AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cezai kovusturma ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cezai kovuşturma ne demek?​

Kovuşturma, şüpheli hakkında yapılan soruşturma neticesinde düzenlenen iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecini ifade eder (CMK m.175/1). Kovuşturma, sadece ceza mahkemelerinin ceza davası hakkında yaptığı yargılamayı tanımlamak için kullanılan bir ceza muhakemesi hukuku kavramıdır.

Kovuşturma evresi ne zaman sona erer?​

Kovuşturma evresi ne zaman sona erer?
Kovuşturma evresi, iddianamenin kabul edilmesiyle başlayan delillerin tartışıldığı, tarafların iddia ve savunmalarını ortaya koydukları ve hükümle sonuçlanan evredir. Dolayısıyla kovuşturma kural olarak mahkeme tarafından hüküm verilmesiyle (CMK 223) sona erer.

Muhakeme şartı ne demek?​

Muhakeme şartı ne demek?
Muhakeme Şartı Kavramı Muhakeme haberin alınmasıyla re’sen başlar ve yeterli delil elde edildiği takdirde re’sen yürütülmeye başlar. Bazı koşullarda ise soruşturma ve kovuşturmanın başlatılması veya yürütülmesi belli koşullara bağlanır. Bu kurallara muhakeme şartlarıdenir.

Hakkımda kovuşturma var mı nasıl öğrenebilirim?​

Diğer yol ise e-devlet üzerinden uyap sistemine giriş yapmaktır. Sonuç olarak; hakkınızda dava açıldığını e-devlet üzerinden yahut vatandaş- Uyap sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. İkamet adresinize gelecek mahkeme tebligatı ile de hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenebilirsiniz.

Yargılamanın yenilenmesi ne demek?​

Yargılamanın yenilenmesi ne demek?
Mahkeme tarafından verilerek kesinleşen bir hükümle ilgili olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirlenen hallerde (CMK md.311) hükümlü lehine veya aleyhine olarak yeniden yargılama yapılmasına “yargılamanın yenilenmesi” veya “iade-i muhakeme” denilmektedir.

Muhakeme şartı gerçekleşmemesi ne demek?​

Muhakeme şartı gerçekleşmemesi ne demek?
Muhakeme şartı gerçekleşmediği takdirde, muhakeme faaliyeti yapılamayacak ve fail cezalandırılamayacaktır. Ceza muhakemesi şartı, gerçekleşmediği takdirde fiilin suç olmasına ve karşılığında faile ceza verilmesine değil, sadece muhakeme faaliyetinin yapılmasına engel olur.
Olumsuz muhakeme şartı ne demek?​
Muhakemenin yapılabilmesi için bulunmaması gereken şartlara ise olumsuz muhakeme şartları veya muhakeme engelleri denir. Örneğin, sanığın akıl hastası olmaması, zamanaşımının geçmemesi ve aynı konuda verilmiş bir hükmün olmaması, sanığın gaip olmaması gibi.

Ceza muhakemesinin süjeleri kimlerdir?​

Ceza muhakemesinin süjeleri kimlerdir?
Ceza muhakemesi sürecinde yer alan makamlar, iddia, savunma ve yargılama makamı olmak üzere üç tanedir. Bu makamlar da bir takım süjeler tarafından temsil edilmektedirler. Toplumsal iddia makamında Cumhuriyet savcılığı ve yardımcısı olarak kolluk, istisnai hallerde de sulh ceza hâkimliği yer almaktadır.

İddianamenin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar devam eden evreye ne ad verilir?​

İddianamenin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar devam eden evreye ne ad verilir?
Kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen süreye SORUŞTURMA; iddianamenin kabulüyle hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreye KOVUŞTURMA denir.
 
Kovuşturma, bir şüphelinin yargılanmasını ifade eden bir terimdir. Bu süreç, şüpheli hakkında iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle başlar ve yargılamanın sona ermesiyle sona erer. Kovuşturma esnasında deliller tartışılır, taraflar iddia ve savunmalarını sunarlar ve sonuç olarak mahkeme tarafından karar verilir.

Muhakeme şartı ise muhakemenin başlaması veya yürütülmesinin belli koşullara bağlandığı durumları ifade eder. Muhakeme şartları, mahkemenin soruşturma veya kovuşturma sürecini başlatması veya devam ettirmesi için gereken koşulları belirler.

Yargılamanın yenilenmesi ise mahkeme tarafından verilmiş ve kesinleşmiş bir hükmün, belirlenen hallerde tekrar incelenmesi ve yeniden yargılama yapılması anlamına gelir. Bu durum, hükümlü lehine veya aleyhine olacak şekilde gerçekleşebilir.

Muhakeme şartının gerçekleşmemesi durumunda, muhakeme faaliyeti gerçekleştirilemez ve fail cezalandırılamaz. Yani muhakeme şartı, suçun cezalandırılmasını değil sadece muhakeme faaliyetinin yapılmasını engeller.

Ceza muhakemesinin süjeleri ise iddia makamı, savunma makamı ve yargılama makamıdır. Bu makamlar, toplumsal iddiaları temsil ederler ve ceza muhakemesi sürecinde önemli roller üstlenirler.

Son olarak, iddianamenin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar devam eden evreye kovuşturma denir. Bu süreçte suçun yargılanması ve hükme bağlanması işlemleri gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst