AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cezanin amacini ortaya koymaya yonelik teoriler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cezanın amacını ortaya koymaya yönelik teoriler nelerdir?​

Cezanın uygulanmasını başlı başına amaç olarak gören teorilere mutlak teoriler denilmektedir. Bu teorilere göre ceza gelecek için değil, toplumun düzeni bozulduğu için uygulanır ve cezanın verilmesiyle birlikte amacının da gerçekleştiği kabul edilir4. Mutlak teoriler, kefaret ve adalet teorileridir.

Cezalar caydırıcı mı?​

Genel olarak cezanın/cezalandırmanın amacı, daha önceden suç işlemiş olan bireylerin yeniden suç işlemelerini engellemek ve suç işleme eğiliminde olan bireyleri de bu davranışı gerçekleştirmekten caydırmaktır. Bu yaklaşım, cezalandırmanın önde gelen temel amacının caydırıcılık olduğunu göstermektedir.
Cezaların caydırıcılığı ilkesi nedir?
Yasaların kendilerine verdiği yetkileri kullanarak, suç fiilini yapan suçluya, tekrar o suçu işlememesi için, yasalarda ön görülen cezayı veya cezaları verir. Bu, başkaları tarafından da ileride yapılması düşünülen suç eylemlerinin yapılmaması için de, ayrıca bir caydırıcılık olarak. Halk tarafından algılanmaktadır.

Islam hukukunda suça verilen cezalarda hangisi hedeflenmektedir?​

Kuran ve Sünnet’in belirlediği cezalar netice itibariyle İslam’ın korunmasını esas aldığı beş temel değerin yani akıl, din, can, ırz ve malın korunmasını, insanların genel ve özel yararını bir denge içinde gözetmeyi hedef alır.

Ceza hukuku yaptırımları nelerdir?​

Ceza Hukukunda Yaptırımlar
Ceza yargılamasının amacı nedir?
Ceza muhakemesi veya Ceza yargılaması, ceza hukukunda iddia, savunma ve yargılama sürecidir. Amaç ise maddi gerçeğe ulaşılmasıdır. Ceza muhakemesi süreci, kişinin veya kişilerin yaptıkları eylemin/eylemlerin suç olduğuna dair görülen suç şüphesi ile başlar ve bu şüphe sonuçlanıncaya kadar devam eder.
Ne var ki bu çalışmalarda da, idam cezasının caydırıcı olduğunu gösteren hiçbir bulguya ulaşılamamıştır. Nadir ve izole durumlarda bu tür bir fayda gözlenmişse de bu sonuçlar diğer coğrafyalarda tekrar edilememektedir. Dolayısıyla idamın suç oranlarını azalttığı argümanı, istatiksel verilerle uyuşmamaktadır.
Cezaları ağırlaştırmak, caydırıcılık açısından umulan sonuçları doğurmamaktadır.
Cezanın yöneldiği haklar nelerdir?
MADDE 1. – (1) Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir.

Islamda hangi suçlar idamı gerektirir?​

Fıkıh literatüründe belirlenen şekliyle zina, zina iftirası/kazf, içki içmek, hırsızlık, hirabe/yağme ve yol kesme, irtidat ve bağy suçları had cezasını gerektiren suçlardır. Bazı kayıt ve şartlarla adam öldürme ve müessir fiiller için cezai yaptırım olarak kısas ve diyet cezaları öngörülmüştür.

Kuranda hangi suçların cezası vardır?​

Kur’an’da 4 hakikî, 1 mecazî ceza var; Öldürmek (Bakara; 178), Çalmak (Maide; 38), Zina (Nur; 2) İftira (Nur; 4) ve mecazi olan Kenz-kendine servet yapmak- (Tövbe; 34-35).
Yaptırım türleri nelerdir?
Yaptırım Türleri

Ceza hukukunda ceza türleri nelerdir?​

5237 sayılı TCK’ya göre iki tür ceza yaptırımı bulunmaktadır: Hapis cezası ve adli para cezası. Ancak uygulamada adli para cezası bazen ödenmemektedir, ödenmediği takdirde adli para cezası da hapis cezasına çevrilmektedir.

TCK ve CMK nedir?​

Adalet bakanlığı, yeni yargı paketinde Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapacağı değişikliklerle polis ve savcıların yetkilerini artırmaya hazırlanıyor.
 
Geri
Üst