AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Chiari Tip 1 nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.526
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Chiari Tip 1 nedir?​

Primer serebellar ektopi olarak da adlandırılır. Serebellar tonsiller foramen magnum düzeyinden 3mm’ den daha fazla üst servikal spinal kanala herniye olmuştur. Bu aşağı kayma omurilik ile kafa içi arasındaki BOS dolaşımını tıkar.

Chiari malformasyonu neden olur?​

Beyin Sarkması Nedenleri Chiari malformasyon tip I, kafatasınızın beyninizin bir bölümünü (serebellum) içeren bölümü çok ufak olduğunda veya deforme olduğunda oluşur, bundan dolayı beyniniz üzerinde baskı oluşturur ve şişme yaratır. Serebellumun alt kısmı(bademcikler) üst spinal kanalınızla yer değiştirir.

Arnold Chiari 2 nedir?​

Arnold Chiari 2 nedir?
Arnold-Chiari malformasyonu, Chiari malformasyonlarının II. tipidir. Serebellumun büyük bölümü, beyin sapı ve 4.ventrikülün medüller kanala doğru inmiştir. Spina bifida, myelomeningosel ve hidrosefalus ile birlikte görülür. Chiari malformasyonlarının en sık görülen tipidir.

Beyincik sarkmasından ölen var mı?​

Beyincik sarkması tedavi edilmezse ilerleyicidir, çok nadiren kol ve bacaklarda felçler ve hatta solunum merkezi baskıları nedeni ile ani ölümler kaçınılmazdır.

Chiari Tip nedir?​

Chiari (Arnold-Chiari) malformasyonu, beyinciğin en altta tonsil adı verilen uzantılarının kafatabanındaki açıklıktan (foramen magnum) omurilik kanalına doğru fıtıklaşmasıdır. Fıtıklaşan doku beyin-omurilik sıvısının dolaşımını etkileyerek şikayetlere yol açar.

Beyincik sarkmasına ne iyi gelir?​

Beyincik sarkmasına ne iyi gelir?
Beyincik sarkmasının (Chiari malformasyonu) tek tedavisi ameliyattır. Cerrahi dışında medikal bir tedavi yöntemi veya fizik tedavi uygulamalarına yer yoktur.
Beyincik sarkması nasıl tedavi edilir?​
Beyincik Sarkması Tedavisi Belirgin şikayetleri ve nörolojik bulguları olan Chiari Malformasyonu hastalarında kesin tedavi yöntemi ameliyattır. Hasta semptomları şiddetli olduğunda, beyinde sıvı biriktiğinde ve omurilik kanalında genişleme olduğunda ameliyat kararı verilir.
Beyincik sarkması olanlar nelere dikkat etmeli?​
İlerleyen vakalarda yutma güçlüğü felç ile karşılaşabiliriz. Hatta bazen ani solunum durmaları da uykuda olabilmektedir. Tanı yöntemi MR dır ve 1 cm üzerindeki sarkma ve klinik bulgular da varsa ameliyat öneriyoruz. Bunun herhangi bir medikal tedavisi bulunmamaktadır.

Beyincik sarkması hangi durumda ameliyat edilir?​

Beyincik sarkması hangi durumda ameliyat edilir?

Beyincik sarkması neden olur?​

Beyincik sarkması doğum öncesi nedenlerden kaynaklanıyorsa primer, kaza enfeksiyon gibi beyin omurilik sıvısının boşalmasına neden olan bir durum nedeniyle gelişmişse sekonder beyin sarkması olarak adlandırılır. Çeşitli faktörler hamilelik sırasında fetüsün gelişimini etkileyerek primer beyin sarkmasına neden olabilir.
 
Chiari Malformasyonu veya Chiari Tip 1, beyin sapının alt kısmı olan serebellar tonsillerin kafatasındaki büyük açıklık olan foramen magnumdan aşağı doğru sarkması durumudur. Bu durum, omurilik kanalına bası yaparak beyin omurilik sıvısının dolaşımını engelleyebilir. Chiari Tip 1'e genellikle beyincik sarkması da denir.

Beyincik sarkmasının (Chiari malformasyonu) nedeni, beyincik bölgesinin küçük veya şekil olarak bozuk olması sonucunda beynin bu bölgeye baskı yapması ve şişmesi nedeniyle ortaya çıkar. Serebellumun alt kısmı, üst spinal kanalla yer değiştirir ve bu durum Chiari malformasyonunun Tip 1 oluşumuna neden olabilir.

Arnold-Chiari 2 ise Chiari malformasyonunun ikinci tipidir. Bu durumda, serebellumun büyük bir kısmı, beyin sapı ve 4. ventrikülün medüller kanalına doğru inmiştir. Arnold-Chiari 2 genellikle spina bifida, myelomeningosel ve hidrosefalus ile ilişkilidir ve Chiari malformasyonunun en sık görülen tipidir.

Beyincik sarkması tedavi edilmezse ilerleyici bir durumdur ve nadir de olsa bu durum felçler, solunum merkezi baskıları ve hatta ani ölümlere neden olabilir. Tedavi ise genellikle cerrahidir. Chiari malformasyonu hastalarında belirgin şikayetler veya nörolojik bulgular varsa, cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Beyincik sarkması veya Chiari malformasyonu belirtileri genellikle ilerledikçe yutma güçlüğü, felç ve hatta ani solunum durmaları gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Tanı için genellikle MR görüntüleme yöntemi kullanılır ve sarkmanın 1 cm üzerinde olduğu ve klinik belirtilerin varlığında cerrahi önerilebilir.

Beyincik sarkmasının ameliyat edilmesi genellikle belirgin şikayetlerin ve nörolojik bulguların varlığı durumunda gündeme gelir. Ameliyat kararı, semptomların şiddetlendiği durumlar, beyinde sıvı birikimi veya omurilik kanalında genişleme olduğunda verilebilir.

Beyincik sarkmasının nedenleri doğum öncesi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi kaza, enfeksiyon gibi durumlar da sekonder beyincik sarkmasına yol açabilir. Bazı durumlarda ise hamilelik sırasında çeşitli faktörlerin fetüsün gelişimini etkilemesi doğrudan beyin sarkmasına neden olabilir.
 
Geri
Üst