AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Chiari sendromu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.025
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Chiari sendromu nedir?​

GenelBEYİNCİK SARKMASI (ARNOLD-CHİARİ HASTALIĞI) Bu hastalık küçük beyinin (beyincik) alt çıkıntılarının, kafa tabanında omuriliğin beyinden çıkıp başladığı ana delikten sarkması ve omuriliği sıkıştırması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Siringomiyeli sendromu nedir?​

Siringomiyeli bir omurilik hastalığıdır, bu hastalıkta omurilikte boşluklar oluşur. Bu boşluklar sıvı ile dolu, uzunlamasına boşluklardır, bunlara sirenks denir (Yunanca: Boru, Flüt). Bu boşlukta sinir hücreleri bulunmaz. Bu nedenle – aslında çok önemli olan – uyarılar iletilemezler.

Beyincik sarkmasını ne tetikler?​

Beyincik sarkmasını ne tetikler?
Dr. Hidayet Akdemir, risk faktörleri arasında; akraba evlilikleri, kan uyuşmazlıkları, hamileliğin erken döneminde annenin uygunsuz ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalması yanında problemli ve zor doğumların hastalığın oluşumunda neden olabileceğini belirtti.

Beyincik sarkması tümör mü?​

Beyincik sarkması, beyinciğin alt kısmının omurilik kanalına doğru sarkması durumudur. Az teşhis edildiği için nadir görülen bir vaka gibi algılanır fakat aksine çok sık karşılaştığımız bir hastalıktır. Diğer adı chiari hastalığı (chiari malformasyonu) olan beyincik sarkması doğumsal bir hastalıktır, sonradan oluşmaz.

Beyincik sarkması nelere sebep olur?​

Beyincik sarkması doğum öncesi nedenlerden kaynaklanıyorsa primer, kaza enfeksiyon gibi beyin omurilik sıvısının boşalmasına neden olan bir durum nedeniyle gelişmişse sekonder beyin sarkması olarak adlandırılır. Çeşitli faktörler hamilelik sırasında fetüsün gelişimini etkileyerek primer beyin sarkmasına neden olabilir.

Beyincik sarkması kimlerde görülür?​

Beyincik sarkması kimlerde görülür?
Tip-1: Beyincik sarkması en sık görülen tipi olup hem çocuklarda hem erişkinlerde görülmektedir. Tip-2: Beyincik sarkması daha nadir görülen şekli olup, yenidoğan bebeklerde bel bölgesinde meningosel veya miyelo-meningosel gibi omurilik anomalisi ile doğan bebeklerde birlikte görülmektedir.

Chiari Tip 1 ne demek?​

Primer serebellar ektopi olarak da adlandırılır. Serebellar tonsiller foramen magnum düzeyinden 3mm’ den daha fazla üst servikal spinal kanala herniye olmuştur. Bu aşağı kayma omurilik ile kafa içi arasındaki BOS dolaşımını tıkar.
 
Chiari sendromu, beyincik sarkması olarak da bilinen Arnold-Chiari hastalığıdır. Bu hastalık, küçük beyinin (beyincik) alt çıkıntılarının kafa tabanında bulunan omurilik ile başladığı ana delikten aşağı doğru sarkması ve omuriliği sıkıştırması sonucu oluşur. Chiari sendromu genellikle doğumsal bir hastalıktır ve beynin alt kısmının omurilik kanalına doğru sarkması durumunu ifade eder. Tip-1 Chiari genellikle çocuklarda ve erişkinlerde görülürken, Tip-2 daha nadir görülür ve yenidoğan bebeklerde ortaya çıkabilir.

Beyincik sarkması, beyincik alt kısmının omurilik kanalına doğru sarkması durumudur. Genellikle doğumsal bir hastalık olup beyincik alt kısmının omurilik boşluğuna doğru inmesiyle karakterizedir. Risk faktörleri arasında akraba evlilikleri, kan uyuşmazlıkları, hamilelik döneminde annenin uygun olmayan ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalma ve zor doğumlar yer alabilir.

Beyincik sarkması tipik olarak doğumsal bir hastalıktır ve sonradan oluşmaz. Beyincik sarkması, beyinciğin alt kısmının omurilik kanalına doğru sarkması durumunda meydana gelir. Nadir görülen bir vakaya benzer şekilde algılansa da aslında oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Chiari hastalığı olarak da bilinen beyincik sarkması, beyincik alt kısmının omurilik kanalına doğru sarkması durumunu ifade eder.

Beyincik sarkması oluştuğunda, beyincik alt kısmının omurilik kanalına doğru sarkması nedeniyle omurilik ve beyin sapında baskı oluşabilir. Bu durum çeşitli semptomlara neden olabilir ve omurilik sıvısının akışını da etkileyebilir. Beyincik sarkması genellikle doğum öncesi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Eğer beyincik sarkması primer nedenlerden kaynaklanıyorsa bu durum "primer beyincik sarkması" olarak adlandırılır. Beyin omurilik sıvısının boşalmasına neden olan bir durum sonucu gelişen beyincik sarkması ise "sekonder beyincik sarkması" olarak adlandırılır. Hamilelik sırasında çeşitli faktörlerin, fetusun gelişimini etkileyerek beyincik sarkmasına neden olabileceği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst