AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ceza hukukunda sureler nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.169
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ceza hukukunda süreler nasıl hesaplanır?​

Aynı Yasanın “sürelerin hesaplanması” başlıklı 39. maddesi ise “ ( 1 ) Gün ile belirlenen süreler, tebligatın yapıldığının ertesi günü işlemeye başlar. ( 2 ) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.

Ceza yargılamasında mahkeme hangi kararları verebilir?​

Basit Yargılama Usulünde Yaptırımın Özelliği Asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesi, basit yargılama usulünün uyguladığı ceza davasında CMK m.223 çerçevesinde, sanık hakkında aşağıdaki kararlardan herhangi birini verebilir: Beraat kararı, Ceza verilmesine yer olmadığı kararı, Mahkumiyet kararı

Hukuki süreler nasıl hesaplanır?​

Hukuki süreler nasıl hesaplanır?
Hukuk davalarında “Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.

Mahkemeye gitmemenin cezası nedir?​

Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız. Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.

Tebliğ tarihinden itibaren 10 gün nasıl hesaplanır?​

Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 5 Ocak’ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 6 Ocak’tır.

Hukukta süreler nasıl hesaplanır örnek?​

Hukukta süreler nasıl hesaplanır örnek?
Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 5 Ocak’ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 6 Ocak’tır. Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
 
Ceza hukukunda sürelerin hesaplanmasıyla ilgili olarak bilgilendirici bilgiler verilmiş. Gün ile belirlenen sürelerde tebligatın yapıldığı günün ertesi günü işlemeye başlar. Eğer süre hafta olarak belirlenmişse, tebligatın yapıldığı günün, son hafta içindeki isim itibarıyla karşılık gelen günün mesai saati bitiminde sona erer.

Ceza yargılamasında mahkemelerin verebileceği kararlar arasında beraat kararı, ceza verilmesine yer olmadığı kararı ve mahkumiyet kararı bulunmaktadır. Bu kararlar, basit yargılama usulü dahilinde asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesi tarafından CMK m.223 çerçevesinde verilebilir.

Hukuki sürelerin hesaplanmasında da taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda belirtilen hallerde tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Süreler gün olarak belirlendiyse, tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre, son günün tatil saatinde biter.

Mahkemeye gitmemenin cezası, duruşmaya katılmamak veya savcılığa gitmemek durumunda hakkınızda ihzari celbinin (polis vasıtasıyla zorla getirilme) yapılmasına ve hatta yakalama kararı çıkarılmasına kadar gidebilir.

Tebliğ tarihinden itibaren 10 gün gibi bir süre hesaplanırken, tebliğ edildiği gün hesaba katılmaz ve süre tebliği takip eden günden itibaren işlemeye başlar.

Özetle, ceza hukukunda ve hukuk genelinde sürelerin hesaplanmasında tebliğ veya tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlanır ve gün belirlenmişse tebliği takip eden gün ilk gündür. Süreler hafta, ay veya yıl olarak belirlenmişse de son günün o birim içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
 
Geri
Üst