AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ceza Hukuku sucun unsurlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.673
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ceza Hukuku suçun unsurları nelerdir?​

Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
- Kanuni unsur (tipiklik) Kanuni unsur, işlenmiş bulunan bir fiilin ceza kanununda düzenlenen suç tanımına birebir uygun olmasıdır.
- Maddi unsur (hareket/fiil)
- 3. Hukuka aykırılık unsuru.
- Manevi unsur.

Suçlu grupları nelerdir?​

Lombroso ve Ferri’nin suçlu tasnifi: Lombroso suç işleyen insan adlı eserinde suçluları beş gruba ayırmaktadır:
- Doğuştan suçlular,
- Sar’alı suçlular,
- Mukavemet olunamaz ihtiraslara sahip suçlular,
- Akıl hastalığına veya akıl zaafına tutulmuş suçlular,
- Tesadüfî Suçlular.
Beyaz Yaka suçları kime ait?​
I. BEYAZ YAKA SUÇLULUĞU KAVRAMI “Beyaz Yaka Suçu” (White Collar Crime) kavramı, ilk kez 20. yüzyılın en ünlü kriminologları arasında gösterilen Edwin Hardin Sutherland tarafından Amerikan Sosyoloji Topluluğu ve Amerikan Ekonomi Derneği’nde sunulan “White Collar Criminality” başlıklı tebliğinde kullanılmıştır.

Suçun yasal unsurları nelerdir?​

Suçun yasal unsurları nelerdir?
Bu unsurlar şunlardır: Fiil, netice, fiil ile netice arasında nedensellik bağı. Fail, mağdur, suçun konusu, nitelikli haller de bu kapsamda ele alınır. mevcut hukuka aykırı fiilin isnat yeteneği var olan bir kimse tarafından bilerek ve isteyerek yapılmasıdır. Bu bağ kurulmadan suçun oluştuğundan söz edilemez.

Teşebbüsün unsurları nelerdir?​

Teşebbüsün unsurları nelerdir?
Genel Olarak. TCK 35 madde metnine göre teşebbüsün unsurları: suç işleme kastı, elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlama, icra hareketlerinin tamamlanmaması veya neticenin gerçekleşmemesi biçimindedir.

Beyaz yakalılar günümüzde hangi Terimde kullanılır?​

Sanayi toplumunda mavi yakalılar yani “makine işçisi” varken, 1980’lerde beyaz yakalılar, yani “masa başı işçileri” tanımı ortaya çıkmıştı. Günümüzde ise bilişim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak bilgi çağının yeni işçileri olan “altın yakalı” tanımı kullanılmaya başlanmıştır.

En yaygın beyaz yakalı suçlar nelerdir?​

Dolandırıcılık, rüşvet, kick back, görevi kötüye kullanma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama (kara para aklama)… Bunlar beyaz yaka suçları diye tabir edilen suç grubu içinde yer alan suçlardan bazıları.
Profesyonel suçlar nedir?​
Profesyonel Suç: Kişinin belli bir suçta uzmanlaşması ve hayatını o suçu işleyerek kazanmasını ifade eder.

Suçlu profilleri nelerdir?​

Suçlu profilleri nelerdir?
Suç eyleminden sorumlu bireylerin kişilik özelliklerini gösteren yöntem “suçlu profili” olarak tanımlanmaktadır. Suçlu profili ile pratikte meşgul olan profesyoneller, adli bilimciler, sosyal bilimciler ve davranış bilimcilerden oluşan geniş spektrumlu bir araştırmacı grubunu içerir.

Beyaz Yaka suçları Nedir Kimler bu suçları işler?​

Beyaz Yaka suçları Nedir Kimler bu suçları işler?
Beyaz yaka suçları; belirli statüye sahip kişilerin mesleki görevlerini yerine getirdikleri sırada, finansal kazanç elde etmek amacıyla işledikleri suçlardır.

Suçun yasal unsurlarının oluşmaması ne demek?​

SANIKLARIN ŞÜPHE ÜZERİNE YAKALANDIKLARINDA ADI GEÇEN GERÇEK KİŞİLER OLDUKLARINI SÖYLEMELERİNDE, YÜKLENEN SUÇUN YASAL UNSURLARININ OLUŞMADIĞI ANCAK; EYLEMİN, KABAHATLER KANUNU’NUN 40. MADDESİNDEKİ KABAHATİ OLUŞTURACAĞI GÖZETİLMEDEN, YAZILI ŞEKİLDE HÜKÜM KURULMASI BOZMA SEBEBİDİR.
 
Ceza Hukuku'nda suçun unsurları oldukça önemlidir. Suçun unsurları, suçun oluşması için gerekli olan temel unsurları ifade eder. Suçun unsurları şunlardır:

1. Kanuni Unsur: Kanuni unsur, işlenmiş bulunan bir fiilin ceza kanununda düzenlenen suç tanımına birebir uygun olmasıdır.

2. Maddi Unsur: Maddi unsur, suçun oluşması için fiilin gerçekleşmesi gerekliliğini ifade eder. Yani suçun oluşması için belirli bir fiilin işlenmiş olması gerekmektedir.

3. Hukuka Aykırılık Unsuru: Hukuka aykırılık unsuru, işlenen fiilin hukuka aykırı olması durumunu ifade eder. Yani suç işlenirken kanuna aykırı davranılmış olması gereklidir.

4. Manevi Unsur: Manevi unsur, suçun kasıtlı veya ihmal ile işlenip işlenmediğine ilişkin kavramları ifade eder. Yani suçu işleyen kişinin kasten mi yoksa ihmal yoluyla mı suç işlediği önem taşır.

Suçlu grupları konusunda ise Lombroso ve Ferri'nin suçlu tasnifine değinilmiş. Lombroso'nun beş gruba ayırdığı suçlu grupları şunlardır:
- Doğuştan suçlular,
- Sar'alı suçlular,
- Mukavemet olunamaz ihtiraslara sahip suçlular,
- Akıl hastalığına veya akıl zaafına tutulmuş suçlular,
- Tesadüfi Suçlular.

Beyaz Yaka suçları ise belirli statüye sahip kişiler tarafından mesleki görevleri sırasında finansal kazanç elde etmek amacıyla işlenen suçlardır. Bu tür suçları işleyen kişilere "beyaz yaka suçluları" denir.

Suçun yasal unsurlarının oluşmaması durumu ise, suç isnadında bulunan kişinin eyleminin hukuka aykırı olmasına rağmen suçun kanuni unsurlarının oluşmaması durumunu ifade eder. Bu durumda eylem hukuka aykırı olabilir ancak suçun oluşması için gerekli tüm unsurların bulunmaması nedeniyle mahkumiyet kararı verilemez.
 
Geri
Üst