Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cevre yonetim sisteminin uygulanmasi sirasinda asagidakilerden hangisi dikkate alinmalidir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Çevre yönetim sisteminin uygulanması sırasında aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmalıdır?​

1) Öz belirleme ve öz beyanda bulunulması, 2) Müşteriler gibi, ilgili taraflarla olan uyumun doğruluğunun araştırılması, 3) Kuruluşun dışındaki bir tarafça öz beyanın doğruluğunun araştırılması, 4) Haricî bir kuruluş tarafından çevre yönetim sisteminin belgelendirmesinin/tescilinin araştırılması.

Çevre yönetim Sistemine göre firmaların kontrol altında tutulması gereken temel hususlar nelerdir?​

Çevresel etkiler konusunda, havaya emisyonlar, suya bırakılanlar, toprağa bırakılan katı ve tehlikeli atıklar ve su, elektrik, hammadde, fueloil, motorin ve benzeri kaynak tüketimleri göz önünde tutulması gereken konulardır.

Kuruluşun faaliyet ürün ve hizmetlerinin önemli çevre etkisine sahip olan veya olabilecek olan boyutlarına ne denir?​

Kuruluşun faaliyet ürün ve hizmetlerinin önemli çevre etkisine sahip olan veya olabilecek olan boyutlarına ne denir?
ÇEVRE BOYUTU: KURULUŞUN, FAALİYET, ÜRÜN VE HİZMETLERİNİN ÇEVREYLE ETKİLEŞEN UNSURLARIDIR. BOYUTLARINDAN KAYNAKLANAN, ÇEVREDEKİ OLUMLU VEYA OLUMSUZ HER TÜRLÜ DEĞİŞİKLİKTİR.

Çevre yönetim sistemlerinin avantajları nelerdir?​

Çevre yönetim sistemlerinin avantajları nelerdir?
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?
- Ulusal ve uluslararası yasal mevzuatlara uyum sağlanır.
- İzin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırır.
- Ulusal ve uluslararası alanda itibar kazandırır.
- Çevre etkilerinden kaynaklanan maliyetler düşer.

Çevre Yönetim Sistemi kaç ana bölümden oluşur?​

Bir çevre yönetim sisteminin temelini oluşturan yaklaşımın esası, Planla – Uygula – Kontrol et – Önlem al – (PUKÖ) olarak bilinen konsepte dayanır.

Çevre Yönetim Sistemi Belgesi Nedir?​

Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahip olan bir kuruluş, faaliyetlerinin çevresel etkilerini belirlemiş, sonuçlarını değerlendirmiş, sorunları kontrol altına almış ve çevre kirliliğini önleyici çalışmaları tamamlamış demektir. Aynı zamanda çevre ile ilgili olarak sürekli iyileştirme çalışmalarına devam ediyor demektir.

14001 çevre Yönetim Sistemi nedir?​

14001 çevre Yönetim Sistemi nedir?
ISO 14001; hammaddeden, tüketiciye sunulan son ürüne kadar olan sürecin her evresinde çevresel etmenlerin gerekli tedbirlerle kontrol altına alınarak çevreye verilebilecek zararların asgari düzeye indirilmesini sağlayan bir standartlar bütünüdür.

Çevre yönetim sisteminin uygulanması sırasında dikkate alınması gereken konular şunlardır:

1) Öz belirleme ve öz beyan: Kuruluşun kendi çevresel performansını belirleme ve bunu beyan etme sürecidir. Bu süreçte doğruluk ve şeffaflık önemlidir.

2) İlgili taraflarla uyumun doğruluğunun araştırılması: Kuruluşun çevresel etkileri konusunda müşteriler gibi ilgili taraflarla uyum içinde olması ve bu uyumun doğruluğunun sürekli olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

3) Haricî bir kuruluş tarafından çevre yönetim sisteminin belgelendirmesinin/tescilinin araştırılması: Çevre yönetim sisteminin harici bir kuruluş tarafından belgelendirilmesi veya tescil edilmesi durumunda, bu süreç titizlikle yürütülmelidir.

Çevre yönetim sistemi uygulamasında, firmaların kontrol altında tutulması gereken temel hususlar ise çevresel etkilerin kontrolüdür. Havaya emisyonlar, suya bırakılan atıklar, toprağa bırakılan katı ve tehlikeli atıklar ile su, elektrik, hammadde tüketimleri gibi unsurların göz önünde bulundurulması önemlidir.

Kuruluşun faaliyet ürün ve hizmetlerinin önemli çevre etkisine sahip olan veya olabilecek boyutlarına "çevre boyutu" denir. Bu boyutlar, kuruluşun faaliyetlerinin çevreyle etkileşen unsurları olarak tanımlanır ve olumlu veya olumsuz değişikliklere neden olabilirler.

Çevre yönetim sisteminin avantajları arasında ulusal ve uluslararası yasal mevzuatlara uyum sağlama, izin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırma, itibar kazandırma ve çevre etkilerinden kaynaklanan maliyetleri düşürme gibi faydalar bulunmaktadır.

Çevre yönetim sistemi, Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al (PUKÖ) yaklaşımı temelinde oluşmaktadır. Bu yaklaşım çerçevesinde sistem sürekli olarak iyileştirilir ve çevresel performansın artırılması hedeflenir.

Çevre Yönetim Sistemi Belgesi, bir kuruluşun çevresel etkilerini belirleyip kontrole almış olmasını ve sürekli iyileştirme çalışmalarına devam ettiğini gösteren belgedir. Bu belge, kuruluşun çevre yönetim sistemi uygulamalarının geçerli olduğunu kanıtlar.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, hammaddeden tüketiciye sunulan son ürüne kadar olan süreçlerde çevresel etmenlerin kontrol altına alınmasını ve çevreye zarar vermenin en aza indirilmesini amaçlayan bir standartlar bütünüdür. Bu sistem, kuruluşların çevresel etkilerini sürekli olarak değerlendirmesine ve iyileştirmesine yardımcı olur.

Geri