Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ceza davasi acmadan tazminat davasi acilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.436
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ceza davası açmadan tazminat davası açılır mı?​

Ceza davası ile birlikte tazminat davası açılabileceği gibi ayrı bir dava olarak da tazminat davası açılabilecektir. Şayet ceza davası ile açılırsa ceza davasında maddi veya manevi tazminata ceza hâkimi tarafından hükmolunabilir.

Trafik kazası manevi tazminat kimler isteyebilir?​

Trafik kazası manevi tazminat kimler isteyebilir?
Trafik kazası nedeniyle ağır bedensel bir yaralanma vuku bulmuşsa, yaralanan kişinin yakınları (anne, baba, eş, çocuklar, nişanlı) da sadece “manevi tazminat davası” açabilirler (BK md.56). Ölen evliyse eşi ve çocuklarına, bekar ise anne ve babasına destek verdiği karine olarak kabul edilir.

Tazminat davalarında zaman aşımı kaç yıldır?​

Tazminat davalarında zaman aşımı kaç yıldır?
Haksız fiiller için dava zamanaşımı süresi, fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl, fiil ve fail daha sonra öğrenilse bile her halukarda 10 yıldır (Borçlar Kanunu md. 72/1).

Ölumlu kazada sürücü ceza alır mı?​

Trafik kazası sonucunda ölüm meydana geldiğinde dava Ağır Ceza Mahkemesinde açılır. Ölümlü trafik kazası cezası en çok 7 hapis cezasıdır. Bu davalarda 7 yıldan daha uzun hapis cezası verilmez. Hapis cezasının para cezasına çevrilmesinde kusursuzluğun niteliğine bakılır.

Ceza mahkemesi tazminata hükmeder mi?​

Ceza mahkemesi tazminata hükmeder mi?
Ceza davası sonucunda tazminat davası açılması mümkün olmakla birlikte ceza davasında da maddi veya manevi tazminata hükmedilebilmektedir. Ceza davasında sanığın kusurluluk oranı ve bilirkişi raporlarından çıkan sonuçlar tazminat miktarının tayin edilmesinde önem arz eder.

Ceza davası sonuçlanmadan tazminat davası açılır mı?​

Ceza davası sonuçlanmadan tazminat davası açılır mı?
Ancak ceza davasında maddi olguların belirlenmesi bakımından bazı durumlarda ön mesele olarak kabul edilmektedir. Her ne şekilde olursa olsun tazminat davası açılabilmesi için ceza davasının sonuçlanmasını beklemek zorunlu değildir.
Ölümlü trafik kazalarında manevi tazminat kimden istenir?​
Yaralamalı trafik kazalarında zarar gören kişi bizzat çektiği acı ve üzüntüden dolayı kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan tazminat talep edebilir. Ölümlü trafik kazalarında ise ölenin yakınları duydukları acı ve üzüntü için kazaya sebep olan kişi veya kurumlardan manevi tazminat talebinden bulunulabilir.

Manevi tazminat açma süresi ne kadardır?​

Manevi tazminat açma süresi ne kadardır?
İstisnalar dışında haksız fiil sonrası manevi tazminat davaları fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl içinde dava açılmalıdır. Fiil ve fail daha sonra ortaya çıkma durumunda ise 10 yıl içinde davanın açılması gerekir. Aksi durumunda zaman aşımı devreye girecektir.
 
Ceza davası açmadan tazminat davası açılabilir mi sorunuza detaylı bir şekilde yanıt vermek isterim:

Ceza davası ile birlikte tazminat davası açılabileceği gibi ayrı bir dava olarak da tazminat davası açılabilmektedir. Ceza davasında maddi veya manevi tazminata ceza hâkimi tarafından hükmedilebilir. Ancak tazminat davası için ceza davasının sonuçlanmasını beklemek zorunlu değildir. Bazı durumlarda tazminat davası, ceza davasının henüz sonuçlanmamış olmasına rağmen ayrı bir süreç olarak ilerleyebilir.

Tazminat davalarındaki zaman aşımı süresi ise haksız fiiller için fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıldır. Ancak fiil ve fail daha sonra öğrenilse bile her halükarda dava açılabilecek süre 10 yıldır. Bu süre zarfında dava açılmadığı takdirde zaman aşımı devreye girecektir.

Ceza davası sonucunda tazminat davası açılması mümkündür ve ceza davasında da maddi veya manevi tazminata hükmedilebilir. Ceza karşılığı ödenecek miktarın belirlenmesinde sanığın kusurluluk oranı ve bilirkişi raporları gibi belirleyici faktörler önem arz etmektedir.

Özetle, ceza davası sonuçlanmadan da tazminat davası açılabileceği gibi ceza davası ile birlikte veya ayrı olarak da tazminat davası açılabilmektedir. Tazminat davası için belirlenen zaman aşımı süresi içerisinde hareket etmek önemlidir.
 
Geri
Üst