüsle ilişkili bakteriyel enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olabilir.
Çiçek hastalığı ile su çiçeği aynı mı?
Su çiçeği ise, daha çok 15 yaş altı çocuklarda gözlemlenir. Su çiçeği ile çiçek hastalığı birbirine çok benzese de, su çiçeği genellikle gövdede gözlemlenirken çiçek hastalığı ise, tüm vücut üzerinde gözle görülür bir şekilde yayılım gösterir. Çiçek hastalığı, virüs kökenli bir hastalıktır.
Çiçek hastalığı ne iyi gelir?
Çiçek hastalığı tedavisi Çiçek hastalığının belirli bir tedavisi yoktur. Hastanın yüzü sık sık yıkanarak gözlerle birlikte korunmalıdır. Hasta 6 hafta karantinaya alınır. Bu sırada hastaya ilaç tedavisi uygulanırken, hastaya yaklaşmış kişiler de aşılanarak gözetim altında tutulmalıdır.
Maymun çiçeği nerede yetişir?
Portakala benzeyen kokusu ve maymun yüzüne benzeyen çiçeğiyle tropik iklim çiçeği olan Maymun Yüzlü Orkide, Ekvador, Brezilya, Peru, Şili ve Bolivya’nın yüksek rakımlı yerlerinde yetişir. Uygun iklimlendirme ile ülkemizde de yetiştirilebiliyor.

Çiçek aşısı Osmanlıya nereden geldi?​

Osmanlı Devleti döneminde aşı üretimi için çalışmalar ilk olarak 18. yüzyılda başladı. 1721’de İngiltere Büyükelçisinin eşi Lady Mary Montagu ülkesine yazdığı bir mektupta “İstanbul’da çiçek hastalığına karşı aşı denilen bir şey” yapıldığını bildirdi.
Çiçek aşısı nasıl bulundu?
1721 yılında İngiltere Büyükelçisinin eşi Lady Mary Montagu ülkesine yazdığı bir mektupta İstanbul’da çiçek hastalığına karşı “aşı denilen bir şey” (varilasyon metodu) yapıldığını hayretle bildirmektedir. Bu mektup aşı yapımına ilişkin ulaşılmış en eski belgedir.
Çiçek hastalığında neler yenmez?
Suçiçeği olan çocukların ağır yağlı gıdalardan, kızartmalardan ve fast food yiyeceklerden kesinlikle uzak durması gerekir. Suçiçeği olan çocuklarının bol miktarda c vitamini, kişniş, havuç çorbası, tavuk suyu çorbası tüketmeleri gerekir.

Çiçek hastalığı diğer adı nedir?​

Suçiçeği hastalığı, genellikle erken çocukluk döneminde geçirilen, varisella zoster virüsünün (VZV) neden olduğu, sıklıkla ateşin de eşlik ettiği, yaygın ve kaşıntılı, içi sıvı dolu döküntülerle karakterize, bulaşıcılığı yüksek bir hastalıktır. Suçiçeği Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Su çiçeği olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Hastalığın tipik belirtisi olan kırmızı ve kaşıntılı su kabarcıkları, virüs vücuda alındıktan 10-21 gün sonra ortaya çıkar. Yaklaşık 5-10 gün boyunca sürer. Kabarcıklar görülmeden önce su çiçeği başlangıcı sürecinde; ateş, iştah kaybı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilir.
 
Geri
Üst