AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Charles Darwin ile Jean Baptiste Lamarck in Evrim konusundaki gorusleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Charles Darwin ile Jean Baptiste Lamarck ın Evrim konusundaki görüşleri nelerdir?​

Insan en yüksek mükemmelliği temsil ettiği için, canlılar insana yaklaştıkları ölçüde mükemmeldi. İnsan evrimin en son ürünüydü ve maymunumsu canlılardan evrimleşmişti. Böylelikle Lamarck, Charles Darwin’den önce maymunumsu canlılardan insanın evrimleştiğini açıkça söyledi.

Kullanılmayan organlar körelir kimin sözü?​

Lamarck, doğayı gözlemiş ve yukarıda anlattığımız gibi, bazı durumların türlerin değişimine sebep olabileceğini fark etmiştir. Ve şu sonuca varmıştır: “Doğada, fazla kullanılan organlar gelişir, kullanımına ihtiyaç olmayanlar ise körelir.”

Charles Darwin neyi icat etmiştir?​

Charles Darwin neyi icat etmiştir?
Charles Darwin’in ortaya attığı doğal seçilim yoluyla evrim teorisi, insanlar olarak dünyadaki yerimizi sorgulamamızı sağladı. İnsanların primatlarla ortak bir atası olduğu fikri, Batı medeniyetinin temellerini sarsan bir fikirdi.

Kullanılmayan organ körelir mi?​

Kullanılmayan organ körelir mi?
Körelmiş organ sadece kullanılmamış organ demek değildir. Körelmiş organların bir kısmı artık hiçbir işlevi yerine getirmez ama bazı körelmiş organlar ise asıl işlevlerini yitirip farklı işlevler yapabilmektedirler. Bu nedenle kullanılmadığı için bu organlar köreliyor ya da farklı bir işlev için kullanılıyor.

Körelmiş organ var mıdır?​

Körelmiş organlar (vestigial organs, vestigials) ya da Körelmiş yapılar (vestigial structures) temel olarak Evrimsel süreçte değişen çevre koşullarından ötürü eskiden yapmakta oldukları işlerin yapılmamasıyla birlikte bir organın evrim ekonomisi dahilinde giderek körelmesi, işlevsizleşmesi ve nihayetinde yok olmasıdır.

Insanda sağ akciğer körelmiş midir?​

Memelilerde oldukça nadir görülen bu yapı, kuşlar, sürüngenler ve balıklarda ortak. Biliminsanlarına göre, insanlarda da kullanım dışı olan bir üçüncü gözkapağı kalıntısı mevcut. İnsanlarda oldukça küçülmüş bu organ, bazı topluluklarda diğerlerine oranla daha belirgin.

Dünyaya gelen ilk canlı nedir?​

Dünyaya gelen ilk canlı nedir?
Discovery News’in haberine göre, MIT ile çalışan araştırmacılar, 640 milyon yıllık kayaların genetik analizlerini yaptı ve bu kayalarda deniz süngerinin izine rastladı. Bu sonuçlara dayanarak, bilim insanları dünyada yaşayan ilk canlının deniz süngeri olabileceğini öngörüyor.
 
Charles Darwin ve Jean Baptiste Lamarck, evrim konusunda farklı görüşlere sahip olan önemli bilim insanlarıdır. İşte bu iki bilim insanının evrim konusundaki temel görüşleri:

Jean Baptiste Lamarck:
- Lamarck, canlıların çevreye uyum sağlama yeteneklerinin evrim sürecini şekillendirdiğini savunmuştur.
- Ona göre, canlılar yaşamları boyunca kazandıkları özellikleri sonraki nesillere aktarabilirler.
- Lamarck, kullanılmayan organların zamanla körelmeye başladığını ve kullanılan organların ise geliştiğini öne sürmüştür.

Charles Darwin:
- Darwin, doğal seçilim yoluyla evrim teorisini ortaya atmıştır. Ona göre, popülasyonlar içinde doğal seçilim süreci sonucunda en uyumlu olan bireyler hayatta kalır ve genlerini sonraki nesillere aktarır.
- Türler arasındaki farklılıkların doğal seçilim ile açıklanabileceğini savunmuş ve bu sürecin milyonlarca yıl içinde türlerin evrimleşmesine yol açtığını belirtmiştir.

Sonuç olarak, Lamarck canlılardaki değişimin çevreye uyum sürecinden kaynaklandığını düşünürken Darwin ise bu değişimin doğal seçilim ile gerçekleştiğine inanmıştır. İkisinin de evrim konusundaki görüşleri bilim tarihinde önemli bir yere sahiptir ve günümüzde evrime ilişkin temel anlayışlar bu bilim insanlarının katkılarıyla şekillenmiştir.
 
Geri
Üst