AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ceza Mahkemesi hukukun amaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.758
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ceza Mahkemesi hukukun amacı nedir?​

Bir suçun işlenmesiyle birlikte, fail ile devlet arasında ceza ilişkisi kurulur. Ceza muhakemesinin birincil amacı, usul hukuku kurallarına riayet etmek ve şüpheli, sanık ve mağdurun haklarını gözetmek suretiyle maddi gerçeğe ulaşmaktır[1]. …

Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi nedir?​

Nöbetçi ağır ceza mahkemesi, nöbeti sırasında asliye ceza mahkemesinin kararlarına karşı yapılan itirazlara bakar. Ayrıca bulunduğu yer ağır ceza ile başka yer ağır ceza mahkemeleri tarafından yakalamaemri ile aranan ve yakalanan kişilerle ilgili işlemleri yapar.

Ceza yargılamasının hangi aşaması sonunda?​

Ceza yargılamasının hangi aşaması sonunda?
Ceza yargılamasının amacı maddi gerçeği ortaya çıkarmak olup kanunda suç olarak tanımlanan “fiillerin” yargılaması yapılır….Ceza yargılamasının aşamaları:
- Soruşturma aşaması: C.Savcılığı yürütür.
- Kovuşturma aşaması: Mahkeme ve yargılama safhası.
- İstinaf ve Temyiz aşaması: İstinaf Mh ve Yargıtay.

Iddianamenin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar devam eden evreye ne ad verilir?​

Iddianamenin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar devam eden evreye ne ad verilir?
Kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen süreye SORUŞTURMA; iddianamenin kabulüyle hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreye KOVUŞTURMA denir.

Ağır Ceza mahkemesi en az kaç yıl ceza verir?​

Ağır ceza mahkemesi nedir diye sorulduğu zaman; kural olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve kanuni ceza üst sınırı 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bu mahkemeler bakar.

Ağır ceza hangi suçlara bakar?​

Ağır Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakmakla Görevlidir?
- Yağma (Gasp) suçu (TCK md. 148, 149),
- Kasten adam öldürme suçu (TCK md. 81, 82),
- Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (TCK md. 87/4),
- Taksirle ölüme neden olma (TCK md. 85/2),
- İrtikap suçu (TCK md. 250/1 ve 2),
- Zimmet suçu (TCK md. 247),

Cmk’ya göre itiraz kanun yoluna başvuru süresi ilgililerin kararı öğrenmesinden itibaren en fazla kaç gündür?​

Cmk’ya göre itiraz kanun yoluna başvuru süresi ilgililerin kararı öğrenmesinden itibaren en fazla kaç gündür?
İtiraz kanun yoluna başvuru süresi; hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilmişse tebliğ edilmelidir. İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar.

Ceza yargılamasına hakim olan ilkeler nelerdir?​

Ceza yargılamasına hakim olan ilkeler nelerdir?
Ceza Muhakemesi Hukuku’na hakim temel ilkelerini:
- İşkence yasağı,
- şüpheden sanık yararlanır ilkesi.
- İsnadı ve hakları öğrenme hakkı
- Hukuk devleti ilkesi,
- Kıyasın mümkün olması
- Doğal Yargıç ilkesi.
- Davasız yargılama olmaz ilkesi.
- Sözlülük ilkesi.
 
Ceza Mahkemesi hukukunun amacı, bir suçun işlenmesiyle birlikte fail ile devlet arasında ceza ilişkisi kurulmasını sağlamaktır. Ceza muhakemesinin birincil amacı, usul hukuku kurallarına riayet etmek ve şüpheli, sanık ve mağdurun haklarını koruyarak maddi gerçeğe ulaşmaktır. Bu süreçte adaletin sağlanması ve suçluların cezalandırılması amaçlanır.

Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi, nöbetçi olduğu sırada asliye ceza mahkemelerinin kararlarına yapılan itirazları değerlendirir ve yerel ağır ceza mahkemesi olarak aranan veya yakalanan kişilerle ilgili işlemleri yürütür.

Ceza yargılamasının aşamaları ise soruşturma aşaması (C.Savcılığı tarafından yürütülür), kovuşturma aşaması (mahkeme ve yargılama safhası), istinaf ve temyiz aşaması (İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay).

Ağır Ceza Mahkemeleri, genellikle ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili davalara bakar.

Ağır Ceza Mahkemeleri ise yağma, kasten adam öldürme, ağırlaşmış yaralama, taksirle ölüme neden olma, irtikap, zimmet gibi suçlara bakar.

Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre itiraz kanun yoluna başvuru süresi, ilgililerin kararı öğrenmelerinden itibaren en fazla 7 gündür. İtiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilen karar ise tebliğ edilmelidir, süre tebliğden başlar.

Ceza yargılamasına hakim olan temel ilkeler ise işkence yasağı, şüpheden sanık yararlanır ilkesi, isnadı ve hakları öğrenme hakkı, hukuk devleti ilkesi, kıyasın mümkün olması, doğal yargıç ilkesi, davasız yargılama olmaz ilkesi ve sözlülük ilkesi gibi unsurlardır. Bu ilkeler adaletin sağlanması ve hakların korunmasını temin eder.
 
Geri
Üst