Ceza temyiz dilekcesi nasil yazilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ceza temyiz dilekçesi nasıl yazılır?​

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Temyiz yoluna kimler başvurabilir?​

Bir davanın sanığı, yani yargılanan kişi, davanın tarafı olduğu için temyiz hakkına sahiptir. Davanın sanığı temyiz hakkını temyiz süresi içinde bizzat kullanabileceği gibi yasal temsilcileri (vasi, anne-baba vs.), avukatı veya eşi de sanık adına temyiz başvurusu yapabilir.
Mahkemede temyiz ne demek?
Temyiz mahkemesi nedir? 1982 Anayasası’nın 154’üncü maddesi: “Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.”
Kanun yollarına başvurabilecek kişiler kimlerdir?
Ceza muhakemeleri kanunu 260 ve devamındaki maddelerle kimlerin kanun yollarına başvurabileceğini belirtmiştir, buna göre davaya katılan, katılma isteği reddedilmesine rağmen olaydan zarar gören, sanık ile şüphelinin müdafi, avukatı, yasal temsilcisi ve eşi kanun yoluna başvurabilir.

Nasıl Yazılır dilekçe nasıl yazılır?​

Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Başlık ve konu eksiksiz olmalı ve sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır.

Temyize cevap dilekçesi nereye verilir?​

Cevap dilekçesinin nereye ne şekilde verileceği hususu HMK’nın 126. Maddesinde düzenlenmiştir. Maddenin birinci fıkrasına göre cevap dilekçesi davanın açıldığı mahkemeye verilir.
Temyizi kabil olmak ne demek?
Bir şeyi diğerinden seçip tarif etmek, ayırmak. Seçmek. İyiyi kötüden ayırmak.
Istinaf etmeyen taraf temyiz edebilir mi?
6100 sayılı HMK’nun 361. maddesi uyarınca kural olarak istinaf yoluna başvurmayan taraf temyiz yoluna başvuramaz.

Temyize giden dava ne kadar sürer?​

Yargıtay ceza dairelerinde ortalama görülme süresi 348 gündür. Bu nedenle 2020 yılında temyiz edilen bir ceza davasının ortalama 3 yıllık sürede karara bağlanacağını söyleyebiliriz.

Temyiz hangi mahkemeye yapılır?​

Temyiz, istinaf mahkemelerinin (Bölge Adliye Mahkemelerinin ilgili Ceza Daire’lerinin) verdiği karara karşı bir üst mahkemeye taşınarak (Yargıtay Ceza Daire’lerinde) tekrardan incelenmesidir. Taraflar istinaf mahkemesine başvurarak Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği kararın bozulması isteminde bulunurlar.
Katılma talebinde kim bulunur?
Müşteki, davaya müdahil olma iradesini ceza mahkemesine sözlü veya yazılı olarak bildirebilir. Uygulamada çoğunlukla duruşmada sözlü beyan ile müdahil olunmaktadır. Suçtan zarar gören kişi, müdahale talebinde bulunup mahkeme tarafından da davaya katılma talebi kabul edildiğinde “katılan” sıfatını alır.
Aşağıdakilerden hangisi kanun yoluna başvurabilecek kişilerden biridir?
Katılma ve Katılanın Kanun Yollarına Başvuru Hakkı: Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikâyetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler.

Dilekçe nasıl doldurulur?​

Dilekçe yazımında ilk olarak sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Ardından başlık ve alt satırda metin yazılmalı, kurum hiyerarşisine uygun olarak da saygı sözü eklenmelidir. Tarih, ad, soyad, adres ve imza ise sağ alt köşeye yazılmalıdır. Son olarak varsa ek belgeler dilekçede belirtilmelidir.

Temyiz dilekçesi nereye teslim edilir?​

Madde 365 – (1) Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtay’ ın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.
 
Geri
Üst