AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ceza davalarinda avukat tutmak sart mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ceza davalarında avukat tutmak şart mı?​

Türk Hukuku’nda tarafların avukat ile temsil edilmesi zorunluluğu yoktur. Herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkı vardır.

Kamu davasını kim açabilir?​

Toplumu ilgilendiren durumlar söz konusu olduğunda ve bu olay üzerinden suç işlendiğinde, kamu veya devlet zarar görmesi durumunda Cumhuriyet savcısı tarafından açılan dava kamu davasıdır.

Savcı hangi durumlarda kamu davası açar?​

Savcı hangi durumlarda kamu davası açar?
Kamu davasının temel amacı, suç teşkil ettiği iddia edilen fiile dair maddi gerçeği ortaya çıkarmaktır. Maddi gerçek, yaşanmış bir olayın delillerle temsil edilmiş şeklidir. Kural olarak ceza muhakemesi hukukunda ceza davasının kamusallığı ve mecburiliği ilkesi geçerlidir.

Şikayeti geri çekince dava düşer mi?​

Şikayetten vazgeçme, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında ‘düşme kararı’ verilir. Ancak, sanık şikayetten vazgeçme beyanını kabul etmek zorunda değildir. Sanık ceza davasının düşmesi yerine, yargılamaya devam edilerek dava sonunda kendisi hakkında ‘beraat kararı’ verilmesini talep edebilir.

Ceza alan kişi avukatlık yapabilir mi?​

h) Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malul olmak. (Değişik: 2/5/2001 – 4667/5 md.) Birinci fıkranın (a) bendinde sayılan yüz kazırtıcı suçlardan biri ile hüküm giymiş olanların cezası ertelenmiş, paraya çevrilmiş veya affa uğramış olsa da avukatlığa kabul edilmezler.

Ceza davasında avukatlık ücretini kim öder?​

Ceza davasında avukatlık ücretini kim öder?
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Ceza davasını kim açabilir?​
Ceza davası, suçun mağduru veya suçtan zarar görenler tarafından açılmaz. Ceza davasını açacak olan iddia makamı yani savcıdır. Suçun mağduru veya suçtan zarar gören kişi suç işlendiğine dair bildirimi yetkili makamlara yapar. Örneğin polis teşkilatına yahut savcılığa doğrudan bildirim yapabilir.
Kamu davası hangi aşamada açılır?​
Soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet Savcısı, bir iddianame düzenleyerek kamu davası açar (CMK m.170/2).

Savcı nasıl dava açar?​

Savcı nasıl dava açar?
Savcılık, suç işlendiği kanaatine varmışsa bir iddianame düzenleyerek ceza davası açar. İddianamede, suç teşkil eden fiil ve suçun kanun maddesi ile soruşturma neticesinde elde edilen deliller ilişkilendirilerek şüphelinin yargılanması talep edilir.

Davadan vazgeçerse ne olur?​

Zarar gören veya mağdur müşteki, şikayetinden vazgeçse bile; aleyhine suç işleyen, suça azmettiren veya yardım eden kişiler hakkında her zaman maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir.
 
Ceza davalarında avukat tutmanın zorunlu olmadığını belirten mesajınızda haklısınız. Türk Hukuku'nda herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkı bulunmaktadır. Ancak, özellikle ciddi suçlamalar veya karmaşık hukuki konular söz konusu olduğunda bir avukattan destek almanın faydalı olabileceği unutulmamalıdır. Avukatın tecrübesi ve bilgisi, savunmanın daha etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olabilir.

Kamu davalarının kimler tarafından açılabileceğine dair sorunuza verdiğim cevapta, kamu davasının toplumu ilgilendiren durumlar ve kamu zararı durumlarında Cumhuriyet savcısı tarafından açıldığını belirttim. Savcı, iddia makamı olarak suçun işlendiği iddiasıyla kamu davası açma yetkisine sahiptir.

Bununla birlikte, şikayetin geri çekilmesi durumunda ceza davasının düşebileceğini belirttim. Ancak, şikayeti geri çeken mağdur veya müştekinin aleyhine suç işleyen kişilere karşı maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı olduğunu da hatırlatmak önemlidir.

Ceza alan bir kişinin avukatlık yapabilmesine dair verdiğim cevapta, belirli suçlarla ilgili hüküm almış kişilerin avukatlık yapamayacağını ve avukatlık yapabilmek için belirli koşulların geçerli olması gerektiğini ifade ettim. Avukatlık mesleğinin özveri ve etik kurallar gerektirdiği için bu konuda belirli standartlar ve yasal düzenlemeler bulunmaktadır.

Son olarak, ceza davasında avukatlık ücretinin kim tarafından ödeneceğine dair verdiğim cevapta, davada tutulan özel avukatın ücretinin genellikle müvekkil tarafından karşılandığını ancak mahkeme tarafından belirlenecek vekalet ücretinin davayı kaybeden tarafa ödettirilebileceğini vurguladım.

Herhangi başka bir sorunuz veya merak ettiğiniz konu varsa, sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst