AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ceza muhakemesi Kanunun amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ceza muhakemesi Kanunun amacı nedir?​

Ceza muhakemesi veya Ceza yargılaması, ceza hukukunda iddia, savunma ve yargılama sürecidir. Amaç ise maddi gerçeğe ulaşılmasıdır. Ceza muhakemesi süreci, kişinin veya kişilerin yaptıkları eylemin/eylemlerin suç olduğuna dair görülen suç şüphesi ile başlar ve bu şüphe sonuçlanıncaya kadar devam eder.

Kovuşturmadan sonra ne olur?​

Kovuşturma Evresinde Hüküm Delillerin tartışılması aşamasından sonra, mahkeme duruşma evresinin sonuç çıkarma, yani hüküm verme aşamasına geçtiğini taraflara bildirir. Savcılık makamı, esas hakkında mütalaa vererek yargılama konusu suç ve fail hakkındaki son görüşünü söyler.
Yargılama şartları nelerdir?
Sanığın hazır bulunması, sanığın akıl hastası olmaması, yasama dokunulmazlığının bulunmaması, bekletici sorunun çözümü ceza muhakemesi hukukunda aranan yargılama koşullarındandır. Bu şartların bulunmaması halinde yargılama yapılamaz.
Durma kararı hangi hallerde verilir?
Durma kararı, kovuşturmanın her safhasında verilebilir. Bazı hüküm çeşitleri gibi yargılamanın sonu beklenmez. Çünkü, yargılamaya devam edilip edilmeyeceği bir şarta bağlıdır ve durma kararı verilerek şartın gerçekleşmesi beklenmektedir. Şart gerçekleştiğinde yargılamaya devam edilir.

Ceza muhakemesi hukuku ne demek?​

Ceza muhakemesi hukuku, ceza muhakemesini düzenleyen hukuk dalıdır. Ceza muhakemesinin ilke ve esaslarını ortaya koyan ceza muhakemesi hukukunun amacı, insan hakları ihlallerine yol açmadan maddi gerçeği araştırıp bulmaktır.

Soruşturma bitince ne olur?​

KYOK, soruşturmanın sonunda verilen bir karardır, yukarıda açıkladığımız SYOK ise soruşturmanın başında verilen bir kardır. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, soruşturmayı sona erdiren bir karardır. Savcılık, ceza davası açılmasının şartları oluşmadığında soruşturmayı sona erdirerek takipsizlik kararı verir.
Ceza muhakemesi şartları nelerdir?
Diğer bazı muhakeme şartları: Görülen bir davanın bulunmaması, kesin bir hüküm bulunamaması, suçun zamanaşımına uğramamış olduğunun belirlenmesi, yargılanacak şahsın hayatta olması, mütalaa, talep, izin, karar, aynı konu da aynı fail hakkında açılmış bir davanın bulunması, ön ödeme koşulunun yerine getirilmesi, af.
Ceza Muhakemesi evreleri nelerdir?
İki evreyi birbirine bağlayan bir de ara muhakeme evresi bulunur. Yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin mahkemece kabulüne kadar olan evre soruşturma, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar olan evre ise kovuşturma evresidir.
Beraat kararı; ceza davası yargılamasında duruşmanın sona erdilerek fail hakkında cezaya hükmolunmaması ve failin aklanması neticesini doğuran bir hüküm verilmesidir. (CMK m.223/2). Beraat, halk dilinde bir kimsenin temize çıkması, aklanması anlamına gelmektedir.
Ceza Muhakemesi Hukuku’nun temel ilkeleri:
Ceza yargılaması aşamaları nelerdir?
Ceza yargılaması temel olarak iki evreden oluşur: soruşturma ve kovuşturma. İki evreyi birbirine bağlayan bir de ara muhakeme evresi bulunur.
Soruşturmanın Mecburiliği ilkesi nedir?
Soruşturma evresine mecburilik ilkesi hakimdir. Bu ilke, soruşturma makamlarının basit suç şüphesi üzerine soruşturmayı başlatma yükümlülüğünü ifade eder. Adli makamlar, herhangi bir nedenle soruşturma yapamayacaklarını söyleyemezler.
 
Geri
Üst