Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ceza davasinda deliller ne zaman sunulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ceza davasında deliller ne zaman sunulur?​

Delillerin ortaya konulmasına sanığın sorguya çekilmesinden sonra başlanır. Delillerin ortaya konulmasından maksat, tanıkların ve bilirkişilerin dinlemesi, keşif yapılması ve diğer ispat araçlarının ileri sürülmesi, açıklanması, incelenmesi ve tartışılırlığının sağlanmasıdır.

Ceza davasında en geç ne zamana kadar delil ibraz edilebilir?​

Hukuk Muhakemeleri 140/5 maddesi uyarınca “Ön inceleme duruşmasında, taraflara dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verilir.

CMK düşme kararı hangi hallerde verilir?​

CMK düşme kararı hangi hallerde verilir?
Soruşturma izni verilmeyeceği anlaşıldığında, soruşturma izninin verilmemesi bir düşme nedenidir. Ceza davasının yürütülmesi soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmesine bağlıysa; soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde, davanın düşmesine karar verilir (CMK m.223/8).

Delil nasil toplanir?​

Bilindiği üzere delil toplama yetkisi soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı tarafından, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından gerçekleştirilmektedir. Cumhuriyet Savcısı ya da Mahkeme, bu kapsamda tüm kamu kurum ve kuruluşları vasıtası ile her türlü delili toplama hak ve yetkisine sahiptir.

Mahkemeye delil ne zaman sunulur?​

HMK m 140/5 “ Ön inceleme duruşmasında , taraflara dilekçelerinde gösterdikleri , ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verilir.

Delil dilekçesi nedir?​

Delil dilekçesi nedir?
Davacının dava dilekçesinde iddia ettiği vakıanın hangi delillerle ispat edileceğini bildirmesi, davalının da cevap dilekçesinde savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceğini bildirmesi yasal bir zorunluluktur. …
 
Ceza davasında delillerin ortaya konulması süreci oldukça önemlidir. Bu süreç genellikle sanığın sorguya çekilmesinden sonra başlar. Delillerin sunulması, tanıkların ve bilirkişilerin dinlenmesi, keşif yapılması ve diğer ispat araçlarının ileri sürülmesi, açıklanması, incelenmesi ve tartışılmasını içerir.

Ceza davasında en geç ne zamana kadar delil ibraz edilebileceğiyle ilgili olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 140/5 maddesi uyarınca ön inceleme duruşmasında taraflara dilekçelerinde gösterdikleri ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları için iki haftalık kesin bir süre verilmektedir.

Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre düşme kararı hangi hallerde verilir sorusuna gelirsek; soruşturma izni verilmeyeceği anlaşıldığında, soruşturma izninin verilmemesi bir düşme nedenidir. Ceza davasının yürütülmesi soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmesine bağlıysa; soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde, davanın düşmesine karar verilir.

Delillerin toplanması sürecinde soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme tüm kamu kurum ve kuruluşları vasıtasıyla her türlü delili toplama yetkisine sahiptir.

Mahkemeye delil sunma süreci ise HMK madde 140/5'e göre belirlenmiştir. Ön inceleme duruşmasında taraflara, dilekçelerinde gösterdikleri ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya getirtilecek belgeler için gereken açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verilir.

Delil dilekçesi ise davacının dava dilekçesinde belirttiği iddiaların hangi delillerle ispat edileceğini bildirmesi, davalının da cevap dilekçesinde savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir iddianın hangi delillerle ispat edileceğini belirtmesi gereken yasal bir zorunluluktur.
 
Geri
Üst