AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ceza Hakimi nasil olunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.240
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ceza Hakimi nasıl olunur?​

Hakim olmak için şu kriterleri sağlamak gerekir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Hukuk Bölümü’nden mezun olmak.
- Hakimlik Sınavı’nda başarılı olmak.
- 6 ay boyunca staj yapmak.
- Yüz kızartıcı suçlardan dolayı hüküm giymemek.
- Kasten işlenmiş olan suçlardan dolayı 1 yıl ya da daha üzerinde ceza almamış olmak.

Adli yargı hakimi hangi davalara bakar?​

Ülkemizde yargı teşkilatları Adli ve İdari Yargı olarak ikiye ayrılır. Adli Yargı Mahkemeleri de Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak ikiye ayrılır. Hukuk Mahkemeleri; boşanma, evlat edinme, ev boşaltma, miras gibi özel davalara bakmaktadır.

Idari yargı hakimi nerede görev yapar?​

Idari yargı hakimi nerede görev yapar?
İdari hakimler sadece İdari Yargı’da görevlendirilirler. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa bağlı şekilde görev yaparlar ve atamaları da bu Kanun çerçevesinde yapılır. İdari hakimler; İdare Mahkemelerinde, Vergi Mahkemelerinde, Bölge İdare Mahkemelerinde ve Danıştay’da görev yaparlar.

Danıştay hakimi nasıl olunur?​

Danıştay hakimi nasıl olunur?
Eğer yabancı bir hukuk fakültesinden mezun olunduysa, Türkiye’de bulunan bir hukuk fakültesinde, eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almak gerekmektedir. En az dört yıllık yüksek lisans eğitiminin de alınmasının ardından çeşitli sınavlara girilerek idari hakim olunabilmektedir.

Iibf mezunu olup idari hakim olan var mı?​

İİBF mezunları idari hakim olabilir mi? Evet. Şimdiye kadar yapılan tüm idari hakim adaylığı sınavlarına İİBF mezunları da katılmıştır. Hatta şuan Türkiye genelinde İİBF mezunu idari hakim sayısının hukuk mezunlarına oranla daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Idari hakimlik stajı hangi illerde yapılır?​

İdarî yargı hâkim adaylarının stajları; Danıştayda, İdare mahkemelerinde, Vergi mahkemelerinde, Bölge idare mahkemelerinde, İl valiliklerinde ve Adalet Bakanlığı Staj Eğitim Merkezinde yaptırılır.

Idari hakim silah taşır mı?​

Idari hakim silah taşır mı?
Silah alımları hakim ve savcılar tarafından doğrudan ya da bağlı bulundukları başkanlık tarafından savcı ve hakim sayısı dikkate alınarak toplu olarak yapılabilecek. Doğrudan satın almak isteyen hakim ve savcılar mülki idare amirliğinden alacakları bireysel satın alma yetki belgesiyle MKE’den tabanca satın alabilecek.

Danıştay savcısı ne demek?​

Danıştay savcısı ne demek?
Savcılar devleti temsil eder. Bu nedenle savcılara “Cumhuriyet savcısı” adı verilir. Fakat her savcı Cumhuriyet savcısı olmayabilir. Bazı savcılar, Danıştay davalarında görev alabilirler ve bu savcılara ise “Danıştay savcısı” denir.
 
Hakim olmak için belirli kriterlere sahip olmak gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Hukuk Bölümü'nden mezun olmak, Hakimlik Sınavı'nda başarılı olmak, 6 ay staj yapmak, yüz kızartıcı suçlardan dolayı hüküm giymemek ve kasten işlenmiş suçlardan dolayı belirli bir ceza almamış olmak bu kriterler arasında yer almaktadır.

Adli yargı hakimleri, adli yargı mahkemelerinde görev yaparlar. Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak ikiye ayrılan Adli Yargı Mahkemeleri, özellikle boşanma, evlat edinme, miras gibi özel davalara bakmaktadırlar.

İdari yargı hakimleri ise sadece İdari Yargı'da görev almaktadırlar. İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay gibi kurumlarda görev yapabilirler.

Danıştay hakimi olabilmek için yabancı bir hukuk fakültesinden mezun olan kişilerin Türkiye'de belirli şartları sağlamaları gerekmektedir. En az dört yıllık yüksek lisans eğitimi alındıktan sonra çeşitli sınavlara girilerek idari hakim olunabilir.

İİBF mezunları da idari hakim olabilirler. Şimdiye kadar İİBF mezunları da idari hakimlik sınavlarına katılmış ve bu alanda görev almışlardır. Ülke genelinde İİBF mezunlarının idari hakim olarak çalıştığı bilinmektedir.

Idari yargı hakimlik stajı, Danıştay, İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, İl Valilikleri ve Adalet Bakanlığı Staj Eğitim Merkezi gibi kurumlarda gerçekleştirilir.

İdari hakimler silah taşıyabilirler. Silah alımları hakim ve savcılar tarafından doğrudan veya bağlı bulundukları başkanlık tarafından yapılabilmektedir. Mülki idare amirliğinden alınacak bireysel satın alma yetki belgesi ile hakim ve savcılar MKE'den tabanca satın alabilirler.

Danıştay savcısı, Danıştay davalarında görev alan savcılara verilen isimdir. Savcılar genelde devleti temsil eder ve Cumhuriyet savcısı olarak adlandırılırlar, ancak Danıştay'da görev alan savcılara özellikle "Danıştay savcısı" denilmektedir.
 
Geri
Üst