AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ceza Mahkemesi zarar tazmini yapabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.257
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ceza Mahkemesi zarar tazmini yapabilir mi?​

“ Zarar giderimi, aynen geri verme ve ye uğranılan zararın tazmini sureti ile yapılabilecektir. Kısmen iade veya tazminde fail hakkında indirim yapılması, TCK’nın 168/4 maddesi gereği mağdurun rızasına bağlanmıştır.

Araba çizmenin cezası nedir?​

Araba çizmenin cezası nedir?
Mala Zarar Verme başlıklı 151. maddesine göre; Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Etkin pişmanlıktan yararlanan ceza alır mı?​

Bu şekilde etkin pişmanlıktan yararlanan kişi ya ceza almaz ya da cezasında indirim yapılır. Belirtmemiz gerekir ki etkin pişmanlık her suç için mümkün değildir. Yani ceza hukuku anlamında teknik olarak ‘etkin pişmanlık’ sonuçlarının doğması bazı suçlar için geçerlidir.

Etkin pişmanlık hangi suçlarda uygulanır?​

Etkin pişmanlık hangi suçlarda uygulanır?
TCK’ ya göre hırsızlık, güveni kötüye kullanma, yağma, karşılıksız yararlanma, mala zarar verme, hileli iflas, taksirli iflas veya dolandırıcılık suçlarının işlenmesi halinde etkin pişmanlık hükümleri uygulama alanı bulmaktadır.
Ceza davasında tazminat talep edilebilir mi?​
Ceza davası sonucunda tazminat davası açılması mümkün olmakla birlikte ceza davasında da maddi veya manevi tazminata hükmedilebilmektedir. Ceza davasında sanığın kusurluluk oranı ve bilirkişi raporlarından çıkan sonuçlar tazminat miktarının tayin edilmesinde önem arz eder.

Ceza Mahkemesinin beraat kararı iş mahkemesini bağlar mı?​

Ceza Mahkemesinin beraat kararı iş mahkemesini bağlar mı?
Ceza hakiminin, suçun işlendiğine ilişkin mahkumiyet veya işlenmediğine ilişkin kesin aklama (beraat) kararları ile bu kararlardaki eylemin hukuka aykırılığını ve nedensellik bağını saptayan maddi olgular dışında, hukuk hakimi, ceza mahkemesi kararlarıyla bağlı değildir.

Kendi arabasını yakmak suç mu?​

Kişinin kendi malına zarar vermesi bu suçu oluşturmaz. Aksine malını genel güvenliği tehlikeye düşürecek şekilde tahrip eden, yakan kişi bakımından genel güvenliği tehlikeye düşürme suçu kapsamında işlem yapılabilir. Sahipsiz mallar bakımından bu suç oluşmaz. Ancak unutulan mal bakımından suç oluşur.

Gözlük kırmak suç mu?​

Gözlük kırmak suç mu?
Mala zarar verme suçu ile mülkiyet hakkı korunmaktadır. Suçun konusu menkul bir mal olabileceği gibi gayrimenkul bir mal da olabilir. Yani, mağdurun cep telefonu, gözlüğü, arabası gibi menkul mallarına veya evi, arsası gibi taşınmaz mallarına zarar verilmesi hallerinde mala zarar verme suçu oluşur.

Etkin pişmanlık hükümleri hangi suçlarda uygulanmaz?​

Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.

Ceza davası kesinleşmeden tazminat davası açılabilir mi?​

Ceza davası kesinleşmeden tazminat davası açılabilir mi?
Ancak ceza davasında maddi olguların belirlenmesi bakımından bazı durumlarda ön mesele olarak kabul edilmektedir. Her ne şekilde olursa olsun tazminat davası açılabilmesi için ceza davasının sonuçlanmasını beklemek zorunlu değildir.
Ceza mahkemesinin beraat kararı hukuk hakimini bağlar mı?​
Kural olarak hukuk hakimi, ceza hakiminin beraat kararı ile bağlı değildir. Ancak, ceza ilamının maddi olayları saptayan kısmı hukuk hakimini bağlar. Ceza mahkemesi kararı, fiili olaylar (vakıalar) yönünden hukuk hakimini bağlar.
 
Merhaba! Ceza Mahkemesi zarar tazmini yapabilir mi? Ceza Mahkemesi genellikle suçluların cezalandırılmasıyla ilgilenirken, aynı zamanda mağdurların zararlarının tazmin edilmesine ilişkin kararlar da verebilir. Zarar giderimi, zarara uğrayan kişinin maddi veya manevi olarak uğradığı zararın tazmini şeklinde yapılabilmektedir. Kısacası, Ceza Mahkemesi zarar tazmini konusunda da karar verebilir.

Araba çizmenin cezası hakkında sorduğunuz soruya gelirsek, Mala Zarar Verme suçu kapsamında arabayı kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabilir.

Etkin pişmanlıktan yararlanan bir kişi genellikle ceza almaz veya cezasında indirim yapılır. Ancak etkin pişmanlık her suç için geçerli değildir ve bazı suçlar için uygulanabilir. Hırsızlık, güveni kötüye kullanma, yağma gibi suçlar etkin pişmanlık hükümleri kapsamına girebilir.

Ceza davasında tazminat talep edilebilir ve hatta ceza davası sonucunda maddi veya manevi tazminata hükmedilebilir. Bu durumda, sanığın kusurluluk oranı ve bilirkişi raporları tazminat miktarının belirlenmesinde önemli rol oynar.

Kendi arabasını yakmak genellikle suç teşkil etmez ancak malını genel güvenliği tehlikeye düşürecek şekilde tahrip eden kişi suç işlemiş olabilir. Gözlük kırmak da Mala Zarar Verme suçu kapsamında değerlendirilebilir.

Etkin pişmanlık hükümleri genel olarak şantaj, tehdit ve konut dokunulmazlığını ihlal gibi suçlar için geçerli değildir. Bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.

Son olarak, ceza davası kesinleşmeden tazminat davası açılabilir ancak ceza davasının sonuçları tazminat davasının belirlenmesinde etkili olabilir. Hukuk hakimi genellikle ceza hakiminin beraat kararıyla bağlı olmasa da, ceza mahkemesi kararları maddi olaylar açısından hukuk hakimini bağlayabilir.
 
Geri
Üst