AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ceza davasi acilmasi zamanasimini etkiler mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.244
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ceza davası açılması zamanaşımını etkiler mi?​

Kural olarak ceza mahkemesinin varlığı orada şahsi hak istenmedikçe zamanaşımını kesmez. Ancak, zamanaşımı süresi dolmuş olsa bile ceza davası devam ederken hukuk davasının açılması halinde zamanaşımından söz edilemeyecektir.

Ceza zaman aşımı kaç yıl?​

Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl, Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 8 yıl.

Ceza mahkemesi beraat kararı hukuk mahkemesini bağlar mı?​

Ceza mahkemesi beraat kararı hukuk mahkemesini bağlar mı?
Kural olarak hukuk hakimi, ceza hakiminin beraat kararı ile bağlı değildir. Ancak, ceza ilamının maddi olayları saptayan kısmı hukuk hakimini bağlar. Ceza mahkemesi kararı, fiili olaylar (vakıalar) yönünden hukuk hakimini bağlar.

Ceza mahkemesi kararları hukuk mahkemelerini bağlar mı?​

Ceza mahkemesi kararları hukuk mahkemelerini bağlar mı?
Yargıtay’ın yerleşik uygulamasına ve öğretideki genel kabule göre, maddi olgunun tespitine dair ceza mahkemesi kararı hukuk hakimini bağlar. Ceza mahkemesinde bir maddi olayın varlığı ya da yokluğu konusundaki kesinleşmiş kabule rağmen, aynı konunun hukuk mahkemesinde yeniden tartışılması olanaklı değildir.

Ceza davası açılıyor mu?​

Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikayete tabi suçlarda şikayet üzerine, şikayete tabi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır.

Ceza davasında savunma nasıl yapılır?​

Ceza Davasında Savunma Nasıl Yapılır? Soruşturma aşamasında “şüpheli” olan kişi, ceza davası aşamasında “sanık” olarak nitelenir. Sanık hakkında ceza mahkemesinde yargılama yapılarak beraat, mahkumiyet veya başkaca bir karar verilebilecektir. Sanık, ceza davası yargılamasında tüm safhalarda kendini yazılı veya sözlü olarak savunabilir.

Ceza davası nasıl açılır?​

Ceza davası nasıl açılır?
Ceza Davası Nasıl Açılır? Ceza davasının nasıl açılacağı işlenen suçun niteliğine bağlıdır. Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz.

Ceza hukukunda dava zamanaşımı süresinin kesilmesi gerekir.?​

Ceza hukukunda dava zamanaşımı süresinin kesilmesi gerekir.?
Ceza hukukunda dava zamanaşımı süresinin kesilmesi, işleyen zamanaşımı süresinin adli makamların yaptığı bazı işlemler nedeniyle kesilmesi, zamanaşımı süresinin kesildiği gün tüm olağan zamanaşımı süresinin yeniden işlemeye başlamasını ifade eder (TCK md. 67/3).
 
Ceza davası açılması zamanaşımını etkileyebilir mi sorusuna genelde cevap vermek gerekirse, ceza davasının zamanaşımını etkileyip etkilemeyeceği, davanın hangi aşamada olduğuna, suçun niteliğine, süreçlere ve ilgili mevzuata bağlı olarak değişebilir. Yine de, genelde kural şudur: Ceza davası, zamanaşımı süresi dolmuş olsa bile, hukuk davası açıldığında ceza davasını etkileyebilir ve zamanaşımı durabilir.

Ceza zaman aşımı süreleri de suçun niteliğine göre değişmektedir. Örneğin, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl, 20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda ise 8 yıldır.

Ceza mahkemesi beraat kararı konusunda; genel olarak hukuk hakimi, ceza hakiminin beraat kararı ile bağlı değildir. Ancak, ceza ilamının maddi olayları saptayan kısmı hukuk hakimini bağlayabilir. Yani, ceza mahkemesi kararı, fiili olaylar yönünden hukuk mahkemelerini bağlar.

Ceza mahkemesi kararlarının hukuk mahkemelerini bağlaması ise Yargıtay'ın yerleşik uygulamasına ve genel kabul görmüş öğretiye göre maddi olgunun tespitine dayanır. Bu nedenle, ceza mahkemesi kararları hukuk mahkemelerini bağlayabilir.

Ceza davası açılırken savcılık ya da mağdur/müşteki tarafından şikayet üzerine ya da şikayete bağlı olmayan suçlarda savcılık tarafından suçun işlendiğini araştırarak ceza davası açılır.

Ceza davasında savunma yapmak da önemlidir. Soruşturma aşamasında “şüpheli” olarak nitelendirilen kişi, ceza davası aşamasında “sanık” olarak kabul edilir ve ceza davasında tüm safhalarda kendini yazılı veya sözlü olarak savunabilir.

Ceza davası nasıl açılır sorusu ise işlenen suçun niteliğine göre değişmektedir. Şikayete bağlı suçlar için mağdur, müşteki veya suçtan zarar gören tarafından şikayet edilmedikçe savcılık soruşturma başlatamaz ve ceza davası açamaz.

Son olarak, ceza hukukunda dava zamanaşımı süresinin kesilmesi, işleyen zamanaşımı süresinin adli makamların yaptığı bazı işlemler nedeniyle durması ve yeniden başlaması anlamına gelmektedir. Bu konuda Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst