AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ceza infaz kurumunu olusturan temel unsurlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Ceza infaz kurumunu oluşturan temel unsurlar nelerdir?​

MADDE 34 – (1) İdare ve gözlem kurulu; kurum müdürünün başkanlığında, gözlem ve sınıflandırmadan sorumlu ikinci müdür, idare memuru, cezaevi tabibi, psikiyatrist, psikolog, sosyal çalışmacı, öğretmen, infaz ve koruma başmemuru ile kurum müdürü tarafından teknik personel arasından seçilen bir görevliden oluşur.

Cezaevinin iç ve dış güvenliğine kim bakar?​

Cezaevinin iç ve dış güvenliğine kim bakar?
(3) Sorumlu infaz ve koruma başmemuru, kurumun güvenlik ve gözetiminden, bu serviste görev yapmakta olan, infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurlarının sevk ve idaresi ile organizasyonundan sorumludur. Güvenlik ve gözetim servisinin nöbet cetvellerini düzenler ve bunları kurum müdürüne onaylatır.

Ceza infaz kurumlarının yönetim servisinde kimler yer alır?​

Ceza infaz kurumlarının yönetim servisinde kimler yer alır?

Ceza infaz kurumları kaça ayrılır?​

Türkiye’de de tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi iki çeşit cezaevi bulunmaktadır: tutuklu ve hükümlü cezaevi. Ancak birçok cezaevinde tutuklu ve hükümlüler bir arada barındırılmaktadır. Bu cezaevleri genel olarak üç tipte bulunur: açık, yarı-açık ve kapalı cezaevleri.

Ceza infaz kurumları hangi kuruluşa bağlıdır?​

Ceza infaz kurumları hangi kuruluşa bağlıdır?
Kural olarak mahkeme bulunan her yerde bir ceza infaz kurumu veya tutukevi bulunmalıdır. Ceza infaz kurumları Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlıdır. Kurumun bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcısı kurumun gözetiminden ve denetimimden, infazın yürütülmesinden sorumludur.

Cezaevinde Bilgisayar serbest mi?​

Cezaevinde Bilgisayar serbest mi?
Hükümlü, odasında bilgisayar bulunduramaz. Ancak, Adalet Bakanlığının uygun görmesi hâlinde eğitim ve kültürel amaçlı olarak bilgisayarın ceza infaz kurumuna alınmasına izin verilebilir.

Özel infaz usulleri kimlere verilir?​

Bu üç grup kişileri şu şekilde belirtmek gerekmektedir. Bunlardan ilki kadın ve 65 yaşını bitiren hükümlüler yönünden konutta infaz, ikincisi 70 yaşını bitirmiş kişiler yönünden ve 75 yaşını bitiren hükümlüler yönünden konutta infazdır.

Ceza infaz kurumu tipleri nelerdir?​

Ceza infaz kurumu tipleri nelerdir?
Ceza evleri Açık, Yarı-açık ve kapalı olarak üç kategoride sınıflandırılır.
- Açık cezaevi.
- Yarıaçık cezaevi.
- Kapalı cezaevi.

Cezaevi çeşitleri nelerdir?​

Cezaevi çeşitleri nelerdir?
Cezaevi türleri noktasında ceza infaz kurumları; kapalı, yüksek güvenlikli kapalı, kadın kapalı, çocuk kapalı, gençlik kapalı, gözlem ve sınıflandırma merkezleri ile açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevleri şeklinde bir ayrıma tabii tutulmaktadırlar.

Ceza infaz kurumunu oluşturan temel unsurlar şunlardır:

1. İdare ve gözlem kurulu: Kurum müdürü başkanlığında, gözlem ve sınıflandırmadan sorumlu ikinci müdür, idare memuru, cezaevi tabibi, psikiyatrist, psikolog, sosyal çalışmacı, öğretmen, infaz ve koruma başmemuru ile teknik personelden oluşur.

2. Sorumlu infaz ve koruma başmemuru: Kurumun güvenlik ve gözetiminden sorumludur, infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurlarının sevk ve idaresinden sorumludur.

Cezaevinin iç ve dış güvenliğine sorumlu infaz ve koruma başmemuru bakar. Ayrıca, kurumun güvenlik ve gözetiminden sorumlu olan bu kişi infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurlarının sevk ve idaresinden de sorumludur.

Ceza infaz kurumlarının yönetim servisinde ise kurum müdürü, gözlem ve sınıflandırmadan sorumlu ikinci müdür, idare memuru, cezaevi tabibi, psikiyatrist, psikolog, sosyal çalışmacı, öğretmen, infaz ve koruma başmemuru ve teknik personel yer alır.

Ceza infaz kurumları genellikle Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlıdır. Kurumun bulunduğu yerde Cumhuriyet Başsavcısı, kurumun gözetiminden ve denetiminden, infazın yürütülmesinden sorumludur.

Ceza infaz kurumlarında hükümlülerin bilgisayar bulundurması yasak olup, ancak eğitim ve kültürel amaçlarla uygun görülmesi durumunda bilgisayar ceza infaz kurumuna alınabilir.

Özel infaz usulleri, kadın hükümlüler, 65 yaşını doldurmuş hükümlüler için konutta infaz, 70 yaşını doldurmuş kişiler ve 75 yaşını doldurmuş hükümlüler için de konutta infaz olarak belirlenmiştir.

Ceza infaz kurumları genellikle açık, yarı açık ve kapalı olarak üç kategoride sınıflandırılır. Ayrıca cezaevi türleri başlıca kapalı, yüksek güvenlikli kapalı, kadın kapalı, çocuk kapalı, gençlik kapalı, gözlem ve sınıflandırma merkezleri, açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitim evlerinden oluşur.

Geri