Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ceza muhakemesi Sujeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ceza muhakemesi Sujeleri nelerdir?​

Ceza muhakemesi sürecinde yer alan makamlar, iddia, savunma ve yargılama makamı olmak üzere üç tanedir. Bu makamlar da bir takım süjeler tarafından temsil edilmektedirler. Toplumsal iddia makamında Cumhuriyet savcılığı ve yardımcısı olarak kolluk, istisnai hallerde de sulh ceza hâkimliği yer almaktadır.
Ceza muhakemesi evreleri nelerdir?
Ceza yargılaması temel olarak iki evreden oluşur: soruşturma ve kovuşturma. Yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin mahkemece kabulüne kadar olan evre soruşturma, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar olan evre ise kovuşturma evresidir.

Ceza muhakemesi süjesi nelerdir?​

Cumhuriyet Savcısı, ceza muhakemesinde kamu adına iddia faaliyetini yürüten süjedir. Savcı, Başsavcılık teşkilatı içerisinde ve başsavcılık makamı adına faaliyetlerini yürütür. Savcının soruşturma faaliyetlerini yürütmede yardımcısı adli kolluktur.
Basit yargılamada itiraz nereye?
Basit yargılama usulü uygulanarak verilen hükümlere karşı kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz üzerine hükmü veren mahkemece duruşma açılır ve genel hükümlere göre yargılamaya devam olunur.

Basit yargılama usulüne nasıl itiraz edilir?​

Ceza Muhakemesi Kanunun 252/1 inci madde uyarınca ‘Basit yargılama usulüne tabi suçlarda mahkemece duruşma açılmadan karar verilmiş ise verilen bu hükümlere karşı itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen hükümler kesinleşir. ‘ İtiraz mahkemeye hitaben verilecek bir dilekçe yapılacaktır.
Ceza Muhakemesi Teşkilatı nelerdir?
İlk derecede yargılama yapan ceza mahkemeleri yer alır. Bu mahkemelere olay mahkemesi, esas mahkemesi veya bidayet mahkemesi de denir. İkinci derecede bölge adliye mahkemeleri; üçüncü derecede ise Yargıtay yer alır. İkinci ve üçüncü derecede yer alan mahkemeler kural olarak denetim mahkemeleridir.

Ceza Yargılama Usulü Nedir?​

Ceza muhakemesi veya Ceza yargılaması, ceza hukukunda iddia, savunma ve yargılama sürecidir. Amaç ise maddi gerçeğe ulaşılmasıdır. Ceza muhakemesi süreci, kişinin veya kişilerin yaptıkları eylemin/eylemlerin suç olduğuna dair görülen suç şüphesi ile başlar ve bu şüphe sonuçlanıncaya kadar devam eder.
Ceza davası nasıl açılır?
Ceza Davası Nasıl Açılır? Ceza davasının nasıl açılacağı işlenen suçun niteliğine bağlıdır. Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz.

Ceza davası açılıyor mu?​

Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikayete tabi suçlarda şikayet üzerine, şikayete tabi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır.
Ceza davasında savunma nasıl yapılır?
Ceza Davasında Savunma Nasıl Yapılır? Soruşturma aşamasında “şüpheli” olan kişi, ceza davası aşamasında “sanık” olarak nitelenir. Sanık hakkında ceza mahkemesinde yargılama yapılarak beraat, mahkumiyet veya başkaca bir karar verilebilecektir. Sanık, ceza davası yargılamasında tüm safhalarda kendini yazılı veya sözlü olarak savunabilir.
 
Geri
Üst