AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ceza mahkemesi karari hukuk mahkemesini baglar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ceza mahkemesi kararı hukuk mahkemesini bağlar mı?​

Ceza mahkemesi kararı, fiili olaylar (vakıalar) yönünden hukuk hakimini bağlar. Hukuk Mahkemeleri, ceza mahkemelerince verilen beraat kararları ile bağlı değil ise de, beraat kararıyla saptanıp kesinleşen maddi olguların hukuk mahkemelerini de bağlayacağı uygulamada ve öğretide kabul edilmektedir.

İcra hukuk mahkemesinin hangi kararları kesindir?​

İcra mahkemesinin vermiş olduğu kararlar maddi anlamda kesin hüküm oluşturmamaktadır. Zira icra mahkemesi sınırlı yetkili bir mahkemedir. İcra mahkemesinde hakkında karar verilen bir uyuşmazlık daha sonra genel mahkemelerde de dava konusu yapılabilecektir.

Hukuk ve ceza mahkemesi kararlarının hukuka uygunluğuna hangi mahkemeler karar verir?​

Hukuk ve ceza mahkemesi kararlarının hukuka uygunluğuna hangi mahkemeler karar verir?
hukuk hâkiminin ceza hukuku kural ve kararlarını belli ölçüde dikkate almak durumundadır27. tek özel halde, ceza mahkemesi kararının hukuk mahkemesinde kesin hüküm teşkil edebileceği söylenebilir.

Ceza dosyasındaki bilirkişi rapor hukuk hakimini bağlar mı?​

Yargıtay HGK. 10.1.1975 gün E. 1971/T-406, K.1975/1 sayılı kararında açıkça belirtildiği üzere, ceza mahkemesinde alınan bilirkişi raporu hukuk hakimini bağlamayacağı gibi (BK.m.53 ve TBK.m.74), böyle bir rapora taraflardan birinin itirazı üzerine de, hukuk hakimi, yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırmak zorundadır.

İcra mahkemesinin hangi kararları temyiz edilemez?​

İİK’nun 364/3. maddesi gereğince, temyiz, satıştan başka icra işlemlerini durdurmaz. Bu hükme göre, takibe yönelik itiraz ve şikayetler hakkında verilen icra mahkemesi kararları kesinleşmeden satış yapılamaz.

İcra hukuk mahkemesinde yemin teklif edilebilir mi?​

İcra hukuk mahkemesinde yemin teklif edilebilir mi?
İcra mahkemeleri genel olarak icra ve iflas takibi sırasında doğan uyuşmazlıkları sınırlı ve biçimsel olarak incelemeye ve karar bağlamaya yetkili olup, genel mahkemeler gibi geniş yetkili bir mahkeme değildir. Bu mahkemelerde kural olarak tanık dinlenmez, yemin teklif edilemez, bilirkişi incelemesine başvurulamaz.

Ceza mahkemesi bilirkişi raporu hukuk Mahkemesini bağlar mı?​

31. Ceza mahkemesi kararının hukuk mahkemesini bağlamadığı hâllerde, ceza mahkemesinde alınmış olan bilirkişi raporu, hukuk mahkemesini bağlamadığından hukuk mahkemesince imza incelemesi de dâhil olmak üzere tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda araştırma ve inceleme yapılarak karar verilmesi gerekmektedir. 32.

Idare mahkemesi kararı ceza Mahkemesini bağlar mı?​

Bu ise beraatla sonuçlanan ceza yargılamasının aslında idare mahkemeleri açısından mutlak bağlayıcılığa sahip olduğu anlamına gelmektedir.
 
Ceza mahkemesi kararları genellikle fiili olaylar yönünden hukuk hakimlerini bağlar. Ancak, ceza mahkemelerince verilen beraat kararları hukuk mahkemelerini doğrudan bağlamaz. Fakat, beraat kararıyla kesinleşen maddi olgular hukuk mahkemelerini de etkiler ve bazı durumlarda bağlayıcı olabilir.

İcra mahkemesinin kararları ise maddi anlamda kesin hüküm oluşturmaz. İcra mahkemeleri sınırlı yetkiye sahiptir ve verdiği kararlar genel mahkemelerde dava konusu yapılabilmektedir.

Hukuk ve ceza mahkemelerinin hukuka uygunluğuna karar verme yetkisi ise genellikle Yargıtay'a aittir. Hukuk mahkemelerinde, ceza mahkemeleri kararlarına belli ölçüde dikkate alınabilir ancak genelde bağlayıcı değildir. Tek istisna durum olarak, ceza mahkemesi kararının hukuk mahkemesinde kesin hüküm teşkil edebileceği belirtilmektedir.

Ceza dosyasındaki bilirkişi raporu da hukuk hakimini doğrudan bağlamaz. Eğer taraflardan biri rapora itiraz ederse, hukuk hakimi yeni bir bilirkişi incelemesi talep edebilir.

İcra mahkemesinin kararları arasında temyiz edilemeyenler bulunmaktadır. Örneğin, takibe yönelik itiraz ve şikayetler hakkında verilen icra mahkemesi kararları kesinleşmeden satış yapılamaz.

İcra hukuk mahkemelerinde genel olarak tanık dinlenmez, yemin teklif edilemez ve bilirkişi incelemesine başvurulamaz. Bu mahkemeler sınırlı yetkiye sahip oldukları için genel mahkemeler gibi davaları geniş kapsamda değerlendirmezler.

Son olarak, idare mahkemesi kararları ceza mahkemelerini bağlamaz ancak beraatla sonuçlanan ceza yargılaması idare mahkemeleri açısından mutlak bağlayıcılığa sahip olabilir.
 
Geri
Üst