AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

CIA sinavi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

CIA sınavı nedir?​

CIA Sertifikası (Certified Internal Auditor), merkezi ABD’de bulunan ve iç denetim alanında dünyanın önde gelen mesleki kuruluşu IIA (Institute of Internal Auditors) tarafından verilen, iç denetim, kurumsal yönetim ve risk yönetimi alanında uluslararası tanınırlığı olan bir profesyonel yetkinlik sertifikasıdır.

CIA sınavı ne zaman?​

Program; 5-6-7 Şubat 2021 tarihlerinde Zoom Programı üzerinden online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirilecektir. Uluslararası sertifika sahibi ve tecrübeli iç denetçilerimiz tarafından 3 (Üç) tam gün süreyle verilecek olan sertifika eğitimine ilişkin detaylar aşağıda belirtilmiştir.
Iç denetçi sınavına kimler girebilir?​
İç denetçi olmak için hangi bölümden mezun olmak gerekir konusuna değinecek olursak bu alanda çalışan kişilerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ya da Mühendislik Fakültesinden mezun olanlar arasından seçildikleri söylenebilir.

Kamu iç denetçi sertifikası nasıl alınır?​

Kamu iç denetçi sertifikası nasıl alınır?
Eğitime katılabilmek için iki yol var:
- Birincisi, İç Denetim Koordinasyon Kurulu’nun yapacağı iç denetçi aday belirleme sınavını yani bir eleme sınavını geçmek,
- İkincisi ise, aşağıda listelenen uluslararası geçerliliğe sahip belgelere sahip olmak.

2021 iç denetçi sınavı ne zaman?​

2021 iç denetçi sınavı ne zaman?
05 Aralık 2021 tarihinde uygulanan Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu İç Denetçi Aday Belirleme (2021-İç Denetçi) Sınavının Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarının % 10’u aşağıdaki bağlantıda sunulmuştur.

Iç denetçi sınavı ne zaman 2021?​

Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu İç Denetçi Aday Belirleme Sınavı (2021-İç Denetçi), 05 Aralık 2021 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular, 08 – 11 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılacaktır.

CPE nasıl girilir?​

CPE sınavına girmek için, yetkili bir sınav merkezine doğrudan kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Dünya çapında 130 ülkede 2.700’ün üzerinde yetkili sınav merkezi bulunmaktadır. Tamamı Cambridge English Language Assessment tarafından denetlenmekte ve yüksek standartları karşılamaktadır.
Kamu iç denetçi sertifikası kimler alabilir?​
2.1) Merkezî yönetim kapsamındaki idarelerde ve sosyal güvenlik kurumlarında mesleğe özel yarışma sınavıyla girip yeterlik sınavında başarılı olan ve başvuru tarihi itibarıyla yardımcılıkta geçen süre dahil denetçi, müfettiş, kontrolör, sigorta denetleme uzmanı, sigorta denetleme aktüeri, yasama uzmanı, düzenleyici ve …

İç denetçi eğitimi sertifikası nasıl alınır?​

İç denetçi eğitimi sertifikası nasıl alınır?
Sertifikalı iç denetçi olmak için ne gerekir? Sertifikalı iç denetçi olmak için kurumların sunduğu sertifika eğitimlerinden faydalanarak sertifikalı İç Denetçi “CIA” sınavına katılmanız gerekmektedir. Sertifika hazırlık süreci öğrenmek gerekir. İhtiyaç duyulan eğitimler araştırılmalıdır.

Hangi kurumlar CIA sertifikasını alabilir?​

Hangi kurumlar CIA sertifikasını alabilir?
Sertifika sürecinde ve belki de sonrasında TİDE ile iletişime geçmeniz gerekebilir çünkü IIA, temsilcisi olan ülkelerde muhattap olarak ilgili kuruma yetki vermiş ve o kurumu muhattap olarak tayin etmiştir. CIA sertifikasını almaya hak kazanmak için bazı koşulları yerine getirmeniz gerekir. Bu koşulları şu şekilde sıralayabiliriz.

Hangi ülkelerden CIA sertifikasını almak yeterlidir?​

CIA sertifikası sahibi olmak için Part 1, Part 2 ve Part 3 şeklinde isimlendirilen 3 farklı testi geçmek gereklidir. Sınavları geçmiş olmak CIA sertifikasını almaya hak kazanmak için yeterli değildir. Bunun yanında, iç denetim ve ilgili alanlarda en az 2 yıllık iş deneyimi gereklidir.

Öğrencilerin CIA sertifikasını almak için yeterlidir?​

Sınavları geçmiş olmak CIA sertifikasını almaya hak kazanmak için yeterli değildir. Bunun yanında, iç denetim ve ilgili alanlarda en az 2 yıllık iş deneyimi gereklidir. Ancak bu konuda çok katı bir politika uygulandığını söyleyemem zira 2 senesi dolmadı diye sınava alınmayan ya da sertifikası verilmeyen kimse duymadım.

CIA sınavı, iç denetim alanında dünyanın önde gelen mesleki kuruluşu olan IIA (Institute of Internal Auditors) tarafından verilen uluslararası tanınırlığı olan bir profesyonel yetkinlik sertifikasıdır. Sınav, iç denetçilik, kurumsal yönetim ve risk yönetimi konularını kapsamaktadır. Genellikle iç denetim uzmanları ve profesyonelleri tarafından tercih edilen bu sertifikasyon, mesleki kariyerlerinde ilerlemek isteyen kişiler için önemli bir adımdır.

2021 yılında CIA sınavı farklı tarihlerde gerçekleştirilmektedir. Güncel bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen sınav 05 Aralık 2021 tarihinde uygulanacak olup, başvurular 08-11 Kasım 2021 tarihleri arasında alınmaktadır. Ayrıca, uluslararası geçerliliğe sahip belgelere sahip olanlar da bu sınavlara katılabilmektedir.

Iç denetçi sertifikasını almak isteyen adaylar için belirli kriterler bulunmaktadır. Genel olarak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya Mühendislik Fakültesi mezunu olanlar iç denetçi sınavına girebilmektedir. Ayrıca, iç denetçi olabilmek için belirli bir iş deneyimi gerekmektedir. Sınavlara girmek ve sertifikayı almak için belirlenen prosedürleri takip etmek önemlidir.

CIA sertifikasını elde etmek için adayların Part 1, Part 2 ve Part 3 olmak üzere 3 aşamalı sınavı geçmeleri gerekmektedir. Sınavları başarıyla tamamlamanın yanı sıra en az 2 yıllık iş deneyimine sahip olmak da gerekmektedir. Bunun yanında, iç denetim ve ilgili alanlarda eğitim almak ve kendini sürekli geliştirmek de önemli bir faktördür.

CIA sertifikası almaya hak kazanmak için belirli koşulları yerine getirmek gereklidir. Bu koşullar genellikle iş deneyimi, eğitim geçmişi ve sınav başarısı gibi unsurları içermektedir. Adayların bu koşulları dikkatlice incelemesi ve gereken adımları atması önemlidir.

Geri