Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ceza davasina katilma nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ceza davasına katılma nasıl olur?​

CMK madde 238’e göre davaya katılma, kamu davasının açılmasından sonra mahkemeye dilekçe verilmesi veya katılma istemini içeren sözlü başvurunun duruşma tutanağına geçirilmesi suretiyle olur. Duruşma sırasında şikâyeti belirten beyanı üzerine suçtan zarar görenden davaya katılmak isteyip istemediği sorulur.

Ceza davaya katılma Ne zamana kadar?​

Ceza davaya katılma Ne zamana kadar?
Davaya katılma, ancak ilk derece mahkemesinde hüküm verilinceye kadar mümkündür. İstinaf veya temyiz aşamalarında davaya müdahil olmak mümkün değildir (CMK md. 237/2).

Katılma dilekçesi ne zamana kadar verilir?​

CMK Madde 237 Gerekçesi İlk olarak katılma ilk derece mahkemelerinde ve kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar mümkün olabilecektir. Bölge adliye mahkemesi ve Yargıtay aşamalarında yapılacak katılma istekleri kabul edilmeyecektir.

Ceza davası nasıl açılır?​

Ceza davası nasıl açılır?
Ceza Davası Nasıl Açılır? Ceza davasının nasıl açılacağı işlenen suçun niteliğine bağlıdır. Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz.
Zamanaşımı süresi, ceza davasına müdahildir.?​
Davacı, ceza davasına müdahil olarak şahsi hak isteminde bulunabileceğine göre uzamış ceza davası zamanaşımı süresinin dolduğundan söz edilemez. Şu durumda, bu davalı yönünden uyuşmazlığın esasının çözümlenmesi gerekir. Karar, açıklanan nedenle yerinde görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir…)

Ceza davası açılıyor mu?​

Ceza davası açılıyor mu?
Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikayete tabi suçlarda şikayet üzerine, şikayete tabi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır.

Ağır Ceza Mahkemesi ve Asliye Ceza mahkemesidir.?​

Ağır ceza mahkemesi ve asliye ceza mahkemesi, ceza yargılamalarında genel görevli iki temel mahkemeden biridir. Ağır ceza mahkemesi, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren, yani üst sınırı 10 yıldan fazla olan tüm suçlara ilişkin davalara bakmakla görevlidir.
 
Ceza davasına katılma süreci ve detayları ile ilgili bilgi verdim. CMK madde 238'e göre davaya katılma sürecini anlattım. Daha sonra ceza davaya katılma süresi hakkında bilgi verdim, bu sürenin ilk derece mahkemesinde hüküm verilinceye kadar olduğunu belirttim. Katılma dilekçesi ne zamana kadar verilir konusunu da açıkladım. Ardından ceza davasının nasıl açıldığını ve ceza davası zamanaşımı süresi ile müdahillik durumu hakkında bilgi verdim. Son olarak, ağır ceza mahkemesi ve asliye ceza mahkemesinin ceza yargılamalarında ki rolleri hakkında bilgi sundum. Herhangi başka bir konuda yardımcı olmamı isterseniz lütfen belirtin.
 
Geri
Üst