- Konu Yazar
- #1
Çiçek Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
3,5 su bardağı un
1 paket instant maya ya da yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şekeri
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sıvı yağ ya da zeytinyağı
Üzerine
1 çorba kaşığı kadar yoğurt
Susam, çörek otu
Çiçek Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Bir yoğurma kabına unu koyuyoruz ve ortasını havuz şeklinde açıyoruz.
Havuz şeklinde açtığımız yere maya, toz şekeri ve tuz eklenerek, üzerine ılık su koyulur. Elde malzemeler iyice eritilir. Daha sonra yavaş yavaş kenarlarından un alarak hamur yoğurulmaya başlanır.
Hamuru yoğururken tüm malzemelerin özdeleşmiş olması gerekmektedir. Ne kadar uzun yoğurursanız o kadar iyi olacaktır. Hamurumuz poğaça hamurundan daha yumuşak olacaktır.
1 yemek kaşığı un ile hamuru iyice toparlıyoruz. Toparlanan hamura 1 yemek kaşığı sıvı yağ ya da zetinyağı ile tekrar iyice yoğuruyoruz.
Hamur elden ayrılır kıvama gelecektir. Hamurun üzeri örtülüp, 40 dakika mayalandırılır.
Mayalanan hamuru, hafif unlanmış tezgaha alıp, fazla unlamadan, 8 eşit parçaya bölüyoruz.
24 cm’lik bir kalıba alıp (Kelepçeli kek kalıbı, küçük yuvarlak borcam ya da herhangi bir kalıba) altına yağlı kağıt seriyoruz.
Bezeleri 1 tane ortasına, 7 tanesi de kenarlara gelecek şekilde (Çiçek şeklinde olacak) diziyoruz.
Tepsideki bezelerin üzeri temiz bir örtü ile örtülüp, 30-40 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. Ortama göre mayalanma süresi değişiklik gösterebilir.
Mayalanan bezelerin üzerlerine yoğurt sürüyoruz. Eğer yoğurdunuz cıvık ise güzelce karıştırıp sürebilirsiniz, fakat katı ile su ile biraz açabilirsiniz.
Son olarak bezelerin üzerine çörek otu, susam serpip, fırına koyuyoruz. Fırının en altına da, çelik bir kapta su koyuyoruz ki ekmeklerimiz daha güzel pişssin. Ekmekler nemli ortada pişmeyi severler.
200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30 dakikada pişecektir.
Ekmekler pişerken, temiz bir fısfısın içine koyduğumuz suyu, 1 -2 defa ekmeklerin üzerine azar azar sıkıyoruz.
Pişen ekmekleri, fırın sıcaklığını attıktan sonra temiz bir beze sarıyoruz. Ilındıktan sonra servise hazırdır. Afiyet olsun
Çiçek Ekmek Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
3,5 su bardağı un
1 paket instant maya ya da yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şekeri
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sıvı yağ ya da zeytinyağı
Üzerine
1 çorba kaşığı kadar yoğurt
Susam, çörek otu
Çiçek Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Bir yoğurma kabına unu koyuyoruz ve ortasını havuz şeklinde açıyoruz.
Havuz şeklinde açtığımız yere maya, toz şekeri ve tuz eklenerek, üzerine ılık su koyulur. Elde malzemeler iyice eritilir. Daha sonra yavaş yavaş kenarlarından un alarak hamur yoğurulmaya başlanır.
Hamuru yoğururken tüm malzemelerin özdeleşmiş olması gerekmektedir. Ne kadar uzun yoğurursanız o kadar iyi olacaktır. Hamurumuz poğaça hamurundan daha yumuşak olacaktır.
1 yemek kaşığı un ile hamuru iyice toparlıyoruz. Toparlanan hamura 1 yemek kaşığı sıvı yağ ya da zetinyağı ile tekrar iyice yoğuruyoruz.
Hamur elden ayrılır kıvama gelecektir. Hamurun üzeri örtülüp, 40 dakika mayalandırılır.
Mayalanan hamuru, hafif unlanmış tezgaha alıp, fazla unlamadan, 8 eşit parçaya bölüyoruz.
24 cm’lik bir kalıba alıp (Kelepçeli kek kalıbı, küçük yuvarlak borcam ya da herhangi bir kalıba) altına yağlı kağıt seriyoruz.
Bezeleri 1 tane ortasına, 7 tanesi de kenarlara gelecek şekilde (Çiçek şeklinde olacak) diziyoruz.
Tepsideki bezelerin üzeri temiz bir örtü ile örtülüp, 30-40 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. Ortama göre mayalanma süresi değişiklik gösterebilir.
Mayalanan bezelerin üzerlerine yoğurt sürüyoruz. Eğer yoğurdunuz cıvık ise güzelce karıştırıp sürebilirsiniz, fakat katı ile su ile biraz açabilirsiniz.
Son olarak bezelerin üzerine çörek otu, susam serpip, fırına koyuyoruz. Fırının en altına da, çelik bir kapta su koyuyoruz ki ekmeklerimiz daha güzel pişssin. Ekmekler nemli ortada pişmeyi severler.
200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30 dakikada pişecektir.
Ekmekler pişerken, temiz bir fısfısın içine koyduğumuz suyu, 1 -2 defa ekmeklerin üzerine azar azar sıkıyoruz.
Pişen ekmekleri, fırın sıcaklığını attıktan sonra temiz bir beze sarıyoruz. Ilındıktan sonra servise hazırdır. Afiyet olsun
Çiçek Ekmek Tarifi Fotoğraflı Yapılışı