Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ceza davasinda tanik ne zaman dinlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ceza davasında tanık ne zaman dinlenir?​

Tanıkların Dinlenmesi ( CMK m.52) Her tanık, ayrı ayrı ve sonraki tanıklar yanında bulunmaksızın dinlenir. Tanıklar, kovuşturma evresine kadar ancak gecikmesinde sakınca bulunan veya kimliğin belirlenmesine ilişkin hâllerde birbirleri ile ve şüpheli ile yüzleştirilebilirler.

Aksi görüşe göre, zorunlu hallerin varlığı halinde, tanık beyanı suçun tek delili olsa dahi, SEGBİS vasıtasıyla tanık dinlenebilir ancak savunma makamına tanığı görme ve tanığa soru sorma hakkı tanınmalıdır. Ancak madde metni açıktır ve tanığın duruşmada dinlenilmesini bu halde zorunlu tutmuştur.

Köleler tanıklık edebilir mi?​

Kölenin şahitliğini kabul etmeyen diğer mezheplerde de velâyet vurgusu olmakla birlikte onlar kölenin şahitliğinin reddini mürûet (aş.bk.) yokluğuna bağlamışlardır. Hanbelîler ile Ebû Sevr ve Dâvûd ez-Zâhirî gibi âlimlerce benimsenen görüşe göre ise kölenin şahitliği hadler dışında geçerlidir.
Tanık beyanı somut delil midir?
Tanık beyanının ispat kuvveti, olayı temsil etme yeteneği ile doğru orantılıdır. Olayı bizzat gören kişinin kolluğa gelerek anlatımda bulunması –bu beyanı değerlendirmeye yetkili merci önünde verilmediğinden- tanık beyanı niteliği kazanamaz ve tanık beyanı delili kapsamına da girmez.
Hangi meslek gruplarının şahitliği kabul edilmez?
b) hekimler, diş hekimleri, eczacılar, ebeler ve bunların yardımcıları ve diğer bütün tıp meslek veya sanatları mensuplarının, bu sıfatları dolayısıyla hastaları ve bunların yakınları hakkında öğrendikleri bilgiler.

Yalancılığa şahit olmak ne demek?​

Yalan tanıklık (şahitlik) suçu, tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak beyanda bulunulmasıyla meydana gelir (TCK md.272). Suç, halk arasında daha çok “yalancı şahitlik” olarak tabir edilmektedir. Yalan tanıklık suçu, “adliyeye karşı suçlar” bölümünde düzenlenmiştir.

Mahkemede hâkim sanığa ne sorar?​

Ve duruşmada, sırasıyla; 1- Sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında kendisinden bilgi alınır. Kimliğin saptanması sanığın karıştırılmaması için önemlidir. İsim soy isminiz nedir, adresiniz nedir, cep telefonu numaranız nedir, aylık geliriniz ne kadar gibi sorular sorulur.
Tanık olduğum davayı nasıl öğrenirim e devlet?
Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların olup olmadığını sorgulamak için online hizmetlerden yararlanabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sorgulama yapabilir veya UYAP üzerinden telefonla, SMS yardımıyla sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
 
Geri
Üst