Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cezaevlerinin denetimini kim yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.346
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cezaevlerinin denetimini kim yapar?​

MADDE 16 – (1) Hazırlanan denetim planı doğrultusunda, yükümlüler hakkında belirlenen denetimli serbestlik kararlarının infazı ile yükümlülerin toplum içinde denetimine, takibine ve iyileştirilmesine yönelik çalışmaların koordinasyonu infaz bürosunca yapılır.
Firar eden mahkum ne kadar ceza alır?
Tutuklu veya Hükümlünün Kaçması (Firar) Suçunun Cezası Tutukevinden, ceza infaz kurumundan veya gözetimi altında bulunduğu görevlilerin elinden kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK 292/1).
İnfaz savcısı ne iş yapar?
Şikayet olmadığı durumlarda dahi kamu yararı adına dava açar. Hakimden ceza isteminde bulunur. Mahkeme başkanı ya da hakim tarafından hazırlanan tebligatları tebliğ eder. Kesinleşen mahkeme kararlarının infaz edilmesi ile ilgili işlemleri yapar.

Müddetnameden sonra ne olur?​

Müddetname hazırlandıktan sonra zabıt katibi ve cumhuriyet savcısı tarafından imzalanır.
Cezaevlerinin dış güvenliğini kim sağlar?
Cezaevlerinin dış güvenliğiyle tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde yetki, 5 yıl içinde jandarmadan Adalet Bakanlığı bünyesindeki dış güvenlik görevlilerine geçecek. Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.
Denetimli serbestlik kim karar verir?
Kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi halinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir.

Mahkum firar ederse ne olur?​

Tutukevinden, ceza infaz kurumundan veya gözetimi altında bulunduğu görevlilerin elinden kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK 292/1). Bu suçun, cebir veya tehdit kullanılarak işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK 292/2).
İnfaz savcısı nerede görev yapar?
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında idarece yapılan işlemler veya bunlarla ilgili faaliyetlere ilişkin yapılan şikâyetler bakımından işlemin yapıldığı veya faaliyetin gerçekleştiği ceza infaz kurumunun bulunduğu yer infaz hâkimliği yetkilidir.” denilmektedir.
 
Geri
Üst