Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ceyiz parasi almak icin ne yapmaliyim?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Çeyiz parası almak için ne yapmalıyım?​

– Anne ve babasından dolayı yetim aylığı alıyor olmak gerekiyor.

Çeyiz parası dilekçesi örneği nereye gönderilir?​

Başvuru sırasında doldurulan form, ‘Evlilik Ödeneği Talep Dilekçesi’ olarak belirlenmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu binalarından alınabilecek bu dilekçe, alındığı yerde doldurulur, eve getirilmez. Dilekçenin bir örneği Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesinde bulunur.

E-devlet çeyiz parası sorgulama nasıl yapılır?​

E-devlet çeyiz parası sorgulama nasıl yapılır?
Bu şifreler sayesinde kişinin yalnızca kendi hesabı üzerinden farklı bir bilgi girmesine gerek kalmadan işlem yapılabilmektedir. E-devlet sistemine giriş yapılmasının ardından isteğe bağlı olarak arama butonuna çeyiz parası yazılarak ya da şahıs ödeme durumları başlığına girilerek sorgulama yapılabilmektedir.

Çeyiz parası devletten nasıl alınır?​

Çeyiz parası için başvuru, evlenen ve yetim aylığı alan kadının ikametgahının bulunduğu il veya ilçe SGK müdürlüklerine ya da SGK hizmet merkezlerine yapılmaktadır.

Çeyiz parası kimlere verilir?​

Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.

Çeyiz parası aldım Annemin maaşı kesilir mi?​

Çeyiz parası aldım Annemin maaşı kesilir mi?
Eğer yetim maaşının tamamını dul eş alıyorsa, yetim kız çocuğuna çeyiz parası verilmesi halinde dul eşin maaşında kesilme görülebiliyor. Bu kesinti dul eşin aldığı maaştan, yetim kız çocuğunun maaş üzerindeki hakkı oranında, 12 ya da 24 boyunca yapılıyor.

Çeyiz parası için nereyi aramalıyım?​

Çeyiz parası almak için Sosyla Güvenlik Kurumu müdürlüklerine dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekiyor.

Çeyiz parası nereden öğrenilir?​

Devlet çeyiz parası sorgulama işlemleri e-devlet ve ALO 170 üzerinden yapılabiliyor.

Çeyiz parası miktarı ne kadar?​

Çeyiz parası miktarı ne kadar?
Çeyiz parasının miktarını, kızların aldığı yetim aylığı tutarı belirliyor. 2022 yılı itibarıyla en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya çıkarıldığı için en düşük hisse üzerinden (yüzde 25) yetim maaşı alan kız çocuklarına aylık 625 lira olarak verilen yetim parası, evlenirken 24 ay için en az toplam 15 bin lira çeyiz …

Özel sektörde evlilik yardımı ne kadar?​

01.01.2022 tarihi itibarıyla uygulanan Evlilik Yardımı 1.000,00TL’dir.

Çeyiz parası kimlere verilir 2022?​

Çeyiz parası almak için başvuru yapabilmek için öncelikle anne ve babasından dolayı yetim aylığı alıyor olmanız gerekmektedir. Başvuru işlemleri için ikametgahınıza bağlı olan il veya ilçe SGK müdürlüklerine ya da SGK hizmet merkezlerine dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru sırasında doldurulan form genellikle 'Evlilik Ödeneği Talep Dilekçesi' olarak belirlenmiştir. Söz konusu dilekçeyi alacağınız yerde doldurabilirsiniz. E-devlet üzerinden de çeyiz parası sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için E-devlet sistemine giriş yaparak çeyiz parası yazıp arama yapabilir veya şahıs ödeme durumları başlığına girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Çeyiz parası, evlenen ve yetim aylığı alan kadının alınması gereken illerdeki SGK müdürlüklerine başvuru yapılarak talep edilebilir. Evlenmeleri nedeniyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.

Çeyiz parası miktarı, kızların aldığı yetim aylığı tutarına göre belirlenmektedir. 2022 yılı itibarıyla en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olduğu için en düşük hisse üzerinden (yüzde 25) yetim maaşı alan kız çocuklarına aylık 625 TL olarak verilen yetim parası, evlenirken 24 ay için en az toplam 15 bin TL çeyiz parası alabilirler.

E-devlet ve ALO 170 üzerinden çeyiz parası sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer başvuru yapmaya karar verirseniz Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine dilekçe ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Ayrıca özel sektörde evlilik yardımı için belirlenen miktar ise 01.01.2022 tarihi itibarıyla 1.000 TL olarak uygulanmaktadır.

Geri