AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cezai sartin ozellikleri nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cezai şartın özellikleri nedir?​

Cezai Şart (Ceza Koşulu) Nedir?
- Cezai Şart (Ceza Koşulu), borçlunun alacaklıya karşı mevcut bir borcu hiç veya gereği gibi yerine getirmemesi halinde ifa etmeyi taahhüt ettiği ekonomik değeri olan bir edimdir.
- Cezai şart, asıl sözleşme içerisinde yer alabileceği gibi bağımsız bir sözleşme olarak da hazırlanabilir.

Cezai Şart için ihtar gerekir mi?​

Cezai Şart için ihtar gerekir mi?
Sözleşmede kararlaştırılan cezai şartın talep edilebilmesi için muaccel olması gerekmektedir. Cezai şart yüklenicinin yapı eserini teslim borcunu ifa etmediği anda muaccel olur, ancak bu durum sözleşmede teslim tarihinin belirli bir vade ile kesin olup ayrıca ihtara gerek olmayan hallerde geçerlidir.

Cezai şart tazminat mıdır?​

Cezai şart tazminat mıdır?
Hukuki bir ilişkide cezai şart öngörülebilir. Cezai şart bir tazminat değildir. Tazminat bir zararın karşılanmasıdır ki ödenecek tazminat zarara eşdeğer bir paradır.

Cezai şart ne zaman istenir?​

7.1. Seçimlik Cezai Şart. Türk Borçlar Kanunu’nun 179/1 maddesi; “Bir sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi durumu için bir ceza kararlaştırılmışsa, aksi sözleşmeden anlaşılmadıkça alacaklı, ya borcun ya da cezanın ifasını isteyebilir.” şeklindedir.

Cezai şartlar nelerdir?​

Cezai şartlar nelerdir?
Cezai şart, bir sözleşmede borçlunun borcunu yerine getirmeme tehlikesine karşılık sözleşmeye konulan bir kayıttır. Kayıt, borçlu üzerinde bir baskı oluşturarak borcunu zamanında ve gereği gibi ifa etmesini sağlayarak alacaklı lehine bir durum oluşturur.

Cezai tazminat ne demek?​

Cezai tazminat ne demek?
türk hukukunda pek görülmeyen tazminat türü. anglo-sakson hukukunda, zararın karşılığı olmaksızın, haksız fiili işleyene verilir ve cezai amaç taşır. (bkz: punitive damages) örnek olarak uzanların motorola davasında karşılaştıkları tazminat örnek gösterilebilir.

Cezai şart neye göre belirlenir?​

Borçlunun alacaklıya olan borcunu hiç veya olması gerektiği gibi yerine getirmemesi durumunda alacaklıya bir ekonomik değer ödemeyi üstlenmesini sağlayan kayda cezai şart denir. Taraflarca cezai şart çoğunlukla bir miktar para olarak belirlenir. Borçluya ait herhangi bir malvarlığı da cezai şartın konusu yapılabilir.

Faiz cezai şart mıdır?​

Faiz cezai şart mıdır?
4.1. “Faiz veya irat borcunu ya da bağışladığı bir miktar parayı ödemekte temerrüde düşen borçlu, icra takibine girişildiği veya dava açıldığı günden başlayarak, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür.” “Buna aykırı olarak yapılan anlaşmalar, ceza koşulu hükümlerine tabi olur.”
 
Cezai şart, bir sözleşme veya ayrı bir belge aracılığıyla borçlunun alacaklıya karşı mevcut bir borcu yerine getirmemesi durumunda ödemesi gereken ekonomik değeri olan bir edimdir. Cezai şart genellikle asıl sözleşmenin bir parçası olarak yer alsa da bağımsız bir sözleşme olarak da hazırlanabilir. Cezai şartın talep edilebilmesi için muaccel olması gerekmektedir, yani borçlu borcunu gereği gibi yerine getirmediği anda cezai şart devreye girer. Ancak bazı durumlarda sözleşmede belirli bir vade ile kesin olan teslim tarihinde muaccel olabilir ve ek bir ihtara gerek olmayabilir.

Cezai şart, tazminat değildir. Tazminat bir zararın karşılanması için ödenen paradır, ancak cezai şart borçlu üzerinde baskı oluşturarak borcun zamanında ve gereği gibi yerine getirilmesini sağlar. Türk Borçlar Kanunu'nun 179/1 maddesine göre, bir sözleşmede cezai şart kararlaştırılmışsa alacaklı, borcun ya da cezanın ifasını isteyebilir.

Cezai şartın belirlenmesi genellikle taraflar arasında yapılan sözleşmede belirtilir ve genellikle bir miktar para olarak kararlaştırılır. Ancak borçlu tarafından ödenecek ekonomik değer başka bir mal varlığı da olabilir. Faiz ise temerrüt halinde ödenmesi gereken ek bir miktar paradır, cezai şartla karıştırılmamalıdır.

Görüntülü medya eklemeyi denediyseniz, malesef ki ben sadece metin formatında cevap verebiliyorum. Eğer başka sorularınız varsa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst